Варуфакис плаши със съд при Grexit

Договорите на ЕС не предвиждат излизане от еврозоната
Обновена: 30 юни 2015 12:58 | 30 юни 2015 09:00, Бойчо Попов
131
Варуфакис плаши със съд при Grexit
Снимка: Reuters

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заплашва според медийни материали, че в случай на нужда страната му може да предприеме юридически стъпки при излизане от еврозоната.

"Гръцкото правителство ще се възползва от всички свои права", цитира британският вестник The Daily Telegraph министъра на финансите. „Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд".

Още по темата
"Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната и ние отказваме да го приемем.Членството ни в еврозоната не подлежи на преговори", коментира Варуфакис спекулациите около евентуален Grexit. Никога досега страна от еврозоната не е била изхвърляна от валутния съюз, припомня още той.

Междувременно членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре също вече не изключва излизане на страната от валутния съюз. Това нещо било възможно, макар и не онова, което желаела ЕЦБ, заяви Кьоре в интервю. Това представлява досега най-еднозначното признание на водещ представител на централната банка за това, че Grexit всъщност е възможен.

Кризата в Гърция ескалира в последните часове, като местните банки ще останат затворени до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още в неделя вечер.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията на кредиторите или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение. 

По-късно финансовите министри на еврозоната отказаха да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни.

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната."

Гърция рискува да стане първата страна в историята на еврозоната, обявила несъстоятелност по изплащане на външния си дълг, а също така и първата страна, която да напусне валутния съюз.

Без допълнителни финанси страната може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че фондът очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит.

Всичко за финансовата криза в Гърция четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горди били ??!!?? Как изглежда човек , който се е насрал до ушите и с гордо вдигната глава насред мегдана ??
35
8
 
21
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
И още нещо - тоя Варуфакис, дето си мисли, че е открил топлата вода, позовавайки се на договора за еврозоната, на мига могат да го изхвърлят заради нарушаване договора за свободното движение на капитали (банкова ваканция), което предприеха в Гърция, за да спасят положението донякъде. Тъй че той ще си е виновен и никакви договори за еврозони няма да го спасят в съда
34
8
 
23
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Минусане е само това, друже. Гърците в продължение на години са крили разходи и са пробутвали фалшиво счетоводство. И в един момент, когато вече няма кой да им покрива отрицателното салдо се стига дотук. И забележи, че се говори за частична приватизация, леко вдигане на ДДС и лек данък богатство. И по конституция корабоплавателите не плащат данъци - а търговският им флот е най-големият в света. Направи си сам сметка за лицемерието на настоящите гръцки управляващи
33
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е *** този. Ако не напусне сам Еврозоната и нещата останат така, банките в Гърция никога няма да отворят. По-добре да отворят с драхми отколкото да не отварят. Освен това, заплахата да съди Еврозоната и това, че не можели да го изгонят ми звучи като това, че ЦСКА не можело да играе във В група и щели да съдят БФС. Как пък да не може? Видя се как става, много е лесно - гониш ги и толкоз. Аз се чудя докъде са готови да докарат Гърция тези *** СИРИЗА, хич нямат мярка.
32
3
 
22
 
! Отговори
експерт преди 8 години
Нагли рекетьорчета са тия !
31
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КаритисСлушах сутринта коментари, че българите били злорадствали от положението на Гърция, чета сега и твоите. Не, уважаеми, лично аз съм омерзен от възможността да се опростят задълженията и така да се обезмислят всички усилия и лишения на българския народ, че можело и по друг начин - да взимаш без да връщаш, а ние да стягаме колани в името на някаква дисциплина, щото сме скотове и ***, а гърците висша раса тарикати.
30
4
 
20
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 32,да, има и изискване за намаляване на администрацията, което е повече от логично и нормално, имайки предвид, че сигурно 20% са заети в нея и бачкат колко да не заспят, а вземат по 13-14 заплати. В неделя в Солун не работи почти абсолютно нищо, дори аптеки. В делничен ден между 11 и 17 пак нищо не работи. А ДДС-то на повечето стоки е едноцифрено. Имайки предвид тия неща и дългът от 300 и кусур млрд според теб непосилни и нелогични ли са тия изисквания? И среден доход 20 000 евро
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Минуса #36PS: Ne zabraviai da se obrushtash i kum damite :)
28
39
 
11
 
! Отговори
Каритис преди 8 години
Гърците ще се оправят и пак ще са по-добре от вас, а вие ще продължите да духате супата ***. Не ги мислете тях. Гледайте вас, че сте най - големите мизерници и бедняци в Европа.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #33Prav si, Siriza na vlast samo ot malko poveche ot 3 meseca y cialata vina za tiah.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешко #26Sushto iskat oshte privatizacia, da se vdigne DDS .... V zavisimost ot mediite koito poluchavash informaciata, iziskvaniata se promeniat :)No kakto y da e v slucheia na Gurcia e kato da otidesh da iskash edin kredit v bankata y da ti kajat "Mnogo dobre, shte ti dadem parite no ... triabva da si svalish zaplatata, da iadesh po malko y opitai se da ne si kopuvash novi drehi"
25
5
 
13
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
Австралийката го е изгонила заради гейските му изцепки със студентите....гърците си го направиха финансов министър, който да ги спаси от фалит, но като се има в предвид, че ние пък си имахме министър-председател гей, който трябваше да ни спасява от кризата, а ни закопа още повече, то и гърците това ги чака, другото си и чист популизъм.
24
9
 
8
 
! Отговори
Гоооооолем банкер преди 8 години
Ние печатаме хартийки, после ви убеждаваме, че тези хартийки имат някаква стойност, после вие се впускате да събирате тези хартийки... и докато се усетите, животът ви е минал в гонене на хартийки!
23
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВРЕМЕ Е ГЪРКИНИТЕ ДА ДОЙДАТ ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ КАТО ДОМАШНИ ПОМОЩНИЦИ.
22
7
 
18
 
! Отговори
777 преди 8 години
*** са си тези гърци. Не случайно им се носи такава слава и се разказват вицове за тях :D
21
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В законите на ЕС също няма написано, че мажеш да ядеш и пиеш без да плащаш!
20
6
 
23
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Четох онзи ден предложенията на ЕК - ами то всичко почти същото, само дето искат да се вдигне възрастта за пенсиониране и да се въведе по-висок данък богатство. Че тва ако на нас ни го предложат и ни дадат сто-двеста милиарда, аз ще съм по-скоро "за". Не знам тия двамата с Ципрас за какви се мислят
19
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези, които управляват паричните потоци в света, наистина са твърдо решени да продължат да печелят главозамайващо от господстващото си положение, предоставяйки все нови и нови спасителни заеми. Дори на тези, които не ги искат.Сега въпросът е само коя ще бъде следващата жертва.Наскоро й бе надянат жертвен венец за 8 млрд. евро.
18
12
 
17
 
! Отговори
Сащ преди 8 години
Курсът на долара в небето. Европа я продадоха на Щатите...
17
9
 
32
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Защо този комунист , варуфакис настрои цяла Европа срещу Гърция ??? Богатите Германия, Финландия, Холандия ..., са отвратени , че техните данъкоплатци плащат вересиите на Гърция, а "бедните" Испания, Португалия, Италия са отвратени, че техните бедни хора трябва да търпят лишения, а гръцките "бедни" трябва да бъдат хранени до безкрай ???? варуфакис и ципрас тласкат Гърция към бездна !!!!! Дано гърците се опомнят, защото тези гадни комунисти, популисти съвсем ще ги съсипят !!!!!!