Варуфакис плаши със съд при Grexit

Договорите на ЕС не предвиждат излизане от еврозоната
Обновена: 30 юни 2015 12:58 | 30 юни 2015 09:00, Бойчо Попов
131
Варуфакис плаши със съд при Grexit
Снимка: Reuters

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заплашва според медийни материали, че в случай на нужда страната му може да предприеме юридически стъпки при излизане от еврозоната.

"Гръцкото правителство ще се възползва от всички свои права", цитира британският вестник The Daily Telegraph министъра на финансите. „Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд".

Още по темата
"Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната и ние отказваме да го приемем.Членството ни в еврозоната не подлежи на преговори", коментира Варуфакис спекулациите около евентуален Grexit. Никога досега страна от еврозоната не е била изхвърляна от валутния съюз, припомня още той.

Междувременно членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре също вече не изключва излизане на страната от валутния съюз. Това нещо било възможно, макар и не онова, което желаела ЕЦБ, заяви Кьоре в интервю. Това представлява досега най-еднозначното признание на водещ представител на централната банка за това, че Grexit всъщност е възможен.

Кризата в Гърция ескалира в последните часове, като местните банки ще останат затворени до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още в неделя вечер.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията на кредиторите или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение. 

По-късно финансовите министри на еврозоната отказаха да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни.

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната."

Гърция рискува да стане първата страна в историята на еврозоната, обявила несъстоятелност по изплащане на външния си дълг, а също така и първата страна, която да напусне валутния съюз.

Без допълнителни финанси страната може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че фондът очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит.

Всичко за финансовата криза в Гърция четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
27
 
! Отговори
2 преди 8 години
Същите тези с фалшифицираните доклади ли плашат със съд? Да се вцепениш от страх.
15
4
 
39
 
! Отговори
sonik_blast преди 8 години
За взимането на пари нямаше ядове, *** за връщането стана национален проблем.Значи отивам дърпам заем да закърпя месеца и след това отказвам да го върна защото така ме ограбват?Да са живи и здрави ама прекаляват :)
14
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факис плаши куче с кренвирш! В съда ще го разкостят него и ципурата.
13
3
 
37
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Малко ще се озори Фифифакис със съдилището. Трябва първо да докаже, че Гърция е влязла в евро-зоната с неподправен баланс. Истината е, че съседите до 2008-*** година просто за забравяли да включват военните разходи в баланса си. Да не говорим за трикчетата с Голдман-Сакс. Заемчета, дето никъде не ги пише.Да не си избие някой зъб Фифифакис като захапе камъка!
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който плаща зле, плаща два пъти!
11
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв ти съд, тя страната се срива с часове. Да си вдигат потурите и да тичат в Брюксел да подписват. Безумци. Най много ще пострадат обикновените хора, средната класа и по - бедните, които именно се подлъгаха и ги докараха на власт.
10
8
 
39
 
! Отговори
факт преди 8 години
Гърците за пореден път доказаха, че не са европейци, а африкански пришълци, които още не могат да се европеизират.
9
5
 
39
 
! Отговори
ДД преди 8 години
Много нагли!!!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Византиецът е живял в ранното средновековие, преди около 1000 години, ти също още живееш там!
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой ще съдят? Никой не ги гони. Тези са като нашите шумкари - те се крият, но никой не ги търси. Като спрат парите и не могат да плащат пенсии, заплати и т.н. сами ще си излезнат. Много смешни - те са фалирали, но ще съдят другите за това. Евтин популизъм.
6
4
 
42
 
! Отговори
555 преди 8 години
Който живее на заем, след това плаща двойно - банкерска поговорка. Важи с пълна сила за гърците.
5
8
 
44
 
! Отговори
ъ преди 8 години
Браво на гърците - успяха от нищо нещо да направят и да си фалират държавата! Велики са, признавам им! Само гърци могат да си съсипят държавата от простотия, алчност, некадърност...
4
1
 
34
 
! Отговори
Вот д факис преди 8 години
Научил си урока, византиецът безочлив, все някой друг да плаща,после да ми разправят, че безплатен обяд нямало...
3
3
 
35
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
От днес Гърция е в дефолт, т.е. фактически фалит, тъй като няма пари да си плати дълга към МВФ. Започна дългото плъзгане надолу на гръцката икономика и мъчителното обедняване на народа.Банките затвориха, много бензиностанции затвориха, днес им намалиха отново рейтинга, няма пари за пенсии и заплати, гърците изхарчиха спестяванията си, доходите им намаляха двойно за последните няколко години, безработицата непрекъснато се увеличава и засега е към 30%....
2
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцката наглост просто няма край.
1
17
 
39
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Ако има някой за съд това е самия финансов министър и великия Ципрас . Тия докараха народа до просешка тояга , а сега реват като карпатски мечки.