Гърция може да изпадне в безкрайна банкова ваканция

Икономист: За едни еврозоната е майка, за други – мащеха
2 юли 2015 11:54, Надежда Бочева
47
Гърция може да изпадне в безкрайна банкова ваканция
Снимка: bgonair.bg

Ако Гърция не се споразумее с кредиторите, може да се стигне до безкрайна банкова ваканция. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът доц. Григорий Сарийски по повод развитието на ситуацията в южната ни съседка.

"Залогът е огромен както за Гърция, така и за еврозоната и неслучайно преговорите продължават толкова дълго време", посочи той.

По темата за присъединяването на България към еврозоната икономистът заяви: "Проблемът е, че за едни еврозоната е майка, за други – мащеха. Ако погледнете случая с Гърция, когато започна програмата за изкупуване на ценни книжа, се изкупуваха ценни книжа от всички други държави, освен от Гърция. Това е една от причините да се стигне до стагниране на икономиката. Решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) не винаги са в подкрепа на всички членки на еврозоната. Подкрепата е за еврозоната като цяло, но не и за  страните членки".

ЕЦБ и еврозоната далеч не функционират по начина, по който бяха замислени. В момента, в който започна да функционира еврозоната, при създаването на ЕЦБ, идеята беше за една независима институция, която няма да наводнява пазара с пари, няма да купува държавни ценни книжа. Натискът беше доста голям, бързо се намериха заобиколни пътища, допълни той.

Икономистът отчете още, че част от страните в еврозоната не изпълняват Маастрихтските критерии. "Това означава, че техните икономики изостават и отслабват по някакъв начин. Еврозоната не е създала дори механизъм за временно излизане на такива държави, тъй като трябва да бъдат предприети мерки за тяхното стабилизиране и в никакъв случай те не могат да останат членове на този съюз, при положение, че не изпълняват критериите", допълни доц. Сарийски.

Той коментира и 18-те години, в които България е във валутен борд, като припомни, че Бордът стабилизира финансовата система на страната в момента на въвеждането му, но има и недостатъци – например страната няма самостоятелна парична политика.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малиии, големи икономически мисли изръси икономистът!От къде ги ринете такива с лопата, чак и медийно пространство получават?
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 24ГУГЪЛ ДА ТИ НАПИШЕ И КОЛКО СА ЖЕРТВИТЕ И НА КАПИТАЛИЗМА... ВСЕКИ СТРОЙ СИ ИМА НЕДОВОЛНИ КОИТО ГИ НАКАЗВАТ. ДОРИ И СЕГА В НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СТРАНИ КАЗВАТ"НИЕ ИМАМЕ СВОБОДА НА СЛОВОТО-НО НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕТЕ НА СВОБОДА СЛЕД КАЗАНОТО"
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кръв повръщам пари не връщам- древна гръцка поговорка
26
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 8 години
Системата беше тоталитарна, да. Защо тогава се даде без бой? И не ми казвай че, е нещо икономическо - Кореа го кара и не се дава, нали? Комунистите сами направиха преврата, трябва да си кьорав за да не си го забелязал, станаха капиталисти та дрънкат!Излиза че, КОНЦИТЕ СА ИМ БИЛИ ДЪРПАНИ ОТВЪН от самото начало!В икономически най-удобния за запада момент, срената рухна - колко удобно, след най-големия борсов крах в историята 1987 ! О, чудо, нови пазари се отвориха и евтина работна ръка потече като река...Сега същите продажници най-много плашат с "комунизъм", понеже вече не им е удобен, свъ
25
0
 
15
 
! Отговори
койчо преди 8 години
А България я фалираха насила с великия експеримент, който го няма никъде по света, да се направи 100% приватизация. Тези фабрики, които до вчера хранеха хиляди, при разпрадажбата напълниха гушите на единици! Да се задавят дано!!!
24
1
 
12
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Не защитавам комунистите, но за разлика от някои тук съм живял и преди 89 и това за пенсиите си е абсолютна истина! Билет в автобус беше 6 ст. Баничката, за която имам много добри спомени, беше 26 ст. и т.н. и т.н. и виждаш как две пенсии /120бв./на съпрузи напълно стигат и остава някой лев за младите!
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
където стъпи цоцалист там трева не никне
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само еврозоната ,а като цяло гейсъюза /EС/ за едни е майка а за други като нас е мащеха .Такова мачкане на България и унищожение не е имало даже при тоталитарния режим ,контролатогава от Москва беше къде ,къде по либерален .
21
0
 
4
 
! Отговори
абе какво да кажа преди 8 години
и слава богу че нямаме самостоятелна парична политика...то и сега парите отиват само при НЯКОИ, а ако българските политици правеха самостоятелна парична политика просто 99% от българите щяха да ровят в кофите
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за онези по 60 лева..При цена 0.20 лв.на 1 кг. хляб първо качество пенсията стигаше за 300 хляба. Днес 2лв за кг.калпав хляб х 300 =600 лв. би трябвало да е минимарната пенсия.Ако сложим и цена 2 ст. квт/час, безплатно здравеопазване,евтина почивка то идваме минимум на 1200 лв.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA SE PREMAHNE VALUTNIAT BORD I ZAPLATITE SHTE SKOCAT S 300 PATI.DOLU VALUTNIA BORD.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама този евро.....ски съюз още ли е жив??????????
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 13И ДЯДО ТИ Е БИЛ НЯКАКЪВ БАНКЕР И ОСТАНА БЕЗ НИЩО И СЕГА АКО ТИ СЕ БАЗБОЛЯ КУЧЕТО ПАК ЩЕ СА ВИНОВНИ КОМУНИСТИ. АМИ КОСТОВ НЕ ТИ ЛИ ВЪРНАЛ НЕЩО? ХАХАХАХАХА
16
3
 
6
 
! Отговори
Спирос преди 8 години
А в България всичко наред ли е?
15
10
 
9
 
! Отговори
Mimoza преди 8 години
50 годишен е починал пред банкомат в Гърция. Никой не се е притекъл на помощ.Нещата излизат от контрол....И това е само началото!
14
12
 
13
 
! Отговори
койчо преди 8 години
До Анонимен 13Преди 89-а година пенсионерите вземаха такива пенсии, че им стигаха за тях и подпомагаха и младите от тези пари! Това, което твърдиш, си е жива демагогия!!
13
7
 
2
 
! Отговори
Жип преди 8 години
Доцент??? Тоя май е с ментална обремененост.
12
2
 
14
 
! Отговори
Елл преди 8 години
Бе вие си гледайте "ромите"! Оставете ги другите, те ще се оправят!
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България за 5% майка, за 95% мащеха.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икономист: За едни еврозоната е майка, за други мащеха.................незнам за гърците каква е еврозоната----ама за нас със сигурност не е майка.............