Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
3
 
3
 
! Отговори
От investor преди 8 години
"Нека си го кажем открито: ако Гърция излезе с гръм и трясък от еврозоната, тя ще бъде една сърдита, разочарована и съсипана страна, която обаче ще продължи да бъде член на ЕС и на НАТО - две организации, функциониращи на базата на консенсуса.""Занапред една нежелаеща да сътрудничи Гърция може отново и отново да спъва действията и на ЕС, и на НАТО, което ще им пречи да се движат напред. Това може да се прояви много скоро, например, при решаване на въпросите за санкциите срещу Русия."
172
3
 
5
 
! Отговори
75 преди 8 години
До 240.Че има право на мораториум- има.Проблемът е,че иска още няколко десетки миларди заем.Хайде,дългът го натрупаха,предишните.Ама защо са ти още пари? За да плати пенсиите и заплатите.Защото за 5 месеца управление не направи нищо за да промени нещата и да е по различен от предишните.И заплати и пенсии-само от заеми.Само със сладки пиказки не става.
171
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Френско-германската ос се е пропукала след изказванията на мин.на икономиката на Франция, че преговорите трябва да започнат веднага утре, независимо от резултата на референдума.
170
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ООооо...,Не знам след резултата "НЕ" или "ДА" какво ще се случи, но със сигурност ще има някакво напрежение,щото известни личности като артисти,певци,журналисти,олигарси,изобщо каймака на нацията открито агитират да се гласува с "ДА", други да се гласува с "НЕ"............Цитат от туит на художник със снимка от бюлетината му "НЕ" - "20год.си навеждах главата,за да рисувам,днес нарисувах най-хубавата си рисунка с изправена глава - "НЕ"
169
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас никога не е казвал,че Гърция няма да плаща.Ципрас казва,ние ще се плащаме,но ние ще си определим сами мерките и реформите,чрез които ще се издължаваме,а не да ни намалят пенсиите и заплатите.Мн.бързо ще се споразумеят,щото в закл-то на гр.парл.комисия по дълга,в която са взели участие и чужди експерти се обявява,че дългът е незаконен,от частен е превърнат в държавен,и дали по този начин не е превърнат и в Испания и Португалия.Г-я има право да обяви мораториум по плащанията на дълга
168
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Текат последните часове на Ципрас.Да го изпратим подобаващо :)
167
2
 
4
 
! Отговори
75 преди 8 години
До ЯКО НАИ после?
166
1
 
7
 
! Отговори
75 преди 8 години
Днешна Гърция е реликва от "студента война".Тогава Запада и СССР,си имаха "витрини" в които наливаха луди пари,за да се каже на противника "вижте колко е хубаво при нас".За СССР това беше ГДР, за Запада-Гърция.В Гърция се наливаха пари и поради трядиционно 'ляво' ориентиранонаселение-за да мирува и да не иска към Русия.След 1989г,това стана безпредметно,но в Гърция продължи заради еврозоната.Дойде края и на това.Гърция,ще стане типичната южняшка държава-бедно население,препитавщо се с туризъм.
165
4
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
големият цирк ще бъде ако гласуват с да северозападнала бг ще изглежда като лас вегас на гърците
164
4
 
4
 
! Отговори
проблеми преди 8 години
Внимание! Спомняте ли си като настаниха *** южни съседи в БГ училищата през 1970те?*** съседи пъплят на север. От североизток руски магистралки поне работят и от юг *** ***.
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До глас от народа Ами щом така смятат москвичите - да им дават пари и да не чакат връщане :) Ама не дават :)
162
3
 
4
 
! Отговори
За Грекекзит преди 8 години
Най -справедливо е да казват там каквото трябва и да излизат от ЕС и Еврозоната. После да си натискат парцалите и да не ни занимават със себе си.
161
4
 
10
 
! Отговори
stranen преди 8 години
какво толкова ги жалите гърците яли пили и се веселили сега трябва да плащат да не са богопомазани ще им падне колкото трябва стандарта на живот какво толкова
160
4
 
10
 
! Отговори
глас от народа преди 8 години
Сега искат да ни убедят че гърците поради своето специално положение могат да вземат пари и да се перчат, но не трябва да се унижават да ги връщат. Ние колко години им плащаме репарации за нещо което си е наше?
159
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Чувал с брашно тъпкано се връща!
158
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маляки, моля ви, гласувайте с НЕ! До сега само ви вкараха ***, довършете нещата - поемете моркова чак до картофите и след това скачайте и викайте Сириза, Сириза... Та още веднъж да повторя - спестете 60 млрд евро на данъкоплатците в ЕС и гласувайте с НЕ. След това бавно и без паника - напуснете ЕС и НАТО (Турция само това чака - моркова в ауспуха ви няма да е само един - ще има втори за компания)
157
6
 
4
 
! Отговори
Божо преди 8 години
ципрас не е решение, той просто е върхът на популизма в Гърция !!! Гърция е окрадена от бивши гръцки политици, обаче се унищожава от този, настоящ тарикат нагъл комунистически популист !!! Ако гърците подкрепят това нещо ципрас, ще станат съучастници в съсипването на страната си !!! Те и без друго са съучастници , защото винаги са си избирали крадливи популисти !!! Ние сме същите, просто нашите крадльовци популисти нямаха достъп до ресурси !!! Долу популизма !!! ципрас е гаден комунист популист!
156
8
 
6
 
! Отговори
do Божо 199 преди 8 години
Ц*рвул, гледай си първо собствения хал и после Гърция. Анадън му?
155
8
 
9
 
! Отговори
хх преди 8 години
Гордия гръцки народ никога не унижаван така в съвременната си история. И автори на унижението са комунистическите *** ципуракис и фалиракис.Точно двамата докараха гърците до положението денонощно да висят пред банки и банкомати,за да изтеглят по 50 евро от собствените си сметки.И ако гърците още не са разбрали какво се случва и продължават да гласуват за празноглави авантюристи ще докарат страната си до подобна ужасяващата ситуация каквато ние преживяхме с нашите *** от комунисти през 1997
154
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 196 - Боко като взе 16 милиарда защо пред нашите къщи няма пикапи и трактори?