Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата,са най големите сутеньори на бордела наречен ЕС.
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще гласуват с ОХI.
111
3
 
7
 
! Отговори
кога ще ги стигнем.. преди 8 години
Защо си мисля че след референдома в Гърция,гърците ще продължат да живеят по-добреот нас!? Защо някак си желая да съм толкова зле колкото са те в момента?Тук всичкоцъфти....няма младежка безработица,пенсионерите теглят по 300-400 еуро на ден(може и повече ама кво да прайш лимити),Пътуваме свободно из ЕС-то та всички да ни видят и завидят.Нищо приятели, дерзайте....вместо инвеститори идват танкове,вместо дипломати-психопати,Ще ги стигнем гърците...скоро
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финансовият контрол на Варуфакис допълнително усложни ситуацията: трябваше да се ограничат (1) износът на валута, и (2) кешовите плащания. Разплащанията по банков път/с карти вътре в страната трябваше да останат единствено възможните свободно. По този начин нямаше да има проблем с наличния кеш, нямаше да има такова напрежение (поне до фалита на някоя банка) и данъчните власти щяха да контролират по-добре.
109
4
 
4
 
! Отговори
до 141 преди 8 години
В България '97 всичко беше нарочно направено от червените п....си. За 7г. си раздадоха парички и после след приватизацията купиха повечето фирми. Повечето фирми ги купиха разни генерали. От една страна е хубаво да останат в български ръце, но се оказа че тези хора не знаят как да ги управляват, те само ги доят до фалит.Така че не обвинявай МВФ, той направи това което трябваше да се направи 1990г.
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен138Да,на Гърция и" помагат",така,както на нас ни помогна МВФ 1997г,бой по главата и тоталише фалитише
107
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой никого не кара на сила да взима пари от МВФ. От горе на това МВФ отпуска пари срещу реформи, това си е заложено в основата на организацията.
106
4
 
1
 
! Отговори
akut преди 8 години
КАКВО СТАНА с филма за В. Левски???? някакви индивиди опитаха да наложат общественно мнение , че филма не е хубав???? и изпълниха отново мисията на турция и русия и страха им , че Българите ще се нядъхат. АЗ не съм гледал и докато не съм го гледал няма как да зная , хубав или лош е филма за В.Левсли. също съм и подпомогнал филма с един sms...
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 години гърците изпълняват това, което иска тройката-кредитори. И в резултат на "спасителните програми" и "финансовата помощ" /всъщност, още кредити на кредитите/ - дългът им се УВЕЛИЧИ, икономиката се срина, страната е в колапс. Издоиха ги до край. Сега идва ред на следващите, на които ще им се "помага". Оппа, що ли си мисля, че НИЕ сме тези, които вече сме пуснати по пързалката...
104
4
 
3
 
! Отговори
greek преди 8 години
Бае що всички дърти педо..ли от еврогейсъюза почнаха да ревът против този референдом?Нали красавицата Меркел каза че в общи линии гърция не е голям факрот в ЕС .
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИЯ ДА СЛЕДВА ПРИМЕРА НА ИСЛАНДИЯ. 2008 ТЕ СЪЩО СА БИЛИ ФАЛИРАЛИ НЕ НА 100 А НА 900%. НАПРАВИЛИ СИ РЕФЕРЕНДУМ И СА УСТОЯЛИ НА ЗАПЛАХИТЕ НА АНТЛИЯ САЩ МВФ И ДР. ПРОГНОЗИТЕ ИМ ЧЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В КУБА НЕ СА СЕ СБЪДНАЛИ. ОБРАТНОТО Е - ПРОЦЪФТЯВАТ. А АКО ЩЯЛИ ДА ПРИЕМАТ МВФ ТО ЩЯЛИ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ХАИТИ
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички правителства ги е страх от референдуми...Браво, Ципрас!
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До психолог.......Браво, браво, браво!Щом в 11.15ч. е дошло ракиено време... тогава израза, че само *** с мътен поглед гледа в паницата е правилен!!!
100
0
 
5
 
! Отговори
лекувайте се бе хора преди 8 години
До психо...То при теб"ракиено време"е дошло в 6 часа,събахлян.
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ционидите пак *** на умряло, значи това е един светъл ден за демокрацията
98
5
 
5
 
! Отговори
психолог преди 8 години
Мали..и..и леле , леле , червения *** изпуши и прописа на Руски , още малко ще проговори на китайски или северно корейски. Стига злоба бе другарю , твоята партия фалира 3 пъти България нещо да се изкажеш по въпроса. Затова сега БСП има 6 % подкрепа . Айде чао , че дойде ракиено време .
97
3
 
3
 
! Отговори
А3 преди 8 години
До 108. Няма връзка между работата и заплащането. Трябва да изтъргуваш труда си правилно.
96
4
 
3
 
! Отговори
тиквар=талибан преди 8 години
Тикварчетата,най-обичат да им спуснат опорна точка:"те този е лошият"и,като освирепели *** да го оглозгат,ама преди година за тях Гърция беше велика икономика,а какво,ще стане след година,като заработи "доминото"и постепенно стигне до така наречените "големи"
95
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оланд, що сега казваш, че независимо от това какво ще гласуват гърците, Гърция ще остане в еврозоната!?Франция е следващата бомба, която има 1,300 трлн.? дълг, а и други държави, скрити в сянката на Гърция
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо са затворени гр.банки!? Нали казвате,че гърците имали спестявани само в гръцки банки 140млрд., къде са парите!? В Евр.центр.банка, която ще решава по колко млрд.ще се отпуска в кеш на гръцките банки?