Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
6
 
! Отговори
3-От заключението на преди 8 години
Вякои частни кредитори,като хедж фондове(hedge funds),също са действали злонамерено.Част от дълга към частните банки и хедж фондове е несправедлив по същите причини,поради които са и незаконни.Освен това гръцките банки са рекапитализирани несправедливо от данъкоплатците.И накрая, дълга към частните банки и хедж фондове е срамен,защото най-големите частни кредитори са знаели, че тези заеми са ги сключили за себе си, а не да служат на интересите на народа.
132
1
 
5
 
! Отговори
до 170 преди 8 години
А от кой ги е взел ?Я се поинтересувай в МВФ кой с колко процента участва. Даже и български пари има там.
131
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИЗЛИГАНЕТО НА ТОВА ГЪРЦИЯ ОТ ЗОНАТА ЩЕ НАПРАВИ ЕВРОТО С 10-20% ПО-СКЪПО!!!!!!И НЕГОВОРЕТЕ ЗА ПОРТУГАЛИЯ ЩОТО ТЯ СИ ПЛАЩА ВСИЧКО ДЪЛЖИМО И ПРАВИ НУЖНИТЕ РЕФОРМИ!!!ГЪРЦИТЕ ЯДОХА ПИХА ВЕСЕЛИХА СЕ И ТАКА ИСКАТ ДА СИ И ОСТАНЕ НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ НАРОДИ!!!
130
6
 
7
 
! Отговори
господи.... преди 8 години
Господи, ела и ни оттърви от всички Иво Инджевци и бесни ръкоблудници!Пишете,пишете само злоба и черни клетви....Все някой друг ви е виновен за акнето ви,хемроидите и гъбичките по краката,кариесите,***(индииски) цвят на кожата.Когато спрат да ви плащат от уса да пишете глупости,вие ще сте първите които ще се надупите на изток
129
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЖАЛКОТО Е, ЧЕ ГРЪКА НЕ Е ВЗЕЛ ЗАЕМИТЕ СИ ОТ РУСИЯ ТА ДА ВИДИТЕ КАКВО СЕ НАРИЧА ДА МУ КАЖЕШ НЕ НА *** :DСЪС СЕ НАТО ЩЕШЕ ДА ИМО ГРЪКО АТИНО ОКУПЕЙШЪН!
128
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От референдума зависи дали ще го бъде ЕС или САЩ. Излизането на Гърция от еврозоната ще направи долара още по-силен, а евентуално разпадане на ЕС ще го изстреля в космоса.Ако Гърция оцелее и остане в еврозоната до година две еврото ще си върне позициите, а това пак ще отслаби долара. Ако помните американска банка наливаше пари в бездънната каца на Гърция и после се оказа че без заеми ги няма никакви.
127
3
 
2
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Само защо след "референдума" тези , които са гласували с охи , не започнат да си получават заплатите и пенсиите в рублахми , например :))) Не ми е ясно гръцките банки ще бъдат ли закрити, защото да си плащаш дълговете е "тероризъм", следователно гръцките банки са терористи !!! Не ми е ясно как гърците ще искат да им се плаща каквото и да било, след като може и да не се плаща , когато си ползвал някаква облага назаем ??? Не на плащането, да на натуралната търговия :)))
126
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То,т'ва с фалитите е коронния номер на елините.за100г 7и фалит и всеки път живеят,още по-добре,виж нашият Тиквар затяга колана на народонаселението,до последна дупка и вика:-още може",само и само бабата да го погали по главицата,като дете идиотче
125
1
 
6
 
! Отговори
bul преди 8 години
НЕ НА ЕС НЕ НА ЕВРОЗОНАТА И НЕ ОСОБЕНО НА НАТО!!!!И после Американците лично ще дойдат да приберат дължимите суми от Гърция като вземе половината от тях за себе си
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 163ТАКА Е ТАКА Е!!!ГРЪКА ТРЯБВА ДА КАЖЕ НЕ НЕ НЕ НЕ МОГА НЕ, НЯМА НЕ ИСКАМ НЕ!
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние като сме отличниците на ЕС - що ли сме вързали и цъфнали? Просто по-надолу от дъно няма?
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВсички правителства ги е страх от референдуми......................................Не знам за правителствата, но и мен ме е страх от референдум по въпроси, с които се решават съдбовни неща и за правилното им разбиране са необходими специални знания и образованост. Я да си представим, че такава ситуация има в България. Кой ще се определи бъдещето на нацията - 2 млн. пенсионери и едни други 1-2млн ........, да не продължавам. А пък гърците, каквато са интелегентна нация
121
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГРЪКА АКО Е ЗАИНТЕРЕСОВАН ЩЕ ГЛАСУВА С НЕ!!!!НЕ НА ЕС НЕ НА ЕВРОЗОНАТА И НЕ ОСОБЕНО НА НАТО!!!!ГРЪКА СИ ЗНАЕ ИНТЕРЕСА С НЕ ТОЙ ЩЕ СЕ ОСВОБОДИ ОТ ТОВАРИТЕ СИ!
120
1
 
2
 
! Отговори
2-От заключението на преди 8 години
което позволява на най-големите европейски и гръцки ЧАСТНИ банки да се оттърват от гръцките облигации,които са имали.Европейският фонд за финансова стабилност предоставя заеми без пари(cash-less loans),които нарушават не само член 122 (2) от Договора за Европейския съюз (ДФЕС/ ДФЕС),но също така и мн.социални и икон.права и гражд.свободи.
119
4
 
6
 
! Отговори
двоен стандарт преди 8 години
Дано гърцкият народ даде пример на по-*** европейци,да повлече крак.Да си остане ЕС както е бил преди Франция,Германия,Люксембург и Англия.Само че ще загубят контрола на пазара за роби. Такива сме всички източно-южно европейци.Робовладелците също плачат.
118
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦИПРОС ПОДАВА ОСТАВКА И В ДВАТА СЛУЧАЯ :DаКО КАЖАТ ДА ТОЙ СИ ОТИВА!!!АКО КАЖАТ НЕ БАНКИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ СЪС ЗАТВАРЯНЕТО СИ И ЦИПРОС ПАК СИ ОТИВА :DНО ЦИПРОС Е НАЙ-МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ НА ГЪРЦИТЕ В МОМЕНТА А ТЯХНАТА НАГЛОСТ И АЛЧНОСТ И БЕЗМОРАЛНОСТ !
117
3
 
4
 
! Отговори
до 153 преди 8 години
Нас като ни хвалят, че сме отличници дреме ли му на някого. Очи пълни, ръце празни, нооо няма да е все така. Ще се оправим, бавно и славно напред и нагоре!
116
3
 
3
 
! Отговори
Греко преди 8 години
Кредиторите са лоши!Гръка ще гласува за интереса си !!!!!Да на добрия живот и НЕ на искането на пари от Гърците!!!!!!
115
4
 
4
 
! Отговори
1-От заключението на преди 8 години
Гр.държ.комисия за дългаДългът към Евр.центр.банка трябва да се характеризира като незаконен,ЕЦБ е превишила правомощията си,като налага,чрез участието си в тройката осъществяването на програмите за макроикономически корекции(напр.,дерегулацията на пазара на труда).Дългът към ЕЦБ също е несправедлив и срамен,защото основната причина за съществуване на програмата е закупуване на ОБЕЗПЕЧЕНИ облигации(Securities Market Programme, SMP) е била да служи на интересите на финансовите институции
114
3
 
4
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Банката винаги си взима своето.