Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен203Може да не си българин,но определено си ***(и определено доходът ми е над средния)
152
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките гърци, дано здравият им разум надделее, дано разберат, че това правителство вече е провалено и води страната към пропаст, че с призивите си не иска да спаси хората, а да си измие ръцете и привлече цял един народ като свой съучастник за предстоящата национална катастрофа. Някакво безумие се вихри - гласувайте с НЕ, за да се стреснат европейците, да се уплашат и да клекнат пред исканията. Толкова ли са елементарни гърците, за да се хванат на тази въдица? Сами ще се закопаят тези хора.
151
1
 
13
 
! Отговори
петър преди 8 години
Интересно наистина - 10 фамилии мултимилиардери, собственици на над 2500 кораба и над 300 милиарда евра в швейцарски банки не плащат данъци.Просто някога преди 40 г. е гласуван такъв закон, от едно правителството на военната хунта и оттогава никой не го променя.Смениха се кави ли не десни и леви правителства, сириза са комунисти, но корабните магнати са недосегаеми.Да плащат германците и толкоз.Но безплатната лапачка свърши...
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Информативно- каква е средната цена на двустаен апартамент апартамет в Кавала или Солун
149
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До разбиращият ги тези неща Анонимен197Мизерия викаш!Ама почти,като българската,или пак,ще са малко по-добре?
148
7
 
13
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Какво предлага на гърците този отвратителен популист , ципрас ???? Какво точно ще се случи , когато гърците кажат охи ??? Ще отиде ципрас при терористите и ще каже - "терористи , давайте още пари, защото гърците искат още" ??? Това е лудост, другари !!! Ако гърците гласуват с охи, ще имат доблестта да кажат на "терористите" , които са им давали пари - "терористи, ние вече не ви искаме, разкарайте се с вашето Евро, ние си искаме друблата, или рублахмата, или юанахмата, или там каквото има" !!!
147
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години, когато приеха Гърция в ЕС и НАТО, им подариха първоначално $ 20млрд, и пред всякя селска къща, цъфнаха трактор и пикап! До тогава бяха гладни като въшки, а България им изпращаше стада агнета и ***,като изплащане на репарации от победена страна във ВСВ; Явно са се надявали, че все така ще бъде!
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГНавеждането е присъщо на такива като тебе и твоята антибългарска партия.
145
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес Гъция гласува с "НЕ" и всичко си остава същото, но без Варуфакис !
144
3
 
9
 
! Отговори
След-дъжд-качулка преди 8 години
Бе то вече няма "План на кредиторите". Има само констатации за фалит. За какво гласуват днеска?
143
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо,соросоидната гмеж не ***,че нашият външен дълг нарасна от 12%на 28% от БВП,или са добре нахранени на новите си държавни постове,а най -лошото е ,че не виждаме никакъв положителен ефект от тези огромни заеми
142
6
 
10
 
! Отговори
Мемет преди 8 години
До БожоЕвала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не надупени като нас. За това ги уважавам.Зито и Еллас!
141
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"НАПРЕД ГЪРЦИ...", освободете се от себе си , той Путин вече го е наточил...
140
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа тръгнат след Путин, гърците, е както да тръгнат след бръмбара, знайно е къде ще ги заведе!
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 162...Интересно,мнението ти съвпада с това на г-жа Либераки от партия"Потами",която публично се изказа по тв,че БЕДНИТЕ НЕ МОЖЕЛИ ДА РЕШАВАТ правилно,поради което беше ос....на отвсякъде.Значи само БОГАТИТЕ МОГАТ да решават правилно, така ли!?
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛЕД ДНЕШНИЯ ДЕН В ГЪРЦИЯ ВСЕКИ ДЕН ЩЕ СИ Е : ОХИ ОХИ :D
137
7
 
8
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До Никос МакропулосПриятелю, Вашите политици Ви правят на маймуни с този референдум !!! Какво ще стане, когато кажете охи ??? Нали тези, с които преговаряте са терористи !!! Защо ще им искате още пари !!! Отделете се от Европейските терористи продължете да живеете в комунизъм !!! Никой не Ви задържа, излезте на площадите и правете комунизъм !!! Истината е , че сте в ужасно положение и вместо да си изберете честни политици, избрахте най-големите ПОПУЛИСТИ, които Ви досъсипват !!!
136
1
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Ех , и аз искам някой да ми бърше *** но няма и се купих БИДЕ.
135
0
 
4
 
! Отговори
o преди 8 години
Po skoro ako ne izrita tia tarteyi,evropa 6te zagubi doverieto i avtoriteta na naselenieto si.
134
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** Е С ГЪРЦИЯ ТОЙ ЩЕ ИМ ДАВА ПАРИ И ЩЕ ИМ ПОМАГА!!!!НА ГРЪКА НЕ МУ ТРЕБАТ ЛОШИТЕ ЕС, НАТО И ЕВРОЗОНАТА!!!НАПРЕД ГЪРЦИ ОСВОБОДЕТЕ СЕ ОТ ТОВАРА СИ!! :D