Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
5
 
9
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До Анонимен 115Нещо се изнерви май , а ? За пример ще дам Италия , която всички знаят че произвежда Ферари,Ламборгини , Долче и Габана , Армани, италиянската кухня и т.н , но те живеят в пъти по - бедно от Люксембург , Лихтенщайн и т.н които никой не знае какво произвеждат ! Ами произвеждат офшорки и банки , "ГОЛЯМА" икономика са , да знаеш ! И се "скъсват" от работа ! На техия фон Гърция е бетон !
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците поне разбраха защо вземаха кредити,сиртакито беше,и ще бъде,у нас взехме 22млрд за 2г,и около 5котарашки фирми"захлебиха" от цялата работа.
91
4
 
15
 
! Отговори
Успех Гърция!! преди 8 години
Шойбле,вчера четах заключението на гръцката парламентарна комисия за дълга,където пише,че сте превърнали дълга от частен, в държавен и всичките ви машинации.Как сте продали гръцките акции на хендж фондове за 0.17? и след 3-4 месеца същите тези фондове са ги продали по 0.34?,но са си взели и лихвата. Как първия меморандум е незаконен,щото е само с подписа на тогавашния мин.на икономиката и не е гласуван в гр.парл.,а чак след подписването е приет закон,че мин.имал правото да го подпише.Г-а успех!
90
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драги сънарадноци, ние никога няма да ги стигнем... Дори и да фалират, дори и да "обеднеят" , те ще си останат народ, а ние ще сме винаги ***... Тук 1 година протестирахме но така и никой нищо не разбра, никой нищо не направи. Тук Бог ни е забравил защото търпим и даже критикуваме тези, които се борят...
89
6
 
11
 
! Отговори
от бъдещето преди 8 години
След година,пак,ще си говорим за Гърция,ще се питаме,защо продължаваме да им берем мандарините,а Боцето,ще открива градски тоалетни,и ще се чуди,защо българина няма ресурс да ги напълни
88
10
 
7
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До ДЖАНИ ЯНАКИСАко излезете от еврозоната, ще се сблъскате челно с бързия влак от Москва !!! Той ципрас неслучайно изобщо не повдига темата за излизане от евро, защото знае, че без евро, Гърция ще получи бясно девалвираща валута, която ще приведе стандарта на живот на гърците до реално ниво !!! Понеже комунизмът не ви се е случвал , ще го усетите с пълна сила !!! Телени огради , които да ви пазят да не бягате !!! Някога ние го живяхме това , това ли искате ???
87
5
 
11
 
! Отговори
на ферибота преди 8 години
Каквото и да изберат гърците, така се прави, браво на правителството им.Нашите да са ни питали за нещо, а за ЕС, и НАТО питаха ли ни ? *** ще инициира за съдебната система, а за ЕС и НАТО, кога ? Защо нашите "демократи" и не само нашите се страхуват от думата референдум? Защо се страхуват народа сам да избере съдбата си ? Защото това не е по плана им за Нов световен ред ли ?
86
4
 
1
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Анонимен110 ти да не познаваш лично Одноклассники? Много ти е сериозна, така, оценката бе мойто дете. :))) Как така определи човека, без да го познаваш с какво точно се занимава и как точно работи? Сериозни и отговорни оценки слагаш по интернет... Осещаш ли си нивото на глупостите?
85
5
 
8
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До Анонимен 110Да бе , а в Люксембург , Лихтенщайн, Андора , Монако и т.н бачкат повече от китайците и са все Велики икономики , я ми кажи нещо произведено там , че не се сещам нещо ?
84
4
 
8
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До Анонимен 97Правилно , като за начало трябва да набележим някоя африканска страна за да ги "демократизираме" и "цивилизовано" им вземем нефта ,диамантите и газа ! След това ще напечатаме левове без покритие и ще даваме на Германия , САЩ и Англия "кредити " с условието да си закрият заводите и мощностите , за да им завземем пазара !
83
3
 
6
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Не мога разбера такива кто Божко, историка и оният лекар, правят ли се на *** или наистина са такива... Май се правят... не мога повярвам, че са толкова...
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен97Абе,***,как ли пък работят западноевропейците,запознай се първо с външните дългове на големите европейски икономики и на онези зад океана,измамата е огромна,но това,което е позволено на тези печатници за пари, никога няма да бъде позволено на теб,просто световния ресурс е ограничен,а те срещу евтини хартийки го владеят
81
7
 
9
 
! Отговори
политолог преди 8 години
В Гърция др. Ципрас показа какво може да направи един ортодоксален комунист. Само за 6 месеца се изпокара с целия свят и всички го намразиха за да покаже колко е велик , а самия той няма един ден трудов стаж, по точно само е разтягъл комунистически локуми. Е сега стана ли ви ясно защо България след над 50 годишно управление на БКП-БСП е най бедната държава в Европа .
80
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това се получава с държави които пристават на *** :)
79
3
 
7
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До OdnoklassnikiРешението на всички проблеми е да се взимат кредити, тогава се играе сиртаки, пие се фрапе и се протестира гордо срещу всичко !!! Това е комунизъм в действие !!! Ако пък някой ни поиска да връщаме някакви пари, веднага ще го обявим за "терорист"и ще обявим референдум !!! Освен това като спрем да общуваме с този, който ни е осигурил "комунизма", ще си намерим едно дребно херувимче, което ще ни раздава рубли на калпак и ще продължим да играем сиртаки и да пием узо :((((
78
4
 
5
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До до 89Аз не съм се заблудил , ами ти май не знаеш на кой свят си , как ще произвеждаш като Запада ти разнебити икономиката - от А до Я ???
77
4
 
9
 
! Отговори
до 89 преди 8 години
Пак ви питам вас , САЩисаните и "европейците" , кога Европа мисли да интегрира България за да живеем с нормални доходи-Нещо си се заблудил, че ни очаква някаква интеграция, ние да не сме роми или ***, та да ни инрегрират в Европа. Второ, жизненият стандарт зависи от БВП на човек - т.е. колкото повече произвеждаме, толкова по-висок жизнен стандарт ще имаме.
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdnoklassnikiПак ви питам вас , САЩисаните и "европейците" , кога Европа мисли да интегрира България за да живеем с нормални доходи ? За 8 години в химерата ЕС , нито един път не чух някой от ЕП да се възмути от африканското положение на българите ?------Ще имаш нормално доходи , когато започнеш да работиш нормално. Или пазарлък като гърците. Лъжеш мажеш, накрая сметката идва.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те хубаво си правят пазарлъка, ама няма какво да дадат. Пазарлъка е на разменни начала :)
74
8
 
7
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
Пак ви питам вас , САЩисаните и "европейците" , кога Европа мисли да интегрира България за да живеем с нормални доходи ? За 8 години в химерата ЕС , нито един път не чух някой от ЕП да се възмути от африканското положение на българите ?