Какво следва от отрицателния вот на Гърция?

Главният икономист на Allianz прогнозира 10 последици от "не"-то
Обновена: 6 юли 2015 14:11 | 6 юли 2015 13:13, Виктория Тошкова
123
Какво следва от отрицателния вот на Гърция?
Снимка: Архив Reuters

Следвайки съветите на своето правителство и гласувайки с "Не" на референдума в неделя, гръцките граждани изпратиха недвусмислено послание. Подобно на американските герои във филма „Мрежата“, които, отваряйки прозорците си, крещяха „Бесен съм и не издържам повече“, гърците искат останалата част от Европа да признае тяхното страдание, коментира главният икономист на Allianz Мохамед Ел-Ериан за BloombergView.

На този етап обаче само няколко европейски лидери изглеждат готови да слушат. И още по-малък брой изглеждат готови да предоставят дозата облекчение, от което Гърция отчаяно се нуждае. Последствията ще се усетят най-вече в Гърция, но и в Европа и дори извън нея.

Според Ел-Ериан има 10 последици на вота, които предстои да видим през следващите дни.

1. Победата на поддръжниците на отрицателен вот – с повече от 60% от вота според предварителните резултати първоначално ще доведе до разпродажби на ценни книжа, до ценови натиск над облигациите на Гърция и на други периферни икономики и развиващи се пазари от еврозоната. Германските и американските държавни ценни книжа пък ще спечелят от процеса на бягство към качествени активи.

2. Хванати неподготвени, европейските политици спешно ще се опитат да си възвърнат инициативата: германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще се срещнат в понеделник в Париж, за да обсъдят реакцията си. В един идеален свят тези лидери бързо и ефективно ще работят заедно с гръцкото правителство, за да преодолеят конфликта и язвителността отпреди референдума. Това вероятно ще бъде трудно, имайки предвид липсата на доверие, враждата и обвиненията, които разрушиха връзката.

3. Дори и с тези предизвикателства гръцките и европейските политици нямат много време, за да се стегнат. Ужасяващите условия в Гърция ще се влошат още повече, преди да започнат да се подобряват. Без огромна спешна помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) – решение, което е малко вероятно да бъде взето, правителството трудно ще намери пари, за да зареди банкоматите в страната, камо ли за да отвори отново банките.

 4. Докато гърците гледат да се запасят, липсата на стоки, включително бензин и храна, ще се задълбочава. Контролът върху капитала и плащанията ще бъде затегнат. Икономиката ще направи още една тревожна стъпка надолу, задълбочавайки безработицата и бедността. А правителството ще се бори да плати пенсиите и заплатите на държавните служители.

5. В резултат правителството ще се окаже под растящия натиск да емитира държавни облигации тип IOU (буквално I Owe You – Имам дълг към теб), за да запази усещането за функционираща икономика. Ако това се случи, облигациите IOU ще поемат ролята на алтернативна валута, използвана вътрешно с отстъпка спрямо единната валута.

6. Извън Гърция ще има много опити за ограничаване на неблагоприятните ефекти. ЕЦБ вероятно ще предложи нови мерки, за да ограничи регионалната зараза, включително разширяване на сегашната програма за мащабни покупки на ценни книжа. Това ще отслаби обменния курс на еврото. Освен това заедно с Международния валутен фонд (МВФ), към който Гърция вече е в просрочие, ще се подготвя за серия от дефолти на Гърция.

7. Всички участващи страни ще преминат към подготвения си план Б. Този преход ще бъде много по-травмиращ за Гърция, отколкото за останалата част от Европа.

8. Крайната цел е възможно най-бързо преодоляване на вероятността за още страдания, болка и несигурност сред хората, а Европа има инструментите и институциите да ограничи заразата и да поддържа целостта на еврозоната. Но това ще изисква допълнителни действия от ЕЦБ, комбинирани с мерки на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), насочени към завършването на банков съюз и постигането на напредък към фискална интеграция.

9. Доста е съмнително обаче дали Гърция ще успее да възстанови статута си на пълноправен член на еврозоната. Без сериозни умения за управление на кризи тя наистина е изправена пред опасната вероятност да се превърне в провалена държава. Вместо само да стои отстрани, Европа трябва да гарантира, че евентуално излизане на Гърция от 19-членната еврозона няма да доведе и до отделянето ѝ от по-големия Европейски съюз. Това, например, може да включва специално членство в споразумение за асоцииране.

10. Не на последно място, очакваме експлозия от обвинения. Тази непродуктивна дейност може да доведе до отлагане на спешната нужда Европа да възприеме уроците от този тъжен резултат. Серията от неизпълнени обещания за реформи на няколко гръцки правителства бяха засилени от политически инат, слаб анализ и непоследователно проследяване на процеса от страна на Европа, което допринася за това Гърция да не е функциониращ член на семейството.

Четете още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се върнат 200 хиляди българи, работещи от години в Гърция, на нашия Тиквун няма да му стигнат и 300 милиарда заеми, за да попречи на тия хора да бутнат бутафорното му правителство!
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСЛУГА МОЖЕ ДА СИ ТИ, АЗ КАТО СЪМ ХОДИЛ В ГЪРЦИЯ КАТО ТУРИСТ ТЕ СА МИ СЛУГУВАЛИ, ТАКА ЧЕ ГОВОРИ ЗА СЕБЕ СИ
70
2
 
3
 
! Отговори
ceco prisadata преди 8 години
11 grajdanska voina sled ima nima mesec
69
4
 
13
 
! Отговори
Рамзес преди 8 години
До БерлинВ Гърция приемат български левове от 6-7 години. Има една "малка" подробност, която явно не знаеш и тя е, че курса е 3 (три) лв. за 1 евро, вместо 2 лв.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 81. ДАВА ЛИ СА ИМ ПАРИ МВФ ЕЦБ СБ КАТО СА СИ ПРАВЕЛИ СМЕТКА ЧЕ ГЪРЦИТЕ ЩЕ СИ ПРОДАДЪТ ПРИСТАНИЩАТА КОРАБИТЕ ОСТРОВИТЕ И ЩЕ СИ ВЪРНАТ ДЪЛГА. НО УВИ СМЕТКАТА ИМ ИЗЛЕЗНА БЕЗ КРЪЧМАРЯ. А И НАЙ ЛОШОТО Е ЧЕ НЕ СА ПОЗНАВАЛИ ГРЪЦКИЯТ МАНТАЛИТЕТ. ДА СТЕ ВИДЯЛ ГРЪК РОБ И СЛУГА КАКВИТО БГ СЛУГИ ИМА В ГЪРЦИЯ???!
67
3
 
9
 
! Отговори
да 67 преди 8 години
Ей ,не се излагай така бе .Имаш компютър ,виж какво произвежда и има Гърция и тогава пиши ,че си смешен.В България има над 700 гръцки фирми ,които ползват евтините роби от страната отличник в ЕС
66
5
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 79:Не, другарче оакано, лошото е, че има пулерови *** като тебе. Другото е поправимо. Включително гафовете на ЕС.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приход- разход по гръцки, приход означава да теглиш кредити, така разход- огромно количество излишни държавни служители плюс пенсии от 600 евро нагоре.Когато им клъцнаха прихода тези как не ги е срам капиталистически терористи и .......банкрут.
64
5
 
1
 
! Отговори
До 77 преди 8 години
Очаквам пари от форумните ***...Трябва ти поръчител друже, сериозен поръчител - а не шменти-капели като Юнкер и ко. Някой наистина с тежест и реални богатства, а не фалшиви документи и облигации. Сещаш се, нали - там на изток и север има действителни богаташи. Тогава нямаш проблем.
63
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 81:Предполагали са, че гърците ще наемат умници като тебе, Дянков, Шрьодер и пр. да им оправят бакиите и да си връщат дълговете. Ама, забравили, че вие сте на копанката при ***.
62
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейският съюз рухва, което няма как да не ни радва!Стига субсидии, стига обществени поръчки, стига прави краставици и яйца от щастливи кокошки!
61
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 73:Не съм ти другар, а *** си ти, комунистче. Моментът, за който бълнуваш, когато комунистическите ти Китай и Русия щели да се откажат да купуват ДЦК на САЩ, НИКОГА НЯМА ДА НАСТЪПИ. Няма да ти обяснявам защо - на комунист обяснения не се дават. Въпреки златните запаси, делът на долара в световните валутни резерви през последните 2 г. даже се повиши - с 2-3 пункта, малко над обикновените 66,хх%. Тъй върви светът ... Другото са комунистически мечти.
60
2
 
5
 
! Отговори
Дъно няма.. преди 8 години
Тази черна картинка дето я описват от озверели нещастници които се избиват за парче хляб или малко бензин докато държавни учреждения затварят или биват разграбвани е доста невероятна.Мисля че ще им отпишат част от дълговете тихо и полека поредният "спасителен пакет" ще отиде по предназначение и дори стандартът им на живот да падне малко пак ще са по-добре от нас.Та заплата от 1600 лева там се счита за мизерна.Все едно тук 400 лв.Още 4 пъти трябва да пропаднат за да ни стигнат на дълбокото.
59
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за шум и крясък? Поредната пирамида - ЕС - се срина, нещо напълно нормално.МВФ и другите лихвари-шмекери да пият по една студена вода и напред. И най-големият тарикат си намира майстора. Лошото за тях е , че се опитаха да прецакат много нагло Путин в Украйна.Това е голям проблем, много голям - не искам да ви плаша с по-силни думи. БабаМеца не прощава. Ципрас ще ви се види като ангелче небесно.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО Берлин 66. ТОВА ЧЕ В ГЪРЦИЯ МОЖЕШ ДА ПЛАТИШ С БГ ЛЕВ ОЗНАЧАВА ЛИ ЧЕ НАШЕТО ЛЕВЧЕ Е КОНВЕРТИРУЕМО? ЩЕ ПЛАТИШ В ГЪРЦИЯ С ЛЕВЕЧАТА А ТОЗИ КОЙТО ТИ ГИ Е ВЗЕЛ КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИ В НОСА ЛИ ЩЕ СИ ГИ ЗАВИРА!? ЩЕ ТИ КАЖА КАКВО ЩЕ НАПРАВИ С ТЕЗИ ЛЕВЧЕТА!! ЩЕ ДОЙДЕ ДО САНДАНСКИ И ЩЕ ГИ ОБЪРНЕ В ЕВРО!!! ЗАЩОТО ЗА НЕГО ЛЕВЧЕТО Е ХАРТИЯ ЗА ЗАДНИ ЦЕЛИ.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквам пари от форумните ***, които да реша дали да им върна с референдум. Хайде, нали сте устати и на цяла София фекалните води не могат да ви запушат устите. Ставам грък. Моля да ми дадете пари. От вашите.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
65, да си дърт и нагъл може и да е твоето призвание, но акъл за толкова години живот не си налял и за пет стотинки.
55
0
 
2
 
! Отговори
работещ преди 8 години
До az 67:Съгласен съм. Все пак да допълня - гърците имат строителна индустрия и хранителна промишленост. И двете се базират на стари западни лицензи и методики. Не е достатъчно. Основният проблем на гръцката икономика, както си го и описал косвено, е липсата на КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ - производителността им е ниска, което прави себестойността висока, оттам - невъзможност за висок доход. Това им обясняват германците 5 г., но гърците се правят, че не разбират. Особено олигарсите им, с яхтите.
54
3
 
10
 
! Отговори
До 68 преди 8 години
Тъпичък си другарЮ Еврогеец.В момента ,в който Китай се откаже да купува новите хартийки които си печатат американските ти приятели и са фалирали още на другия ден.В момента Кшитай и Русия почти си удвоиха златните запаси и чакат момента когато ще кажат на американците-време е за плащане стига с тия хартийки
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Председателят на ЕК Юнкер е спестил милиарди долари и евра на около 340 международни компании, докато е бил министър-председател на Люксембург. За това получава началнически пост в ЕС. Обхваща го мания за величие и сега гледа като обран евреин как Ципрас го работи по пълна програма. Не става въпрос за 300 млрд.евра, профукани по далавери с гръцки политици, проблемът е много по-сериозен. Рухва системата, робът се пробужда.Гръцкият Андрешко изоставя съдия-изпълнителя от МВФ в блатото на криз