Бежанската криза - откъде идват всички тези хора и защо?

"Индипендънт": Девет граждански войни бушуват в ислямски страни
Обновена: 8 сеп 2015 13:40 | 8 сеп 2015 11:09, Елка Василева
157
Бежанската криза - откъде идват всички тези хора и защо?
Снимка: БТА

Близкият изток и Северна Африка преживяват епоха на насилие - девет граждански войни бушуват в ислямски страни - от Пакистан до Нигерия. Затова има толкова много бежанци, които се опитват да спасят живота си, пише британският в. "Индипендънт".

Половината от 23-милионното население на Сирия е принудено да напусне домовете си, а 4 милиона са избягали в други страни. Около 2,6 милиона иракчани бягат от родните си места заради настъплението на групировката "Ислямска държава". Незабелязани от света, близо 1,5 милиона души са разселени в Южен Судан, откакто там в края на 2013 г. бяха подновени боевете.

На други места по света, особено Югоизточна Азия, положението е станало по-мирно през последните петдесетина години, но на една огромна територия - от планината Хиндукуш до западния край на пустинята Сахара - държави са разкъсвани от религиозни, етнически и сепаратистки конфликти.

Още по темата

Навсякъде се сриват, отслабват или биват атакувани държави, а на много от тези места са във възход крайни сунитски ислямистки бунтовнически групировки, които тероризират мирното население, за да предизвикат масово бягство, отбелязва авторът на статията Патрик Кокбърн.

Друга характерна черта на тези войни е, че нито една от тях не показва признаци за спиране, затова хората не могат да се върнат по домовете си.

Повечето сирийци, избягали в Турция, Ливан и Йордания през 2011 и 2012 г., вярваха, че войната в Сирия скоро ще свърши и те ще могат да се върнат. Но напоследък си дават сметка, че това няма да стане и че трябва да търсят постоянно убежище другаде.

Самата продължителност на тези войни означава огромно и необратимо унищожаване на всички средства за препитание, така че бежанците, които в началото са търсели само безопасност, са тласкани и от икономическа необходимост, посочва кореспондентът на "Индипендънт" в Близкия изток.

Настоящата бежанска криза в Европа до голяма степен отразява факта, че конфликтът в Сирия за първи път оказва реално въздействие върху континента, пише Кокбърн.

Наистина, сриването на сигурността в Либия превръща африканската държава в канал за преминаване на хора от обеднели и разкъсвани от конфликти страни около Сахара. Именно от либийския бряг тръгнаха 114-те хиляди бежанци, пристигнали в Италия от началото на годината, без да броим няколкото хиляди, удавили се по пътя. Но колкото и да е тежка, ситуацията не е много по-различна от тази през миналата година, когато 112 000 души успяха да се доберат до Италия, изтъква авторът.

Съвсем различно е положението с конфликтите в Сирия и Ирак, в резултат на които броят на хората, опитващи се да стигнат до Гърция, скочи от 45 000 на 239 000 за същия период.

От три десетилетия Афганистан е източник на най-много бежанци по данни на ООН, но през последната година Сирия заема съществено място в това отношение и сега един от всеки четирима нови бежанци в света е сириец. Унищожава се цяло едно общество, а светът не прави почти нищо, за да спре това, отбелязва Кокбърн.

Сирия и Ирак са в центъра на сегашната бежанска криза също така поради това, че именно там групировки като "Ислямска държава" и Ал Кайда контролират значителни територии и са в състояние да разпространят в останалата част на ислямския свят отровното си въздействие, предизвикващо разделение между общностите. Те активизират банди от убийци, които действат по доста сходен начин независимо дали са в Нигерия, Пакистан, Йемен или Сирия.

Масовото бягство на хора ще продължи, докато продължават войните в Сирия и Ирак, пише в заключение авторът.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Току що заместникът канцлерът Зигмар Габриел каза, че Германия била готова да приема МИНИМУМ по 500.000 бежанци ГОДИНИ НА РЕД, с което официално обяви светкавичната ислямизация на Европа! Да ни е честит новия *** халифат, дами и господа! Докато разтягаме локуми и се къпем в популизъм, чичо Сам ни спретна такъв номер под носа ни, че няма излизане!
66
0
 
17
 
! Отговори
болни британци ей-и преди 8 години
Тези *** от "Идипедърт"много полит-коректни се изказаха . Тъй го замазаха че до "защо" не се стигна . Все едно никой не знае че само САЩ са избили 4% от населението на Ирак . И телично обучават в лагери в Турция терористите от ислямска държава . Въоръжават ги ,че им плащат и заплати . А лично британците пък са първите съучастници на престъпленията в западна Африка и Близкия изток . Ама конфуз . По са притеснителни тия *** от млади комсомолци на партиен банкет .
65
2
 
12
 
! Отговори
муспи преди 8 години
САЩ биле виновни, Европа много лесно ги пуска, има подозрения че НЛО се бърка в работити - само едно е недопустимо, евреите да са виновни. А те са изцяло правителствата на тези САЩ и ЕС, те въоръжават всички които воюват, гонят всичката *** в Европа за да унищожат бялата раса като я залеят с ***.
64
3
 
18
 
! Отговори
abv преди 8 години
"Болгария запретила пролет самолетов России с помощью для Сирии".Ей за тва идват тия хорица.Заради алчността и двуличието на краварите и тукашните им слуги.Защото запада и Русия съвместно могат да решат проблема с разните му джихадисти за един месец и хората да си стоят по домовете, ама на някои не им оттърва...
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министерството на външните работи на България официално съобщи за забрана на отвор в авиапространстве на страната на руските самолети, които доставят гумпомощь в Сирия.
62
0
 
21
 
! Отговори
Толерастия до шия преди 8 години
Прави поразително впечатление избирателната "човечност" на толерастите. Тя не се отнася до жителите на Украйна, макар че и там населението страда и от война и от силно разстроена икономика. Западни управленци на високи постове открито обявяват, че навлеци от Западните Балкани смеели да "подяждат" прииждащите от Азия и Африка. Когато по време на Гражданската война германците си продаваха старото оръжие в Югославия, когато НАТО бомбардира Сърбия, всичко беше наред, сега имигрантите оттам не са.
61
0
 
16
 
! Отговори
Толерастия до шия преди 8 години
Ако помощите за имигранти се дават във вид на заеми с достатъчно ясен и твърд механизъм за тяхното връщане с лихвата в брой или чрез отработване, бежанският поток ще пресъхне от само себе си. То човек хептен да няма нужда да се спасява, като му предложат добра издръжка без задължения, естествено е да прояви предприемчивостта да преодолее няколко рехави прегради, за да я получи. Хората в България полагат далеч по-големи усилия и правят далеч по-големи лични жертви, за да получат по-малко.
60
0
 
8
 
! Отговори
S преди 8 години
Унищожава се цяло едно общество, а светът не прави почти нищо, за да спре това.Светът вече направи най важното, катализира процеса, а реакцията изглежда ще е по бурна от колкото някой си е представял. Невиждам как ще спре войната в Сирия без да има загубила страна, а ако се налага загубилата страна да е западът как ли ще се обясни на всички бежанци, всичко е било една игра. Е така ако се получи добре, ако ли не здраве да е.
59
0
 
15
 
! Отговори
zdr преди 8 години
Европа си подготвя втора Вартоломеева нощ!
58
1
 
17
 
! Отговори
Толерастия до шия преди 8 години
Индипендънт е представил явлението вярно, но едностранчиво. Например, липсва каквото и да е осветляване кой и как поддържа парично бежанския поток. Обикновено ни повтарят, че нещастните имигранти заплащат на трафикантите в брой уважителни суми, каквито имат неизвестно отде. От целенасочено подпомагане от богатите арабски държави и ислямистките организации най-вероятно, като голяма част от ислямистките пари се изсмукват от самоубиващия се християнски Запад.
57
0
 
32
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Тези хора (да не кажа ***) са снабдени с пари и оборудвани от т.н. Ислямска Държава. На тях им е наредено да се прехвърлят в Европа и да положат основите на исляма. Парите идват директно от ЦРУ и се допълват от петролни долари от богатите арабски държави, както и директни продажби на петрол от Ирак.Тези факти не са ясни само на Ангела Меркел. Това не са бежанци, а завоеватели. Ние не можем да завладеем Европа с оръжие, но можем да я завладеем с матките на нашите жени- тактиката на исляма
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бойте се, Германия ще направи невъзможно получаването на статут на бежанец за хора идващи от безопасни територи и ще ги връщат обратно. Сетиха се те, че покрай сирийците влизат всякакви други, които са дочули, че в Германия дават пари за мързел. Изтърваха им края и сега ще се чудят как да затягат мерките... че и ние дето работим легално там ще го отнесем.
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всичко това го организираха немците. Трябват им млади и да бачкат. Още пролетта от Германия пратиха два автобуса наркомани да режат оградата у нас. Като видяха че не става организираха движението през Македония макар че е по труден маршут и по дълъг.
54
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Все въпроси с "повишена" трудност. Защо идват,кой е виновен да идват и т.н..Но тихо тези въпроси са публична тайна.Името на най- демократичната и велика държава не трябва да бъде споменавано-не знам за кого си мислите но те нямат нищо общо-Путин е виновен!!!!!!Нали така другарю Плевнелиев,другарю Митов и г-жо Кунева.Как ще са виновни приятелите ви-те милите денем и нощем демокрация правят и за нас си мислят,също като навремето за индианците -искаха да ги цивилизоват и като не щат под ножа 15млн
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Либия победиха Франция, Великобритания, Италия, САЩ. Ние пратихме Дръзки. Защо се оплакват?
52
0
 
24
 
! Отговори
Orda преди 8 години
Като започнат да гърмят бомби и да се режат глави по улиците на Европа, тогава всичко ще ви се изясни.
51
0
 
31
 
! Отговори
Атанасов преди 8 години
От къде идват е ясно, но защо ... не видях изчерпателен отговор, а само повърхностен такъв. Споменават се последствията, но не и причината.Защо сигурността в Либия се е сринала?Защо има конфликт в Сирия?Мога да продължа със защо, но по-важно е кой, кой, кой има интерес от дестабилизацията на Европа?!Защо бежанците не отиват в богатите арабски страни, а в Германия?!
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде идват, ами от Мордор, но искат да прескочат Средната земя и да се заселят направо в страните на елфите, искат само от техните магически питки да хамкат. Щото преди хилядолетия са били един народ с елфите, но после ги отвлякъл злият Асадоргот. Ама да не стане така, че освен питките да им опапкат и ушучките на владетелката Гадмеркиел и компания
49
10
 
4
 
! Отговори
Лора преди 8 години
До Анонимен 79Ей пуста злоба ще ни унищожи. Едно нещо уважавм много при мюсюлманите - ако един човек е успял - всички се гордеят с него. При българите - ако някой успее - всички ще нямерят начин да го оплюят, обвинят в хиляди грехове и да го изкарат най-черният. За сведение - в ООН може да работи всеки - кандидатсва се на общо основание. Изискват се знаия и опит. Българите, които работят в казина - управлявт ги, не ги притежават. Защото са добри мениджъри и специалисти в своята област.
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички тези "бежанци" идват в следствие намесата на американската демокрация в техните иначе до тогава стабилни страни, а същата тази намеса е с една цел - да се отслаби Европа, като се дестабилизира ислямизирайки я! Още нещо неясно има ли? Ако има, мога да разясня кой точно дърпа конците на краварите, от къде идва, какво е правил, как го е правил и т.н. У нас действа една мила фондацийка с грамкото име Америка за България. И какво даде Америка на България??? Всеки да си прави сам изводите.