Бежанската криза - откъде идват всички тези хора и защо?

"Индипендънт": Девет граждански войни бушуват в ислямски страни
Обновена: 8 сеп 2015 13:40 | 8 сеп 2015 11:09, Елка Василева
157
Бежанската криза - откъде идват всички тези хора и защо?
Снимка: БТА

Близкият изток и Северна Африка преживяват епоха на насилие - девет граждански войни бушуват в ислямски страни - от Пакистан до Нигерия. Затова има толкова много бежанци, които се опитват да спасят живота си, пише британският в. "Индипендънт".

Половината от 23-милионното население на Сирия е принудено да напусне домовете си, а 4 милиона са избягали в други страни. Около 2,6 милиона иракчани бягат от родните си места заради настъплението на групировката "Ислямска държава". Незабелязани от света, близо 1,5 милиона души са разселени в Южен Судан, откакто там в края на 2013 г. бяха подновени боевете.

На други места по света, особено Югоизточна Азия, положението е станало по-мирно през последните петдесетина години, но на една огромна територия - от планината Хиндукуш до западния край на пустинята Сахара - държави са разкъсвани от религиозни, етнически и сепаратистки конфликти.

Още по темата

Навсякъде се сриват, отслабват или биват атакувани държави, а на много от тези места са във възход крайни сунитски ислямистки бунтовнически групировки, които тероризират мирното население, за да предизвикат масово бягство, отбелязва авторът на статията Патрик Кокбърн.

Друга характерна черта на тези войни е, че нито една от тях не показва признаци за спиране, затова хората не могат да се върнат по домовете си.

Повечето сирийци, избягали в Турция, Ливан и Йордания през 2011 и 2012 г., вярваха, че войната в Сирия скоро ще свърши и те ще могат да се върнат. Но напоследък си дават сметка, че това няма да стане и че трябва да търсят постоянно убежище другаде.

Самата продължителност на тези войни означава огромно и необратимо унищожаване на всички средства за препитание, така че бежанците, които в началото са търсели само безопасност, са тласкани и от икономическа необходимост, посочва кореспондентът на "Индипендънт" в Близкия изток.

Настоящата бежанска криза в Европа до голяма степен отразява факта, че конфликтът в Сирия за първи път оказва реално въздействие върху континента, пише Кокбърн.

Наистина, сриването на сигурността в Либия превръща африканската държава в канал за преминаване на хора от обеднели и разкъсвани от конфликти страни около Сахара. Именно от либийския бряг тръгнаха 114-те хиляди бежанци, пристигнали в Италия от началото на годината, без да броим няколкото хиляди, удавили се по пътя. Но колкото и да е тежка, ситуацията не е много по-различна от тази през миналата година, когато 112 000 души успяха да се доберат до Италия, изтъква авторът.

Съвсем различно е положението с конфликтите в Сирия и Ирак, в резултат на които броят на хората, опитващи се да стигнат до Гърция, скочи от 45 000 на 239 000 за същия период.

От три десетилетия Афганистан е източник на най-много бежанци по данни на ООН, но през последната година Сирия заема съществено място в това отношение и сега един от всеки четирима нови бежанци в света е сириец. Унищожава се цяло едно общество, а светът не прави почти нищо, за да спре това, отбелязва Кокбърн.

Сирия и Ирак са в центъра на сегашната бежанска криза също така поради това, че именно там групировки като "Ислямска държава" и Ал Кайда контролират значителни територии и са в състояние да разпространят в останалата част на ислямския свят отровното си въздействие, предизвикващо разделение между общностите. Те активизират банди от убийци, които действат по доста сходен начин независимо дали са в Нигерия, Пакистан, Йемен или Сирия.

Масовото бягство на хора ще продължи, докато продължават войните в Сирия и Ирак, пише в заключение авторът.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛораАз живея в Кения. В Найроби живеят занчителен брой българи, които работят, имат бизнес, управляват казина. В Момбаса и южното крайбрежие българи са собственици на хотели и заведения.,,Явно си държанка на някои от мафиотите които забягнаха натам и имат хотели и казина. Галеви и Маргините минават ли натам?
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5020 или 23 милиона какво значение има!
25
1
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимендо 45 Всъщност парите ги дава Саудитска Арабия,САЩ и Израел разработват плановете.
24
8
 
2
 
! Отговори
Лора преди 8 години
До Анонимен 32Аз живея в Кения. В Найроби живеят занчителен брой българи, които работят, имат бизнес, управляват казина. В Момбаса и южното крайбрежие българи са собственици на хотели и заведения и живеят чудесно. Искам да кажа, че българите не избират само Европа и САЩ. Икономиката на Кения е третата по растеж в сета за миналата година и предлага възможности за тези, които искат да работят, а не да използват социалните системи, за да се издържат.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4420 милиона сирийци.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато народа се кахъри за бежанците, които като брой са капка в морето от населението в Европа, Брюксел отпусна половин милиард помощи за европейските селскостопански производители. Пари от нашите данъци. А в България съсипаха земеделието за да купуваме от същите тези производители които самите ние спонсориаме докато в България е депо за евтина работна ръка на Европа вместо да има собствено земеделие и промишленост - аутсорсинг депо за западни компании.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е имала късмет навремето, че Османаската империя е стигнала до балканския полуостров и е била спряна по-нагоре. Сега по мирен път исляма ще превземе Европа. Сега се правят на ударени, но до 5 години като се разрастнат двойно ислямските полулации от бежанците чрез естествен прираст, тогава европейците ще разберат за какво иде реч.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците им дадоха пари да тръгнат!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 43 23 милиона сирийци!
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще се окаже, че от 23 милиона население в ЕС има цели 60 милиона сирийци.---Сирия е 20 милиона. Бежанците са не повече от 120 хил от всички страни - Сирия, Ирак, Афганистан, Централна Африка. Европа е 600 милиона.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката е показано новото население на Европа!!!жалко !
16
0
 
12
 
! Отговори
Голямата манипулация преди 8 години
Скоро ще се окаже, че от 23 милиона население в ЕС има цели 60 милиона сирийци. Масово араби се снабдяват не просто с фалшиви документи, а купени документи директно от сирийската печатница. Как ще се провери дали Селим Аладин примерно е гражданин на Сирия. Добре ги вижте! Това са бъдещите ви европейски братя!
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За всички проблеми в България са виновни коминистите които за 45 години през руската окупация съсипаха икономиката и държавата и изнесоха националните богатства на България в Русия.
14
0
 
3
 
! Отговори
Kamen преди 8 години
Европа трябва да се активизира и да действа. Европейските държави имат нужната военна мощ да противодействат на ислямска държава, но чакат само на щатите, които не е много ясно колко са мотивирани да действат сериозно срещу ИД. Военните усилия трябва да са общи, тъй като Европа е най-засегната от тази криза. Дано сега, когато и западна европа почувства натиска от бежанската вълна да се раздействат.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От къде идват вече знаем. Едни бягат от война, други са икономически емигранти. Само, че защо всички в Европа? Защо не отиват към Обединениет арабски емирства, КАтар, Кувейт, Ливан....Защото в Европа и САЩ има работа, има икономика, там са съсредоточени корпорациите. След като съсипаха икономиката на България 3 милиона българи емигранти защо не отидоха в Катар, Кувейт, Ливан, Нигерия, Мали ами избраха САЩ, ЕС, Канада.
12
0
 
22
 
! Отговори
Оня с танка преди 8 години
Забележете, че повечето са здрави мъже, защо ли? Хмммм.. Вместо да останат и да се бият, те са си оставили старците и слабите жени и деца и са решили да си извоюват по-бяла държава, тоест да я заразят с техният вирус, да я източат едно хубаво от към социални помощи, да се омешат(генетично) с белите жени(насила дори) и да я превърнат в страна от третият свят, пълна с джамии и техните извратени крайности. Събудете се, защото имаме горчив опит с турското робство, това ли искате отново?!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 22 Защото са овце,там където им открият път от там и ще минат
10
0
 
13
 
! Отговори
Lora преди 8 години
От къде идват вече знаем. Едни бягат от война, други са икономически емигранти. Само, че защо всички в Европа? Защо не отиват към Обединениет арабски емирства, КАтар, Кувейт, Ливан. Там хем са богати, хем са с една религия. Ще ги издържа закатът - ислямската социална система на взаимопомощ. По логично е някак си да се придвижват натам, а не към Европа.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата им схема е с един куршум два заека,ако непревземат Русия поне ще са продали оръжия,както и сега,ако неуспеят в Сирия поне Европа ще е слаба
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам чуството, че повечето хора са или луди или имат много къса памет. Прочетете пак новините отпреди 1-2 години, как започна всичко... как бяха премахнати лошите диктатори и се възцари демокрация, как въоръжихме и обучихме едни умерени бунтовници...