Който е разпалил конфликти, да носи отговорност за бежанците

Причините са политически, заяви Лавров пред Кристалина Георгиева
Обновена: 8 сеп 2015 13:58 | 8 сеп 2015 13:46, Елка Василева
105
Който е разпалил конфликти, да носи отговорност за бежанците
Кристалина Георгиева и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Бюрократичният подход няма да сработи при решаването на въпроса с бежанците, защото причините за този проблем са политически. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща в Москва със заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, предаде ТАСС.

По думите на Лавров политическият анализ на статистическите данни показва, че преобладаващото мнозинство от нуждаещите се от хуманитарна помощ са жертви от различни конфликти.

"Поради това е много трудно, разглеждайки ситуацията, да се избегне необходимостта да се анализират причините за появата на допълнителни бежански потоци", каза той.

Още по темата

"Справедливостта изисква страните, разпалили конфликтите, да носят по-голяма отговорност за хуманитарната помощ", подчерта Лавров.

По думите му механичният и бюрократичният подход няма да сработят за решаване на проблемите на бежанците.

"Разбира се, някои се изкушават просто да видят колко пари не достигат (за хуманитарна помощ - бел. ТАСС) и да посъветват правителствата да отпуснат допълнителни средства. Чух, че някой предлага това да стане задължително. Един такъв механичен подход обаче няма да сработи. Вие разбирате това, виждайки примера на опита на ЕС да реши по подобен начин проблема с бежанците", каза Лавров на Георгиева и изтъкна, че корените на проблема са политически.

Кристалина Георгиева е в Москва като съпредседател на Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН.

"Ние се радваме да посрещнем Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН в Москва. Пред вас стоят много отговорни задачи по изготвяне на препоръките към Световната хуманитарна среща на върха, която ще се състои през 2016 г. в Турция. Задачите по анализа на настоящото положение в сферата на хуманитарната помощ са много на брой и твърде сложни. Постоянно расте разминаването между нуждите от хуманитарна помощ и общия брой нуждаещи се от нея хора от една страна и наличните средства за удовлетворяване на тези потребности от друга", заяви Лавров.

Кристалина Георгиева определи Русия като най-отговорния донор на хуманитарна помощ сред страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

"Това е първото ни посещение в Москва. Отбелязваме огромната роля, с която се нагърбва Русия. В БРИКС Русия е най-отговорният донор", каза заместник-председателката на Европейската комисия.

Георгиева благодари на Русия за "помощта, която оказва на хора в кризисни ситуации".

"Броят на нуждаещите се е нараснал неимоверно. Това е най-тежката ситуация след Втората световна война. 80 процента от бежанците са станали такива в резултат от конфликти", заяви тя.

"Поставили сме за цел ефективното изразходване на парите (отделени за помощ на бежанците - бел. ТАСС). Различните донори имат различни процедури за отчитане. Това пречи на хуманитарните организации да работят по-ефективно, а и не винаги работят прозрачно. Най-доброто решение на хуманитарните проблеми е такива проблеми да не съществуват, тоест конфликтите да се предотвратяват", отбеляза Георгиева.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Физиономиите на снимката казват всичко - отляво лукавство, подлост, гузна съвест и голееем страх, отдясно едва сдържани презрение и погнуса и отвращение..
58
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук утихна. Ушанките ги командироваха под някоя друга статия :)))
57
1
 
26
 
! Отговори
До 83 преди 8 години
Боли ги рашките от глупостите на нашите ***! Самолетите ще минават през Иран. А виж ние, особенно сега когато се разбраха за Северен поток-2, ние сме на бунището. ***, крадливи, подли и продажни!!! Всъшност, какво искаш от народ, който САМ СИ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ?! Роб и мижитурка!
56
0
 
5
 
! Отговори
x преди 8 години
И за да няма хъка -мъка като се усетят хората ,напливи от мигранти за да с фокусира там вниманито и Тони Блеър военопрестъпник определен за новата глава за борба срещу антиционизма облечено в голите дрехи на царя анти"семитизъм"в Европа,докато новите антидемократични закони се изработват срещу защитниците на истината.
55
0
 
12
 
! Отговори
До 70 преди 8 години
Ама я чакай малко, ти да не би да смяташ, че този край няма да настъпи? Тогава си един от малкото, които все още се заблуждават. Няма друг начин брато, на тоя свят само Вселената е безкрайна, всичко останало ИМА СВОЯ НЕИЗБЕЖЕН КРАЙ!!! Включително "всемогъщието" на зелената тоалетна хартия! Всеки ден ще се молим това да стане по-бързо, исками се да поживеем нормално и спокойно, по нашенски, в мир и любов със себе си и всички около нас! Тази вакханалия на тъпите говедари ТРЯБВА ДА СПРЕ!!!!!!
54
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 78ми отишла е да види мумията, кво толкоз? Кви пари бе, те рашките нямат пари да се обръснат.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според ционоеврйството виновни за конфликта са Асад и цялото му семейство,Иран(враг номер едно на ционоуахабисткия тероризъм),Америка и президента и(защото не са изтрили Сирия от каратата),Русия,останалия свят вкл.ООН и ЕС.Подробности-Дебка"Четири партии причиниха Сирийското геноцидно бедствие".Т.е.единствените "невинни"-така нареклите се "Израел"за които топ Сирийски дипломат беше казал наскоро в интервю"зад цялата война срещу Сирия стои Израел"
52
0
 
9
 
! Отговори
истината преди 8 години
.Почти никой не се интересува от съседната статия затова че субсидиите за фермерите ни - наполовина от европейските.Българина винаги е готов да дава акъл ама когото го прекарват него лично гледа и мълчи като теле.
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво е отишла Кристалина в Москва, ще проси пари за хуманитарната дейност на ООН ли?
50
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лавров, я кажи що никой не бяга в Раша? Дори живеещите в средните векове тарамбуки разбират, че Раша е 1500г по-назад от тях във времето. Факт!
49
5
 
3
 
! Отговори
до асан преди 8 години
Причините са политически, заяви Лавров пред Кристалина Георгиева-това обяснява всичко!!Обясни си сам тези думи и ще разбереш защо никой бежанец не отива в Русия!!
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бягат в Русия, защото там няма да могат да лежат на социални помощи , да си живеят по тяхните си правила и да реват, че са дискриминирани. Тия номера минават само в толерастна Европа. А и на границите на Русия се стреля.
47
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 69мечтайте си чебурашки за финансовия край на САЩ :)
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американската Citigroup е преместила в Русия над 3,5 милиона тройунции злато, заедно със 100 млрд. долара в наличност на отговорно пазене.Това може да се прочете и на сайта им.Явно краят на САЩ е близо и финансовите плъхове напускат първи.
45
10
 
1
 
! Отговори
асан преди 8 години
Защо бежанците не бягат в Русия? Не мога да разбера. Може ли някой русофил или Бялата Златка да ми обяснят. Предварително им БЛАГОДАРЯ!
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 47а руските хуманитарни доставки за Сирия същите като за Донбабве ли са? АК47, патрони, гранати и други подобни домакински стоки от първа необходимост.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лавров е топ дипломат!ЕС вдигна оръжейното ембарго на "УМЕРНИТЕ"канибали и главорези които колят Сирия в полза на Велик"Израел",България в частност затваря въдушното си пространство за полети на Русия към Сирия,бравос,слугите на"Израел"ще получат близалки.
42
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До просто мисляти май освен русофил си и некрофил, а?
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лавров е много прав.Това ще отслаби икономиката на Европа и САЩ и Китай и Русия ще дръпнат напред икономически.Негласно арабския свят симпатизират на БРИКС.Колко глупав ход направиха ЕСи САЩ даже още не могат да осъзнаят как се самоубиха.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета колко много хора са се загрижили да пазят имиджа на САЩ , ЕС , Русия .Почти никой не се интересува от съседната статия затова че субсидиите за фермерите ни - наполовина от европейските.Българина винаги е готов да дава акъл ама когото го прекарват него лично гледа и мълчи като теле.