Путин твърд: Русия помага на легитимната армия на Асад

Поддържаме абсолютно легални правителствени структури, заяви той
Обновена: 27 сеп 2015 15:22 | 27 сеп 2015 15:19, Елка Василева
378
Путин твърд: Русия помага на легитимната армия на Асад
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия оказва в Сирия военна помощ на легитимната армия на президента Асад, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той каза това в интервю пред американския журналист Чарли Роуз за телевизии Си Би Ес и Пи Би Ес в навечерието на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.

По думите му руското присъствие в Сирия се изразява в момента в доставка на оръжие за сирийското правителство, обучаване на персонал и оказване на хуманитарна помощ на сирийския народ.

Още по темата

"Там има само една легитимна армия - това е армията на президента на Сирия Асад", посочи руският президент.

Той изрично подчерта, че военната подкрепа за незаконните структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на устава на ООН. Той допълни, че военна помощ може и трябва да се оказва само на легитимни правителства или на страни, с тяхно съгласие или по тяхна молба или по решение на Съвета за сигурност на ООН.

"В случая става въпрос за молба за оказване на военно-техническа помощ, което ние правим в рамките на абсолютно законни международни договори. Поддържаме абсолютно легални правителствени структури", отбеляза руският президент.

"Според интерпретацията на някои наши международни партньори, на силите на Асад противостои опозицията, но в действителност реално армията на Асад се бори с терористичните организации", посочи Путин.

В интервюто той се позовава на отчети на представители на Пентагона пред Конгреса на САЩ за американското обучение на бойни части на сирийската опозиция. По думите му в крайна сметка вместо 5 до 12 хиляди бойци, са били подготвени общо 60, а с оръжие в ръка са едва 4 или 5 души - всички останали са преминали на страната на Ислямска държава с американското оръжие.

Руският държавен глава припомня, че Русия предлага сътрудничество и на страните от целия регион.

"Опитваме се да създадем някаква координационна структура. Лично информирах за това президента на Турция и кралете на Йордания и Саудитска Арабия", каза Путин, като допълни че за това са били информирани и Съединените щати, външният министър Джон Кери е разговарял подробно по този въпрос с руския си колега Сергей Лавров, а и военни представители на двете страни са обсъждали темата.

"Ще се радваме, ако намерим обща платформа за съвместни действия против терористите", отбеляза руският президент.

В изказването си пред Общото събрание на ООН Владимир Путин ще засегне въпроса за реформата в ООН, ще призове за усилията за борба с тероризма и ще даде оценка на сегашната ситуация в международните отношения като цяло. Той представи всичко това в интервюто си пред Чарли Роуз.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
24
 
! Отговори
без страх преди 8 години
Не ме е страх от бежанците. Страх ме е от пълната липса на компетентност на управляващите. Липсата им на способност да решават проблеми. Вместо това се занимават с показно рязане на ленти, с предсказания и с гнили оправдания.
47
0
 
27
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
Укротете САЩ, с техните налудничави намерения да владеят и да управляват света, и тогава всички световни кризи ще бъдат преустановени.
46
32
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Терориста Башар Асад и тозш на снимката - голям борец срещу ИДИЛ са главните виновници за този криза! !!Жалко за безсмислено избитите от тях сирийци, повечето цивилни и розрушената държава.
45
0
 
36
 
! Отговори
500 милиона долара преди 8 години
Сащ толкова много мразят Асад, че са се съюзили с ИД срещу него. Сащ въоръжават и финансират ИД. Неотдавна инвестираха 500 милиона долара за обучение и въоръжаване на умерена сирийска опозиция. Веднага след обучението умерените смениха курса и се присъединиха към ИД. С пълното си въоръжение. Това беше прикрита акция на Цру за подкрепа на ИД. Присъединяването на умерените към ИД беше планирано от Цру.
44
33
 
1
 
! Отговори
колев преди 8 години
Този какви ги говори. ?.....:Каквотърсите в една арабска страна???? Където стъпят руснаци нищо добро не се очаква. Оставете СИРИЙЦИТЕ да се оправят, както си искат!
43
1
 
5
 
! Отговори
31813 преди 8 години
До Анонимен 79Абе ти да не си пресАташе, та знаеш такива подробности?
42
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има и доказателства,че фосфорни боеприпаси,които са забанени са използувани от украинските фашизоиди при пожара в Одеса при които загинаха на 50 човека!И следите водят към БългарияКакво говориш?Следите водят направо към къщата на Бойко Борисов в Банкя.
41
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според чл. 102 на руската конституция войски в чужбина могат да се изпращат само по официална молба на друга държава и по решение на Съвета на федерацията.Нито има такава молба от страна на Асад, нито решение на Съвета. Така че присъствието на руски войски в Русия е нелегитимно дори според руските закони.Да не говорим, че тези бежанци се спасяват от руското протеже Асад, а тези, които бягат от ИДИЛ, не търсят спасение при него.
40
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя никои за нищо го не дири и вече започна да се спича.Типичен *** !
39
3
 
33
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До престъпен режимдо 61 Добре че стана оня взрив на полигона в Анево,та разбрахме какви ги вършат там американците и българските им слуги!
38
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Асадчо е легитимен, колкото,ким чен ун ,Диктаторите се подържат!Задушаването е в преносния и в буквалния смисъл.
37
2
 
17
 
! Отговори
Очевидно преди 8 години
До Анонимендо 59 Тая опорна точка от Козяк 16 е най-лесната за опровергаване!ИД и Асад се биели рамо до рамо със свободната сирийска армия!!!Абе оу,къде е тая ССА,че нито я виждаме,нито я чуваме???Има там някакви,дето като ги обучат и въоръжат от САЩ,веднага отиват да се бият в редиците на ИД!Това ли е "Свободната" сирийска армия???
36
9
 
3
 
! Отговори
da преди 8 години
pogled na maloumen prestapnik
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лучший на сегодня политик и президент в мире! В Европе все политики гомосеки. С нетерпением жду понедельника....когда наш Президент будет выступать в ООН. Бабама уже серит дальше чем видит обезьна хуева
34
1
 
16
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
Да не би да боледувате от "евро-атлантическо заболяване"?
33
2
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 8 години
Научи се да пишеш на български.
32
4
 
26
 
! Отговори
pet преди 8 години
Поведи ни на нов кръстоносен поход ние сме с тебе!!!!Вива Путин!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ID I ASAD voyuvat ramo do ramo sreshtu svobodnata siriyska armiya ,vie da ste chuli dosega islqmisti i rejima na asad da voyuvat edna sreshtu druga nqma,te sa sayuznici
30
1
 
28
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимендо41 Ако Асад паднел,в Сирия щяло да има мир!Мир като в Либия?Като в Ирак?Като в Афганистан?Списъкът е дълъг!Голям мир има в тези страни,Господ да пази от такъв мир!Затова-бой до дупка за американските протежета!Всеки американски слуга трябва да бъде безпощадно унищожен,за да има истински мир.
29
2
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
Ти на български не можеш ли да пишеш?