Путин готов да прати Медведев в САЩ за Сирия

В главите на някои наши партньори е просто каша!
13 окт 2015 17:04, Елка Василева
110
Путин готов да прати Медведев в САЩ за Сирия
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия не се стреми към лидерство в Сирия, каза Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Руският президент говори на организирания в Москва инвестиционен форум "Русия зове".

Според него в Сирия може да има само един лидер - сирийският народ. "Ние се стремим да внесем своя принос в борбата с тероризма, който е опасен и за САЩ, и за Русия, за европейските страни, както и за целия свят", подчерта той.

Путин посочи, че е необходима съвместна работа за политическо уреждане на конфликта, от което би трябвало да са заинтересувани всички. За съжаление обаче засега контактите със САЩ протичат само на военно равнище, като се обсъждат въпроси от военно-технически характер, като например съпоставка на опознавателните системи "свой-чужд" на бойните самолети на двете страни, опериращи в небето над Сирия, добави той.

Още по темата

Това може и да е добро като начало, но не е достатъчно, каза Путин. "Ако искаме да бъдем ефективни, не просто да стреляме и да нанасяме ракетни удари, а да постигнем политическо уреждане на сложния и многопрофилен конфликт, то трябва да подтикнем политическите сили вътре в страната към съвместна работа", подчерта руският лидер, цитиран от ТАСС.

Той предложи работата с чуждестранните партньори относно уреждането на сирийския конфликт да бъде издигната "на сериозно равнище", като добави, че е готов да изпрати във Вашингтон голяма и представителна делегация начело с премиера Дмитрий Медведев за обсъждане на пътищата за решаване на сирийския конфликт. В тази делегация могат да влязат висши военни от Генералния щаб и представители на специалните служби.

Путин отбеляза, че е важно да се работи и със страните от региона - Турция, Йордания, ОАЕ, Ирак. "Да, има много взаимни подозрения и взаимни претенции, но ако не работим, ако не търсим решения, те никога няма да бъдат намерени", подчерта той.

Според него военната операция в Сирия на международната коалиция, възглавявана от САЩ, не е донесла резултати. "Ние питахме: дайте ни онези цели, които смятате за стопроцентово терористични, а отговорът бе - не сме готови за това. Ние помислихме и зададохме още един въпрос: кажете ни тогава къде да нанасяме удари? Отново никакъв отговор. Това не е шега, нищо не си измислям. Струва ми се, че по този въпрос у някои наши партньори просто в главите им е каша", каза Путин.

Според него западните партньори не са наясно какво всъщност става на територията на Сирия и какви цели те искат да постигнат на територията на тази страна.

Путин изрази мнение, че всички действия на Русия там се основават на Устава на ООН и на международното право, за разлика от действията на "нашите колеги от т.нар. международна коалиция начело със САЩ, които действат без резолюция на Съвета за сигурност на ООН и без покана от сирийските власти".

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров също отбеляза, че Русия не е получила отговори на въпросите си за т.нар. умерена опозиция в Сирия. Според него тя си остава "ефимерно образувание", а съставът на включените в нея групировки повдига много въпросителни.

"Никой не ни дава координатите на умерената опозиция. По-рано говореха за "Свободната сирийска армия", а сега говорят за алианса на "Демократичните сили в Сирия". Разгледахме неговия състав и констатирахме, че там има и групировки, които по-рано сътрудничеха с "Ислямска държава", посочи Лавров.

Според руския външен министър много въпроси поражда и новата програма на САЩ за подкрепа на умерената опозиция в Сирия, която предвижда хвърляне от въздуха на оръжие и боеприпаси. "Честно ще кажа, че ние дори не се съмняваме, че значителна част от това оръжие ще попадне в ръцете на терористите", подчерта Лавров. Той говори по повод днешното съобщение на Пентагона, че военно-транспортни самолети на САЩ са спуснали с парашути в Сирия първата партида доставки на боеприпаси за сирийската опозиция, сражаваща се с терористичната групировка "Ислямска държава".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хааааааааааа.. преди 8 години
Калинкеееееееееееее, Калинке....и ти си като оная с "дипломата менте" от МЗХП!...оная поне беше "дупе"---А ТИ И ЗА ТОВА НЕ СТАВАШ!!!
48
6
 
2
 
! Отговори
55 преди 8 години
До Калина до 89Калино,ако ти не си работила с руски технологии,аз съм ! Затова не вярвай за "Лазера дето изпепели китайците"и тем подобни руски глупости...
47
1
 
4
 
! Отговори
Калина до 89 преди 8 години
Това е информация, в която искат ти да вярваш. Но дали е така, можеш да отидеш в библиотелите да прочетеш. Защото нета няма да ти го каже. Защото като напишеш в Google град Тарту, Естония, ще ти излезе географската информация за града. Но какво има там, можеш да прочетеш на друго място!Та там можеш да прочетеш и за технологиите на СССР. А за сегашните - източниците са други.
46
5
 
2
 
! Отговори
55 преди 8 години
До Калина до 86Боже Калино! Ти осмисляш ли това което си написала ? Та тия две държави имат сто години разлика в техническо и технологично ниво..Значи братята имат много време за идеи и мислене ,но не го използуват....
45
14
 
1
 
! Отговори
донев преди 8 години
Този Путин вече не е смешен! Тъжно е за Русия, че допусна КГБ да я унищожи! А Медведев по добре ще е да иде в Севирна Кория, там ще се чувства в свои води! !!
44
2
 
12
 
! Отговори
Калина до 86 преди 8 години
Алкохолната информация не ти е вярна. Гугълстваш твърде много. И ютюбстваш твърде много. Разликата между руснаците и американците е и в това, че точно тази война ги сплотява идеологически и сега. Защото материалното, когато е в недостиг, кара хората да мислят, да изобретяват, да разсъждават. Потребителите в САЩ са заробени да изплащат кредити и нямат време за мислене и идеали.
43
15
 
0
 
! Отговори
тони преди 8 години
САЩ и другите нямали покана от сирийските власти...Ами тогава защо ще праща ГОЛЯМА делегация в Америка??? Ботокса пак се оплете като пате в кълчища,ама то не е за сефте...
42
22
 
2
 
! Отговори
Ауууу..какви лупинги преди 8 години
КАТО ГЛЕДАМ, ПЪРВО МЕДВЕДЕВ , АМА ПОСЛЕ И ПУТИН , ШЕ СЕ ХВЪРЛЯТ ПО КИЛИМА ВЪВ ВАШИНГТОН...ПРЕД ОБАМА ЗА СИРИЯ...ХА,ХА,ХАААААААААААА...СЛЕД "клането на танковете "--на АСАД май ...."големите руски надувки", ще преминат в "дипломатическа руска гимнастика" по червения килим във БЕЛИЯ ДОМ!НАТАМ ОТИВА РАБОТАТА.....ХА,ХА,ХААААААААААА....
41
2
 
28
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Ушко, една държава с 300-годишна история, изградена от бягащи от Европа престъпници, разорени аристократи, отишли там, за да не ги обезглавят поданиците им, пришълци, избиващи местното население, наложили робството, държащи населението си в момента в контролирано невежество, за да са манипулируеми...Мога и да продължа, ама няма смисъл. Разбра ме, надявам се. Е?
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
neka siriiskia narod sled vreme da reshi dali izka asad ili ne ,ne niakakva si opozicia ,a izbor referentym glasyvane ne s orajie zatova sa i teroristii izliamisti suniti vragove na naroda i zaslujavat smart ,mnogo prosto .
39
1
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Да бе, ама мухата не е слон, нали?
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
76-ти си голям тъпанарчервените кхмери ги смляха виетнамците те бяха китайска измидслица и руснаците никога не са ги подкрепялите подкрепиха виетнам който се бореше срещу тях и ги размаза
37
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 75Путин е най-зависимият от олигарсите човек в света :)
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не се лъжете двамата са несравнимипутин е реален управляващобама е кукла на концикомандват бонките и големите концерни
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дбълин що се чудиш брете и децата знаят че американските президенти са марионеткикат нашите боратино от банкя и ирландската пастиркаимаше един дето не иска да е марионетка и го утепаа и великите краварски длужби можаха само да скълъпят едно дело срещо един дето ходил в куба и затова бил кубински агенти и убиец- после го утепа един мафиот после някой отепа мафиото и всичко се покриа за папата от 10000 киламетра великите служби разбраха и натопиха българитес едно журналистическо разследване
34
0
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
похвално че мненията ви са различни но проблема нее сирия там е ясно големият предстоящ проблем е ТУРЦИЯ големи събития предстоят на южната ни граница това е темата на срещата във ВАШИНГТОН
33
3
 
8
 
! Отговори
Do 69 преди 8 години
И сега като има избори, та какво. Защо от 9млн станахме на 7? А след оше 20 г. от така наречената демокрация ще я има ли България?
32
2
 
9
 
! Отговори
(-_г) преди 8 години
Остави Ушко комунизма и прочие, защото сега света е друг. От 45та година насам, САЩ са причината за смъртта на повече от 6 млн. души по света, в над 150 държави, по-голямата част от които нямат комунистически режими.. Чети ***/1FOGSdk не може просто да се прави сравнение, това не е футболен мач.
31
2
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Я, кажи Ушко г кого точно е убила Русия, че ми стана интересно :-) вземи периода след втората световна война до днес на пример..
30
3
 
21
 
! Отговори
Ушко, преди 8 години
Сирия не е първата държава която янките разсипват.Русия е поканена от от лигитимно правителство. САЩ руши, Русия изгражда. Това е разликата.