Русия ще оспори, ако подпишем с Полша за МиГ-овете

Щяла да е под въпрос правомерността на използването на самолетите
Обновена: 16 окт 2015 18:49 | 16 окт 2015 17:08, Елка Василева
252
Русия ще оспори, ако подпишем с Полша за МиГ-овете
Снимка: архив, Булфото

Русия няма да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако България сключи договор за обслужване на тези машини с Полша. Това заяви пред журналисти генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков, предаде ТАСС.

Българското правителство одобри по-рано подписването на междуправителствено споразумение с Полша за ремонт на МиГ-29 руско производство.

Още по темата

Ако България подпише споразумение с Полша за ремонт на двигателите РД-33, монтирани на МиГ-овете, руската корпорация "няма да има друг избор, освен да откаже" поддръжка на тези изтребители от българските ВВС, каза Коротков.

Това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети, а също и сигурността на пилотите, обясни той. "Съжаляваме, че подобно решение се взема единствено от съображения за политическа конюнктура и най-вероятно се дължи на натиск отвън", заяви руският представител.

Ценовите параметри на ремонта, предложени от Русия и от Полша, са "фактически идентични", а РСК "МиГ" предлага на България десеторно по-изгодни условия в икономически план, твърди Коротков.

Той за пореден път увери, че Русия не е издала на Полша лиценз, нито я е снабдила с актуализирана техническа документация за ремонт на двигателите на МиГ-29.

"Срещу посочената сума Русия бе готова да гарантира на България двойно по-голям ресурс, отколкото Полша. Независимо от този случай, будещ у нас чувство на дълбоко съжаление, с оглед традицията на вековно приятелство между Русия и България, все пак се надяваме да изградим взаимноизгодно сътрудничество въз основа на международното право. При все това смятаме за възможно да оспорим правомерността на подготвяното споразумение поради очевидното нарушаване на правата ни като проектант и производител на самолетите", резюмира Коротков.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Русия ще оспори ли новите американски стратегически ядрени ракети, които се подготвят да я посетят в най-най-скоро време?
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1 Тъй,тъй Дори да ни излезе ремонта златен.
98
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 години
Знам, че на много хора ще прозвучи старнно но мисля, че в този случай има значение кое е за добро на България а не кой е по - велик Русия или САЩ ! За България определено е по - добре Полша да ремонтира самолетите. Няма как Русия да ремонтира самолетите на България за да може тя да си охранява небето от нея.Или има ?
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До едър капитализТа колко е комисионата на поляците ???????????????
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевНаистина ли може човек да се е родил,да живее и работи в България , но да обича САЩ,страна която е употребявала химическо оръжие в особено големи размери вследствие на което са загинали 1,1 милиона души. Страна в която робството е просъществувало 246 год.и където убийството на роб е било ненаказуемо но убийството на куче да . Всичко това приключва чак през 1964 г. след обявяването на Закона за гражданските права.
95
1
 
9
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Не вярвах на ушите си, но преди малко отново чух по БНТ. Поляците дават гаранция от 200 часа работа за двигател. При цена от 1200000 лв. на двигател, всеки самолет има два двигателя. Следователно за всеки летателен час ще плащаме на поляците 120 000 лв. Дано бъркам.
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
134 - не си в час - самолетите са РУСКИ само те могат да определят къде да се ремонтират, ако не харесва този факт нека просто купим американски, ама съюзниците не дават самолети без пари, както даваха руснаците едно време!
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може. Русия е най-великата страна в света.
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поляците една водка не могат да направят, та камо ли да ремонтират самолет. Ненчев е голям, *** ***.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 143 А ние да плащаме за този който духа ,кой ни спира? Какво им пука на поляците.
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре че всички правителства откакто дойде се постараха да унищожат военната авиация.В началото на демокрацията България имаше около 701 летателни единици, от тях 225 бойни самолета и 165 броя в т.нар. горещ резерв. А сега какво имаме 15 самолета и не можем да ги ремонтираме .Ама ако бяха всичките какви комисионни щяха да падат за ремонтите ??
89
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама разбира сече двигателите трябва да се ремонтират в Полша.В русия завода е държавен и не дава КОМИСИОНА ,а в Полша е на акционери и КОМИСИОНА има. А вие тук си пишете колкото си искате.Това е истината.
88
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКой е врагът на Русия? Шепа национални предатели, които си пълнят джобовете с американски и еврейски пари не са определящи България като враг на Русия.
87
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 135Русия се е загрижила за качественият ремонт на самолети на врага,които ще сеят смърт евентуално на нейна територия.И как ще се получи това качество?Ех тези руснаци и местни рубладжии!
86
2
 
16
 
! Отговори
до 135 преди 8 години
Защо тогава ползваме самолети произведени от "врага"? Нещо съюзниците забравиха дори и едно самолетче да подарят на бедна България?
85
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е враг на НАТО и обратното.Ние сме в НАТО и при врагът не можем да ремонтираме оръжия в случая самолети.ТОЧКА!Спете спокойно деца.
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета някой от пишещите които са на хранилка на"Америка за България " ми идва да ги попитам дали знаят че България си имаше лиценз за ремонт на двигателите наМиГ-29?Кратка статистика за работата на завода до 2012 г.: ремонтирани са 144 самолета на Румъния, Полша, Унгария, Алжир, Ирак, Сирия, Либия и Мали, а също 441 двигателя на Германия, Чехия, Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Алжир, Ирак, Сирия, Либия, Нигерия, Малайзия и Етиопия. А сега трябва да ремонтираме в Полша.
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Русия не е издала на Полша лиценз, нито я е снабдила с актуализирана техническа документация за ремонт на двигателите на МиГ-29". Въпросът е, дали този намерение на българските власти не е нарушаване на европейското законодателство, защото Полша няма лиценз и затова е некомпетентна.
82
1
 
12
 
! Отговори
ВИКТОР ОРБАН преди 8 години
Какво очакваме? Ние им правим сечено, а те ще ни подминават?Трябва да си балък за да го вярваш това. Имаме си много хубава поговорка-"каквото повикало това се обадило". Пак ще договаряме цени за газ, ще трябва да купуваме ядрено гориво и т.н. Има още къде да ни натискат.СТИГА СА СМЕ ГЛЕДАЛИ КЪМ САЩ. ТРЯБВА ДА ВЗИМАМЕ ПРИМЕР ОТ УНГАРИЯ И ВИКТОР ОРБАН.
81
9
 
3
 
! Отговори
lol преди 8 години
"... с оглед традицията на вековно приятелство между Русия и България ..."също така с оглед на тази традицията плащаме и най-високата цена на газ (или сме поне в топ 3 в Европа)