Биг Бен в Лондон може да спре за месеци

Стрелките на емблечматичния часовник се нуждаят от ремонт
19 окт 2015 08:11,
3
Биг Бен в Лондон може да спре за месеци
Снимка: Reuters

Една от емблемите на Лондон, часовникът Биг Бен, може да спре за четири месеца за спешен ремонт, съобщава английската преса.

В доклад, посветен на нуждата от ремонт, са посочени сериозни проблеми със стрелките, с махалото, с корозията на метала, с пукнатините в покрива и други структурни дефекти на кулата, информира bTV. Според доклада, ако през следващите 2-3 години те не бъдат решени, часовниковият механизъм може да се счупи и Биг Бен да замлъкне напълно.
Предвижда се за възстановителните работи да бъдат изразходвани 29,2 милиона британски лири.

Ако проектът за реконструкцията бъде одобрен, ремонтът ще е най-продължителният в историята на Биг Бен. През 1976 г. часовникът не е работил общо 26 дни в продължение на девет месеца, а през октомври 2005 г. бе спрян за два дни.

Биг Бен е часовниковата кула-камбанария на Уестминстърския дворец в Лондон. Отначало е неофициалното наименование само на голямата камбана в камбанария. Впоследствие започва да се използва също за часовника и кулата. По времето на кралица Виктория кулата е била наричана Кулата на Св. Стефан.

Голямата камбана тежи 13,7 тона, висока е 2,29 м, а диаметърът й в долната част е 2,74 м. Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Кулата е висока 96,3 м (с пилона).

Часовникът се намира на 55 м над земята. При диаметър на циферблата 7 м и дължина на стрелките 2,74 и 4,3 м, той дълго време е смятан за най-големия в света. В основата на всеки от 4-те циферблата има надпис на латински Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече "Боже, пази нашата кралица Виктория I".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Гоолеем Праз преди 8 години
А за моя ръчен часовник - нищо не пишете а?!
2
0
 
1
 
! Отговори
ben big преди 8 години
Биг Бен е голямата камбана на часовника! Самата кула се нарича: "Кулата на Елизабет" а преди се е казвал "Часовниковата кула или "Кулата на Свети Стефан". Въпреки че много хора използват названието Биг Бен за камбаната, кулата и часовника като цяло, Биг Бен си остава прякора на камбаната.
1
2
 
2
 
! Отговори
Jordan преди 8 години
Биг Бен не е часовник, а кула! Copy - Paste по-долу поне си виж. Новинари?!