Управлението на Ердоган доведе до победа на ПСР

Приемането на Турция в ЕС става все по-трудно, смята експерт
3 ное 2015 19:09, Анисия Иванова
21
Управлението на Ердоган доведе до победа на ПСР
Снимка: БТА

Eдна от предпоставките за високия резултат на Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция, събрала 49% от гласовете на парламентарните избори на 1 ноември, е именно еднопартийната система на управление, към която се стреми Ердоган. Така коментира победата на партията на президентът Реджеп Ердоган международният анализатор Мариян Карагьозов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Турция е повлияна от икономическата криза през 90-те години, когато страната е управлявана от коалиционни правителства.

В страната най-вероятно ще се проведе референдум

ПСР ще влезе с 316 депутати във Великото национално събрание на Турция. Според Карагьозов партията ще търси 15 – 20 депутати от други политически сили, за да събере нужния минимум за въвеждане конституционни промени, който е 331 гласа. По закон одобрените от 3/5 от депутатите промени се подлагат на общонационално допитване. Другият вариант е промените в Конституцията да бъдат гласувани от абсолютно парламентарно мнозинство, но по думите на Карагьозов този сценарий е неосъществим.

Той коментира и допълнителните 4 млн. гласа, които ПСР е спечелила от юни насам. Партията на Ердоган е качила доверието към себе си с 8-9%, което според Карагьозов е за сметка на отлива на гласове от Партията на националното действие и прокюрдската Демократична партия на народите.

Турция поддържа стратегически отношения с останалия свят

Що се касае до паралелите между Путин и Ердоган Карагьозов изрази мнение, че такива трудно могат да бъдат открити, тъй като "нито Русия е Турция, нито Турция е Русия“, а идеите, които изповядват двамата политици, са различни. Анализаторът обаче не отрече, че двете страни имат общи бизнес интереси.

"Може да има риторични изказвания по отношение на кримските татари, но енергийното и икономическо сътрудничество с Русия върви много добре", е неговата оценка. В момента Турция е все още привързана и към САЩ и ЕС, благодарение на Митническия съюз, желанието за отпадане на визовия режим и на инвестициите на ЕС в Турция.

Карагьозов коментира и обвиненията от страна на ЕС в ограничаване свобода на турските медии.

"Никоя власт не обича твърде агресивно разкриващи нейните злоупотреби журналисти. Проблеми със свободата на словото е имало доста преди Ердоган. Имало е и периоди на разцвет на една свободна преса с голяма циркулация", смята анализаторът.

Що се касае до кандидатурата на Турция за членство в ЕС Карагьозов подчерта, че колкото повече във времето се отлага отварянето на нови глави от преговорите, толкова по-трудно ще стане присъединяването.

Още новини от "Свят" четете в bgonair.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Hahahaha преди 8 години
Ne ni tryabva evropa
9
7
 
7
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Това не е доклад за развитие на Турция, това е доклад за съсипването на Турция" //////. Такива доклади е имало и преди. И тогава турски премиери са ги отхвърляли . Някои от тях , заради това си поведение , са заплащали с живота си ( Аднан Мендерес , Тургут Йозал ). Но днес , за разлика от преди Турция е силна икономически страна и англосаксонците не могат да се примирят с факта че анти турската им пропаганда , вече е не ефективна. Уви ! Ще трябва да свикнат.
8
5
 
15
 
! Отговори
от Турция преди 8 години
Не е ясно , защо в Европа мислят, че Турция настоява да е член на ЕС. И преди и днес , това не се обсъжда тук. Чува се , но не е голяма тема.
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Турция ще е пагубно влизането в ЕС. Доказателството сме ние.
6
6
 
11
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Не забравяйте че в турция избори се провеждат по българския (европейски, световен) метод. Броенето си е броене, но то няма никакво отношение към обявяването на резултатите, - те са си съвършено независими гешефта.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво да прави Турция в Европа, турчина си предава изборните документи за половин час, не знае колко струват яйцата защото купува кокото му трябват.В европейска България как стоят нещата ?
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На какво заприлича християнска Европа благодарение на *** ,които я управляват! Стига експерименти!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както върви скоро ще се изпълни желанието на Ердоган,Турция да стане президентска република и и той да бъде този президент! А следващата му мечта е да възроди Османската империя ,която да обхване северна Африка и Европа до Виена, начело с него като султан!Разбира се и ислямазацията на цяла Европа!
2
7
 
6
 
! Отговори
Bayazitz преди 8 години
Me4tata na evrogey4etat ,e da vidyat Turcia v sayuza ,no tya samata ,otdavna ne iska ,pri tezi pe.......
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A ne e li po vqrno da se pita obratnoto dali Turcia shte iska da prieme evropa,Evropa veche ne e evropa otpredi 5 god deto beshe, sega usloviyata sa neblagopriyatni za evropa a ne za turcia