Катастрофата с А321 - отговор на атаките на Москва в Сирия

Версията за терористичен акт е крайъгълен камък в разследването
9 ное 2015 10:37,
48
Катастрофата с А321 - отговор на атаките на Москва в Сирия
Снимка: архив Reuters

Версията за терористичен акт явно е вече основна в разследването на катастрофата с руския Еърбъс А321 в Египет на 31 октомври, пише "Ведомости". Изданието вижда повод за този извод не само в евакуацията на руски и европейски туристи от местните курорти, но и в реакцията на Кремъл.

И двете версии за гибелта на самолета хвърлят отговорността върху руските власти - но става дума за различна отговорност, посочва изданието в редакционен коментар.

Още по темата

Ако става дума за техническа повреда, това значи отговорност за качеството на контрола в авиацията, за корупцията и икономическата ситуация в Русия. Но това е "обичаен за руската власт вид отговорност с изпитани вече начини тя да се избегне. Забрана за експлоатация на самолети, затвор за един или друг, засилени проверки. Докато отзвукът не стихне", обяснява всекидневникът, цитиран от БТА.

Версията за атентат обаче означава отговорност за войната в Сирия. "Кремъл май се стреми да избягва дори и намек за подобна връзка. Това е отговорност за некомпетентността при започването на военната операция в Сирия, за пренебрегването на рисковете, което носи участието ни в сложния многоизмерен конфликт в Близкия изток, сред които най-очевиден явно бе рискът от ответни терористични атаки. Още повече за страна, която години наред е водела борба с терористи на своя територия и е получавала в отговор терористични акции с масови жертви", се казва в материала.

Непоследователните действия на руските власти след катастрофата може би са и знак, че страната няма готови средства и възможности да засили сирийската операция. Според "Ведомости", Москва я използва "като красива картинка по телевизията, като реклама на военните възможности на Русия".

"Започвайки операцията, никой не е смятал, че тя може да предизвика терористичен атентат и гибелта на 224 невинни руски граждани. Русия не иска да стигне докрай в Сирия. Сега обаче не може и да си тръгне оттам": това "би означавало невъзможното - да се признае поражението на властта".

Търсейки "пропагандистки изход", Кремъл може да създаде неяснота - тактика, изпробвана вече в украинския конфликт, прогнозира изданието.

"Отричайки версията за атентат до последно, подхвърляйки пътьом други версии (отказ на техниката, израелски учения и т. н.), у хората може да бъде засилено чувството за неяснота и страх. Средният жител на Русия ще си мисли, че е опасно да хванеш самолет за някъде, но кой е виновен - не се знае. А всъщност нали така е редно да бъде: хората да си седят вкъщи, без да се мъчат да схванат нещо", подчертава в заключение "Ведомости".

След като забрани полетите до Египет, руската държава е готова да подкрепи туристическия отрасъл. Премиерът Дмитрий Медведев нареди да се обмисли изплащането на обезщетения на участниците в туристическия пазар, пише "Комерсант".

Още не се знае впрочем как точно кабинетът ще подкрепи този бизнес, пише изданието. Всичко ще зависи от размера на загубите и от това как компаниите ще уредят положението с туристите.

Подкрепата на властите може да спаси руските туроператори от нова серия фалити. Едва ли обаче ще им помогне да сменят с друга египетската дестинация - тъй популярна и евтина, особено през зимния сезон, коментира Ирина Тюрина от Руския съюз на туристическата индустрия.

Заради двумесечната забрана да се лети до Египет по време на безредиците там през 2011 г. руският туристически бизнес изгуби 200 милиона долара, припомня тя. Същите загуби се очакват и сега; туроператорите вече са изгубили най-малко 60 милиона долара. По данни на браншовото сдружение в Русия са купени близо 140 000 екскурзии до Египет, повечето за периода преди Нова година.

Само извозването на руснаците от египетски курорти ще означава за туроператорите загуби от 10 милиона долара, продължава темата "РБК дейли", цитиран от Би Би Си. Ще бъдат изгубени и сумите, платени в аванс на египетски хотели, а на туристите, които не пожелаят да почиват вместо Египет другаде, ще трябва да се върнат изцяло взетите пари.

Изразят ли властите поне морална подкрепа, това ще е вече историческо събитие, иронизира шеф на туристическа компания пред "РБК дейли". Руската държава още никога не е подпомагала туроператорите, уточнява всекидневникът.

В момента от Египет се връщат по разписание туристите, чиято почивка е свършила. В африканската страна обаче остават много хора, чийто отпуск едва-що е започнал, отбелязва "Новая газета". "Мнозина нямат никакво желание да си прекъснат почивката и в паника да стават от шезлонгите, оставяйки в Египет целия си багаж", коментира вестникът евакуацията на руснаците от местните курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Хилари преди 8 години
Я и на Боби за домашно : да ми кажеш на снимката тва хеликоптерче чие е, можеш ли :)
31
0
 
1
 
! Отговори
Хилари преди 8 години
Хмм...да им давам ли още стингъри, да не им ли даваааам.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е воина на русия и запада в която последните използват методите на терора.
29
1
 
4
 
! Отговори
Чук преди 8 години
Боряна ФашисткатаЧиста проба антируска пропаганда
28
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 40МиГ има АСАД и то от МиГ-21/23МЛ/БМ/25Р до МиГ-29А/СМТ
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много станаха свалените руски Мигове над Сирия, трябва вече да се пише и за тях!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО?!?Защо тая катастрофа бие по медиен тираж сваления от урките боинг?
25
1
 
5
 
! Отговори
Църо преди 8 години
До ИСТИНАТА:Абре та*пир, то по твойта логика никой не си е на земята! Нали и ние сме си завоювали територията от Византия? Даже още мучиме за Македония, че некойси бил я подарил навремето на Югославия? А ние от кой я чопнахме Македония?Кога кримските татари са имали собствена държава? Тогава, когато и украинците - никога! Разликата е, че на украинците им подариха държава преди 20 години, а на кримските татари ше им подарят... друг път!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само за събота и неделя Русия прибра вкъщи 19 000 свои туристи и отделно от тях 100 тона багаж.Извозват само тези, чиято почивка е приключила. Не принуждават хората да си прекъсват тура.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бре,Асад не ги ли предупреди всите надувалници,че пред атаките да си изтеглят пудретата и да си платят щетите нанесени от тях им бойци дошли възползвайки се от безвизови режими като на учение по базите си,както се опитваха да се измъкнат от натворените от тях злини на нея страна и народ,и що се пудрят като че ли си убират базите,а там кой на кого ще плати за уборката,за сметка на базодържателиползватели към ген-дворщик като подизпълнител на ген-застройщик заради оргмероприятието разграден двор.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИСТИНАТА:Крим си е руски. Точка. Хрушчов го подарява на УССР. Барабар с руснаците. Вентилирай на т'салата дръжката и то мъжката.
21
1
 
8
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Американиците съэдадоха ислямска държава и се опитаха да я иэполэват эа своите цели!!! Но вече не може да се говори эа никакъв АМЕРИКАНСКИ КОНТРОЛ над ХАЛИФАТА!!!
20
2
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Само либерастки руски издания се цитират. Серceми има навсякъде. Добре, че руснаците не спят и ги пошляпват от време на време. И пак ще го напиша - фащ твърди, че Русия не била бомбардирала ИД, фащ две години се "бори" с ИД и един патрон не гръмнаха по краварите. Руснаците един месец "небомбардиране" на ИД и имаме сериозен атентат. Това са фактите...
19
10
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА: преди 8 години
Крим--никога не е бил руски.Крим--е на кримските татари , които Сталин изселва във Азия и Сибир.Войните за Крим и Кавказ ---се водят от руската корона , още от времето на Екатерина велика.Целта е ---завладяването на юга и топлите морета.ТИПИЧНА ИМПЕРСКА И ЕКСПАНЗИОНИСТИЧНА ПОЛИТИКА!ДНЕС---В Сирия е същото...ЗАЩОТО СТРАХА ОТ ОТКЪСВАНЕТО НА ИСЛЯМСКИТЕ РУПУБЛИКИ НА РУСИЯ, /от нейната общност/ Е ГОЛЯМ!!ПУТИН СИ ГО ПРИЗНА ПУБЛИЧНО!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремъл да праща "отпускарите" на почивка в Латакия, както го правеше вече в Донбас !
17
2
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
...edni bg sorosoidi prepecatili statiika-pamflet na drugi...v slucaia ruski sorosoidi......za GRANTOVE i maika si ste......ei takiva prodaznici sa edna ot osnovnite pricini da sme bili blizo pet veka pod osmancite.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мдаа..все повече държави ще виждат цъкащи бомби в руските туристи. Да се готвят на почивка в чакъла на Крим
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19Авиокомпании да проверяват пътници??? Колко може да си ***? Пътниците се проверяват от летищната сигурност и митническите служители бе! Същите дето проверяват за американските и английски авио компании.
14
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 20Да Русия губи Кримската война, да плаща репарации, Да потопява си безнадеждно остарелия флот на входа на Севастополския порт. Но не губи територии. Е има забрана за флот в Черно море но 20 години по-късно взима реванш в Освободителната война(1877). Толкова време и трябва да модернизира производството на кораби и да почне да пуска Парни кораби и Броненосци
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох загубили за 1 месец, а колко са спечелили за другите 11 месеца, ще им правят изчисления !Америка колко загуби от атентата на кулите ? И войната в Ирак - трилиони !