Най-издирваният терорист в Белгия зад ада в Париж

Поне двама от седемте камикадзета са живели в Брюксел
16 ное 2015 11:00,
26
Най-издирваният терорист в Белгия зад ада в Париж
Снимка: архив, Reuters

Белгийската полиция подозира, че "мозъкът" на атентатите в Париж е 29-годишният Абделхамид Абауд, съобщават тази сутрин местни медии.

Смята се, че той стои и зад подготвяните нападения на групата от Вервие, която беше разкрита и обезвредена от полицията в началото на годината. При акцията в белгийското градче тогава бяха убити двама джихадисти, членове на терористична клетка, готвеща нападения срещу полицаи на обществени места, включително в полицейски участъци.

На  пресконференция в Париж снощи френският вътрешен министър Бернар Казньов  заяви, че атентатите в петък са били замислени и подготвени в Белгия.

Трима от седемте терористи, които загинаха при нападенията във френската столица, вече са идентифицирани. Всички те са френски граждани, но само един от тях е живял в страната. Останалите са пребивавали в два различни квартала на Брюксел.

Единият от самовзривилите се край стадиона "Стад дьо Франс" е разпознат като Билал Хадфи – 20-годишен, който миналата година е бил в Сирия, като боец на ИДИЛ. Вторият - Брахим Абдеслам, задействал колана си с експлозиви пред кафене на булевард "Волтер", е живял от години в Брюксел. Той е брат на издирвания осми атентатор Салам Абдеслам, чиято снимка френската полиция разпространи снощи.

Смята се, че двете камикадзета са от кръга на Абделхамид Абауд – най-издирваният терорист в Белгия. Той е избягал в Сирия през януари, след като полицията разби групата от Вервие.

Днес съдът ще гледа мерките за неотклонение на 7-мината, арестувани в събота в брюкселския квартал "Моленбек", където е роден и израснал и Абауд. Смята се, че сред тях е третият брат Абдеслам.

Белгийските медии назовават братята Салах и Брахим Абдеслам като мъжете, наели двете коли с белгийска регистрация, използвани от терористите в Париж. Едната от тях беше оставена край концертната зала „Батаклан“, а другата – бе открита край гробищата "Пер Лашез".

При нападенията в Париж загинаха 132 души, 352-ма бяха ранени при 6 координирани атаки срещу концертна зала, стадион и заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2 и 3 - Четете но не внимавате.... то не, че не в този сайт са много добре с поднасянето на новините ама...Има едно И в цялата история ... Смята се че този човек стои И зад подготвените нападения по-рано през годината, които бяха разкрити а той е избягал в Сирия.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едни французи, едни белгийци, не е истина просто. Те Белгия и Франция бъдеще нямат. Който е бил там знае защо.
2
0
 
7
 
! Отговори
13 преди 8 години
Истината за съжаление е, че ТОВА Е ВОЙНА!!! Французите няма да простят!!! Елегантно - по френски ЩЕ ГИ УНИЩОЖАТ!!! ДАНО ВСИЧКИ СЕ ОБЕДИНЯТ И ИМ ПОМОГНАТ!!!ЗАЩОТО ЕВРОПА ВЕЧЕ НЕ Е ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ!!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз салам свински ли е или телешки?