Турция съгласувала свалянето на Су-то с НАТО, подозира Москва

Русия все още чака доказателства защо Анкара е поразила самолета
Обновена: 25 ное 2015 10:45 | 25 ное 2015 08:28,
190
Турция съгласувала свалянето на Су-то с НАТО, подозира Москва
Су-24. Снимка: архив, Reuters

Русия все още не е получила доказателства от турските власти, кое ги е накарало да свалят руския самолет Су-24 над Сирия. Според говорителя на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от БНР, конкретни доказателства все още липсват.

Още по темата

Към момента Русия се опира на данните на своите военни анализатори, които са категорични, че турските военновъздушни части са свалили руския самолет в сирийското въздушно пространство, а не над Турция, както Анкара твърди.

Руският СУ-24 е изпълнявал пореден курс над Сирия, където Москва помага на правителствените части на президента Башар Асад срещу терористите от "Ислямска държава", както и срещу опозицията на режима.

Руските коментатори смятат че Турция, която е член на НАТО, не би могла да вземе самостоятелно решение да свали руския военен самолет без външна подкрепа.

"Не може страна член на НАТО да сваля чужд самолет без заповед на Алиенса и без това да е съгласувано. Има множество текстове в устава на НАТО в тази посока", коментира Дмитрий Куликов от "Зиновиевския клуб". По думите му "сделката вече е факт".

Междувременно руското външно министерство излезе с препоръка към руснаците да не пътуват за Турция. Ръководителя на комисията по външна политика в Съвета на федерацията Константин Лихачов дори поиска Русия да замрази отношенията си с Турция.

Междувременно от Вашингтон изразиха надежда, че Русия и Турция няма да допуснат изостряне на напрежението помежду им заради свалянето на руския боен самолет от турските военновъздушни сили на сирийската граница, заяви Пентагонът, цитиран от ТАСС и БТА.

"Призоваваме Русия и Турция да намалят напрежението, като използват за тази цел преговори, дипломатически средства и мерки за недопускане на конфликт" в Сирия, каза говорителят на американското министерство на отбраната Питър Кук.

По думите му САЩ продължават да събират данни за случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом твърдите другарю Путин, че има съгласуване, значи вашите щайги редовно нарушават границите на Турция и вие умишлено провокирате конфликт. да кажете нещо по смислено за случая?
49
2
 
7
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Интересно, какво точно е бомбардирал при тази мисия, конкретния самолет? Може да е ударил нещо важно за турците, че да реагират като ужилени.
48
2
 
5
 
! Отговори
РОСКО ПЛЕВЕЛ ЕФЕНДИ преди 8 години
и ТИКВУН ПАША дали си дават сметка какво ги чака като ги изоставят американците. Ще бягат при ПРИЯТЕЛЯ ЕРДОГАН
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Всички говорят за този самолет, а никой не се сеща за загиналия пилот - ЧОВЕК..." Това е войната той е военнен пилот и за това е там мир на праха му... рисковете на професията!
46
4
 
3
 
! Отговори
Живко Марков преди 8 години
Борисов спря Южен Поток.Сега Турция ще спре Турски поток. Сбъдват се плановете на САЩ и Израел за ембарго спрямо Росия.
45
15
 
4
 
! Отговори
тт преди 8 години
Понеже на кремълския наглец всичко му се разминаваше,сега гледа като мишка в трици.Неможе да повярва нещастника,че му извъртяха такъв шамар.
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да му е леко на Ердоган, така е като се показа прекалено послушен. С неговите ръце други вадят кестените от огъня. Вече се дистанцират приятелите му ! Прелъстен и изоставен?
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички говорят за този самолет, а никой не се сеща за загиналия пилот - ЧОВЕК и за почерненото му семейство. Това си беше чисто умишлено убийство на един войник. Нека по този въпрос да се обясняват турците, а не за самолета.
42
2
 
4
 
! Отговори
С 400 ЩЕ ГИ ОТРЕЗВИ преди 8 години
набързо от ПРЕСТЪПНИ ПОМИСЛИ срещу РУСИЯ
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност кой е нарушителят-руският самолет е взривен от турците над Сирия?
40
2
 
14
 
! Отговори
без коментар преди 8 години
"Краткосрочно нарушение на границата не може да бъде повод за атака!"- думи на Ердоган след свалянето на турски самолет F-4 Phantom над сирийска територия през 2012 година.
39
3
 
11
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Айде, направиха се турците на мъже. Сега руснаците инсталираха зенитно-ракетен комплекс С-400 с обсег на действие 400км.Нека турските изтребители да заповядат.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За всеки непредубеден е ясен знака, че не искат да пуснат Русия да свърши това, за което е дошла в Сирия.Прекалено много напредна.За това ръмжи Ердоган, защото трябва да пази авторитета на нато.
37
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
55, Добре де, нали затова са тия форуми - изкажи и ти мнение, нека стане дискусия. Кое е заучената фраза в случая? Че хората трябва сами да си помогнат, а не да чакат някой политик-месия да ги оправи ли? Покажи ми един такъв оправяч, моля.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено ,че Турция не може като Путин да действа еднолично.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешко, не съм влизал от известно време, но сега пак виждам че се излагаш. Няколко пъти ти казвам, че си интелигентен човек, но мозъкът ти до такава степен е промит че няма накъде повече. Мисли самостоятелно, стига с тези заучени фрази характерни за американизираната българска младеж.
34
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ЗЛОСТЪР ИСТИНАТАХубаво, съгласен съм до голяма степен. Но това ще е така, докато българите не гласуват, информират се от разни олигофренски групи във фейса и реагират първосигнално и емоционално. От емоции в политиката полза няма. Политиците ни пък са съответната извадка от нашия народ, нация, както искаш го наречи - затова и се нарича представителна власт. Ако обаче хората са по-заинтересовани, търсят сметка по легалните начини и критикуват съзидателно резултати има (справка "Спаси София")
33
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция съгласувала свалянето на СУ-то с НАТО, подозира Москва.Няма какво да подозира Москва, естествено че ще съгласува с НАТО свалянето на руския нарушител, та да го съгласува с Путтин ли искате вие?
32
11
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ЗЛОСТЪР ИСТИНАТАстига спичали хората бе, аман от кутевщина. Избирането на страна би докарало нещата по- на зле - първо трябва да се реши въпроса с ИД и бежанците, което общ проблем. Междувременно дипломация относно политическото бъдеще на Сирия и накрая кой крив кой прав. Не бива да се допуска фокусът да се обърне от ИД към напрежението РУсия-Турция, респективно Русия-Нато-ЕС. Кога *** предупреждаваха, че ще свалят самолети, помня, че тука много се радваха на "руската мечка" ква била
31
10
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Не вярвам нато (щатите) да имат пръст в тая работа - прекалено бързо се разтичаха *** да сбират НАто и да се оправдават, а Обама ми се струва бая разтревожен