Турция с мерак да демонстрира, че е значим играч

Свалянето на Су-то възродило сблъсъка й с Русия от 15 век
Обновена: 27 ное 2015 14:44 | 27 ное 2015 13:00, Анисия Иванова
90
Турция с мерак да демонстрира, че е значим играч
Снимка: БТА

Основните причини за конфликта между Москва и Анкара са геополитическите проблеми, които възникват в този регион, коментира пред национална телевизия Bulgaria ON AIR журналистът Валери Тодоров по повод сваления Турция Су-24.

Според главния редактор на в. "Заман-България" Мехмед Юмер чрез тези си действия Турция иска да покаже, че е значим играч.

"Премерването на силите вече започва да се изостря. Закъсняха дипломатическите и политическите усилия. Военното противопоставяне може да създаде такива прецеденти като този със свалянето на руския бомбардировач, който наистина е тежък. Заради него може да има сериозни последствия за регулирането на сирийската криза оттук нататък. Вижданията на Русия и Турция как да бъде разрешен конфликтът в Сирия, кои да са победилите сили и изобщо как да се върви оттук нататък са диаметрално различни", поясни Тодоров.

Още по темата

Според него инцидентът не е случаен, той е замислен. Очевидно Турция иска да играе по-голяма роля, тя се безпокои от засилване на влиянието на Русия в този регион.

Турция и Русия са водели много войни, припомни Тодоров. Имало е 10 войни, от които Русия е била победителка в 8. "Една от войните е протекла със запазване на статуквото, а при друга не е излъчен победител. Това противопоставяне беше забравено от XV-XVI век, сега изведнъж с един нелеп инцидент беше възобновено", добави Тодоров.

Разговорите между Путин и Оланд в Кремъл бяха интересни с общото им съгласие, че групировките, които се борят срещу ИД, няма да бъдат подлагани на въздушни удари, аналиризира Тодоров. Интересното е кои ще са сред тези общности, например дали там ще са тюркмените, защото една от версиите е, че свалянето на самолета е заради това, че Русия ги снабдява с оръжие, обясни Тодоров.

Свалянето на руския бомбардировач показа, че Русия и Турция мислят коренно различно за конфликта в Сирия, уточни Юмер. Според него Турция е искала да демонстрира, че е значим играч в региона.

"Дори и Пентагонът обяви, че самолетът е свален на сирийска територия, така че между големите лидери САЩ и Русия, и Турция искаше да се изяви и това стана", поясни Юмер.

"По отношение на анексирането - то е свързано със зоната за сигурност, която Турция иска да формира. Това обаче няма да стане, защото в момента тази територия не е възможно да бъде обозначена като такава", добави Юмер.

Главния редактор на в. "Заман-България" отбеляза, че никой не гледа факта, че в Турция в момента има много вътрешнополитически проблеми. От друга страна Турция е енергийно много зависима от Русия - 57% от природния газ се внася от оттам.

"Доста анализатори смятат, че Турция е можела да има по-сдържана политика и това според едни анализатори буквално въвлече Турция в "блатото на Сирия и няма как да се върне назад". Затова не се говори, но Турция има вътрешнополитически проблеми. Тепърва ще видим как ще се развиват нещата в самата Турция, защото тя не изглежда стабилна", поясни Юмер.

Русия вижда като един от изходите на кризата федерализацията на Сирия, което означава разпределяне на интересите в региона, смята Тодоров.

"Едно такова развитие би довело евентуално и до формирането на сирийски Кюрдистан. Той би станал опора на кюрдите в Турция и на кюрдите в Ирак. Това са най-силните страхове на Турция. Тя би искала да играе една по-значителна роля и да се съобразяват с позицията й и това е една по-категорична позиция оттук нататък. Друг е въпросът как ще реагират съюзниците от НАТО и Русия", поясни Тодоров. Реакцията на Турция се появява в много рисков момент - не навреме и ще има много рискови последици.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевИстината е че турското правителство играе на страната на терористите !Те това е истината!А твойто са разсъждения по катринка рисувана от западни медии!
30
0
 
13
 
! Отговори
макето преди 8 години
абре и мене ме е подгонил един мерак в петък слетобедтака де какво пивко време е камината на 6 жената ми сипа една 5 литрова каничка с винце
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 30ОТГОВОРНО Е ДА РАЗВЪРЖЕШ ВОЙНА И ДА ПОДЛОЖИШ НА СМЪРТ ОЩЕ МИЛИОНИ ХОРА...ТАКА ЧЕ НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ОТ СОРТА "ДАДЕ НА ЗАДЕН..". НАКАЗАНИЕТО ЩЕ Е ДРУГО-БЕЗРАЗЛИЧИЕ НА НАРОДА КЪМ ТУРСКИТЕ СТОКИ ПАЗАРИ И КУРОРТИ...
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НФБДобре че не питат теб !!! Иначе само на Бузлуджа "летящата чиния" щеше да остане българска ... ! Който влезе в нея - той е българин ....??????
27
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да се очаква, че сегашната Руска федерация ще даде начало на три основни държавни формирования: Европейска Русия (Русия), Сибир и Далекоизточна република (ДИР). Възможно е също и обособяването на южноруските територии около Каспийския басейн.
26
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, вероятно е като страничен продукт на разпада в Русия да се появят и някои малки независими държавици като Чечня и евентуално други, обособени по етно-религиозен критерий, както и отделни офшорни зони на благополучие като Калининград и може би Карелия.
25
34
 
3
 
! Отговори
Само се чудя .... преди 8 години
Този "анализатор" защо не каже какво правят руснаците в Сирия ???? Защо избиват населението на една суверенна страна ???? Пък после нека разтяга локуми за другото !!! Защо цял свят не иска да се намесва във вътрешните работи на Сирия, а Русия избива сирийците ??? Може ли по покана на нашия президент Русия да дойде и да ни избива и нас ???? Какво е това ????
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде вече що-годе е ясно положеието и нашите журналисти излязоха от дупките да лаят и коментират наволя!
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"нелеп инцидент" е назначаване за журналист на някои наши общи любинци в сайта!Това дето се случи е организиран тероризъм!
22
1
 
3
 
! Отговори
земетръсна зона 2 преди 8 години
Пиши в гугъл "earthquake hazard map europe" и гледай колко е червена Турция. Направо можеш да видиш разломът как пресича територията и за какво огромно нещо става въпрос. Проблемът е не че люлее, и в Япония люлее всеки ден, качеството на строителството е много различно от японското
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се ли отървем скоро от българския вариант на ИДИЛ а именно ГРОБИЛ нищо добро не чака България.
20
5
 
33
 
! Отговори
:((( преди 8 години
ДОБРЕ ДОШЛИ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ! Истината е, че и Запада и САЩ ни предадоха под управление и военна защита на Турция!Затова нямате и няма да имате българска армия, турските сериали ще заливат всички телевизии, ще купувате акумулатори Бош- турско производство, ще карате Мерцедес- турско производство, ще се храните от Турция със зеленчуци и плодове и всякакви храни, ще строите джамии с български пари, ще работите във турски фабрики и предприятия, ще имате новини на турски ........................
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Интересното е кои ще са сред тези общности, например дали там ще са тюркмените, защото една от версиите е, че свалянето на самолета е заради това, че Русия ги снабдява с оръжие, обясни Тодоров."=====Обикновено по нашият край когато четат такава ши/зофрения питат: Вие имате ли връзка с главния мозък или говорите, колкото да не заспите?
18
0
 
8
 
! Отговори
земетръсна зона преди 8 години
Погледни на картата и ще видиш че е силно червена зона - много земетръсна. Чакат голямо земетресение - имаше поредица по Нейшънъл Джеографик мисля с такива места. Разломът в Турция е огромен, а Истанбул е баш в центъра. Турците го знаят. Света София има огромни пукнатини от последното голямо земетресение преди няколко века. въпрос на време, дано гопод е милозлив и са няколко по-слаби труса, а не голям от какъвто се опасяват.
17
4
 
20
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
Константинопол става гръцки....Кюрдистан. .нова държава в региона. ..Турция се свива и няма да е регионален играч. .затуй запада налива пари в Гърция. .
16
8
 
16
 
! Отговори
! преди 8 години
Това си е проблем между Турция и Русия. Ние тука нека да продължим да строим магистрали, фабрики, цели индустриални зони, метрото почваме третия лъч, Китай ще ни помогне за тунела под Шипка, бързите влакове, сега са оперативните програми, пенсиите вдигаме догодина, хората чувстват сигурност, завода за смет красавец, за спорта още ще даваме, авиацията, с Катар говорехме колкото агнешко произведем ще го купят, детски градини, фондовете бяха ги спрели при Орешарски, върнаха ги, реформите почваме,
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тепърва ще видим как ще се развиват нещата в самата Турция, защото тя не изглежда стабилнаЕто това е истината. Нещо като "опит за преврат" се спретна, още не се знае какъв ще е изходът. Човекът много трезво е коментирал. То даже за странични наблюдатели като нас беше явно, че Ердоган не може сам да е наредил свалянето на самолета. Политически автогол е това отвсякъде.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе някой каза че Истамбул се намирал в земетръсна зона ! верно ли е ?
13
4
 
18
 
! Отговори
СВОБОДЕН КЮРДИСТАН преди 8 години
ще е скоро названието на Източен Анадол
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До зов за помощне забрай салата за ракията ! И за разредител лимоната ...от жълтата !