Руските санкции удрят Турция с минимум $5 млрд.

Русия не допуска 1250 камиони с турска стока
30 ное 2015 21:24, Александър Попов
164
Руските санкции удрят Турция с минимум $5 млрд.
Снимка: Reuters

Руските санкции може да добавят най-малко 5 милиарда долара към дефицита по текущата сметка на Турция догодина, заявиха днес икономисти, цитирани от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин подписа в събота указ за специални икономически мерки срещу Анкара, след като турски изтребител свали миналата седмица руски бомбардировач.

Според Дениз Чичек, икономист от Финансбанк, отражението от санкциите може да е в порядъка на между 5 и 10 млрд. долара върху дефицита по текущата сметка.

"Важното на този етап е доколко турските компании ще могат да диверсифицират пазарите си", посочи той.

Според средносрочната програма на правителството дефицитът ще бъде 5,2 процента от БВП тази година и се очаква да спадне догодина до 4,9 процента.

"Вероятно ще изпитваме проблеми в търговските си отношения с Русия известно време. Когато изчисляваме цената с оглед на приходите от износ и туризъм, тя ще е някъде между 5 и 8 млрд. долара", каза главният икономист на Гаранти секюритис Йозток Алтънсач.

"Икономическите санкции, обявени през уикенда, сочат, че въздействието от руската криза може да се задълбочи", посочи Муаммер Кьомюрджуоглу, икономист в Иш инвестмънт, който е на мнение, че негативното въздействие ще е на стойност около 5 млрд. долара.

Междувременно около 1250 камиони, превозващи турски стоки за износ, не са допускани да влязат в Русия и остават блокирани на граничните пунктове, очаквайки разрешение. Това заяви в интервю за Ройтерс управителният директор на Асоциацията на международните превозвачи Фатих Шенер.

"Русия не разрешава на турските камиони да влязат или транзитно да преминат през страната в последните четири дни," каза Шенер.

Той посочи, че освен на камионите, които чакат на граничните пунктове, руските власти не дават разрешение и на вече влезлите в страната камиони, чакащи да разтоварят багажа си на митницата.

"Такъв е случаят с румънски, български, казахски и молдовски камиони, превозващи турски стоки", посочи той.

Камиони са блокирани в Украйна и Грузия за проверки, които по думите на Шенер сега са по-обстойни от преди. Икономическата цена на забавянето от сряда е около 50-60 хиляди долара, добави той.

Общо 800 контейнера също чакат разрешение на турското черноморско пристанище Самсун и на руското Новоросийск, допълва агенцията.

Около 100 камиона, чакащи за транзитно преминаване, на руската граница сега търсят алтернативни маршрути.

"Азербайджан позволи да влязат и тези камиони ще стигнат до Централна Азия по този маршрут, който е много по-скъп", каза Шенер.

Турция продава главно храни, земеделски продукти и текстил на Москва и е една от най-популярните дестинации за почивка на руснаците. Около 50 процента от износа на Турция, който миналата година бе на стойност 6 млрд. долара, се превозва по суша.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: РусияТурциясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
ОСМАН преди 8 години
До Анонимен 117 БЪЛГАРКИТЕ НАЙ ХАРЕСВАХА ТУРСКИ БАНАНИ
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
рускините най харесваха турски краставици
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще купуват храни от северна корея и ще почиват на крим
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мързулките свършиха денгите.нямат нито за почивки в чужбина нито за краставици и домати
72
1
 
18
 
! Отговори
Политик преди 8 години
Поради тази причина ЕС отвързва касичката. Всичко се навързва. ЕС ще спасява Турция. Защо едва сега се извърши тази извънредна среща и чак сега беше решено да се плаща на Турция за бежанците на тяхна територия? Турция свали руски самолет и като подарък получи 3 млрд веднага и размразяване на преговорите за членство в ЕС... Турция е една от страните с най-много нарушения на правата на човека. Да не говорим за цензурата, престъпността, религиозна и расова нетърпимост...
71
1
 
3
 
! Отговори
относно... преди 8 години
цитат от анонимен: "..велик е този съюз който ни докара до прсешка тояга..."нека се напомни:Какво е 1ви брак - враг до враг на общ матрак.Какво е 2ри брак - възторжен скок от ТРЪН - НА ГЛОГ.А 3ти брак - ОТЧАЯН скок, от ГЛОГ НА СМОК.Те затова плаче анонимният другар, иска трети брак.
70
2
 
9
 
! Отговори
тотал преди 8 години
Санкциите от Русия + спиране на евтиния нефт от ИДИЛ+влизане в ЕС = тотално унищожение на турската икономика!
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината за корейския самолет се криеше. От друга страна това само засилваше твърденията на комунистическата върхушка - видите ли, никой не може да се е--ва с руснаците. Тази версия беше удобна за всички, най вече за САЩ които бяха извършителите на това престъпление. С течение на времето толкова се оляха, че започнаха да оганизират терористични актове и в собствената си държава!
68
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 153Кой ти напълни мозъчето за Южнокорейския самолет? Я почети малко по задълбочено. Остави реакциите от оно време. Доста журналисти си изпатиха за тоя самолет. Истината е съвсем друга. Една държава в света си позволява да сваля пътнически самолети, и то многократно! Това е САЩ!
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давай камионите обратно, ние ще ги вземем на половин цена! И без това дотолкова се овропейчихме, че докато вземем заплатите ги свършваме за броени дни. Малко радост за коледните празници и за нас. Наистина , велик е този съюз който ни докара до прсешка тояга, който целенасочено създава *** , нещо като зомбита...
66
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
истината е че русия свършва валутата и ограничава вноса и пътуванията на руски туристи в чужбина. това са мерки продиктувани от тоталния срив в руската икономика. за първите 6 месеца от годината имат официално над 1 милион нови безработни.
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
начи ся рускините без турски краставици
64
0
 
19
 
! Отговори
аааауууууууу преди 8 години
И шалварите ще си ръфат доматите--като поляците ябълките.....
63
2
 
10
 
! Отговори
До 136 преди 8 години
Да, ще ги продаде ...тук и съвсем ще сринат земеделието ни с *** си. Вместо ЕС да наложи санкции на варварите от анадола и да спре да им внася ***, те пари им дават , за да си купуват петрол от ИД.
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато загине пилот на руските ВВС се определя, като голям гаф ... на която и да е държава - стига тя да не се казва Русия или САЩ?Когато някой свали военен изтребител на една от двете държави... вой до небето!!! Как може, удар в гърба, нож в гърба и прочее. Някой помни ли, каква отговорност понесе СССР за сваления южно-корейски самолет? За загиналите 269 пътници? Аз лично не помня, нито извинения, нито обезщетения.
61
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мен ми е по интересно с колко милиарда ще бъде ударена Русия, защото турците имат достатъчно приятели и на запад и на изток и ще се оправят и без бандитска Русия. Ами Русия е жива за оплакване, че си няма никой който да я съжали и е станала световен изгнаник номер едно. Навсякъде гонена и навсякъде неприета.
60
7
 
12
 
! Отговори
путинщини преди 8 години
Путин наказва турците, затова, че не са съгласни да м нарушава суверенитета.Познато ни е и нас в България.
59
4
 
5
 
! Отговори
обективен преди 8 години
зеленчуци! За сиренето и маслото турците май ще трябва да си търсят нов пазар, понеже руснаците силно увеличиха собственото си производство на такива! При плодовете и зеленчуците нещата са по-сложни, особено тези, които руснаците няма как да произвеждат сами, поради суровите климатични условия в Русия! Варианта там е да се премахне забраната за внос на цитруси и маслини от ЕС, от което ще имат изгода единствено страните с промишено отглеждане на цитруси и маслини- Испания, Италия и Гърция.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кого лъжете не знам! Силно ме съмнява турския износ за Русия да е на стойност 6млрд.долара, след като общия стокообмен между двете страни възлизаше на почти 40млрд.долара. Пък и Турция не изнася само селскостопански соки, платове и храни за Русия, ами изнася(изнасяше) и бяла и черна техника! При условие, че руснаците не си правят само вятър на устата- би трябвало вноса от Турция на бяла и черна техника да е дотук! С храните нещата са ясни- основно внасят от Турция масло, сирена, плодове и...
57
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бг турчинХа ще вземе втечнен газ , АМА НА КАКВА ЦЕНА ЩЕ Е ТОЙ бе сороско пиле ? Край с евтиния руски газ , икономиката на туркийъъе умре ааахахахахахах