Вартоломей забрани службите на български в Одрин

В Светия синод не знаят, защото не приемат сигнали по телефона
Обновена: 1 дек 2015 07:29 | 1 дек 2015 07:25,
116
Вартоломей забрани службите на български в Одрин
Снимка: архив Булфото

Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. В неделя там литургията е отслужена от четирима гръцки свещеници, а нашият отец Александър е бил грубо изтикан в ъгъла. Това разказа пред ”Труд“ семейство от София. Специално за службата в нашия храм се изсипали гърци с 5 автобуса.

От българите в Одрин столичани научили, че това се случва заради отказа на държавата ни да премахне паметника на нашия екзарх Антим I в двора на другата наша църква - „Св. Св. Константин и Елена“. Точно в неделя там близо 500 души от България и Турция почетоха 127-годишнината от смъртта на Екзарха.

Още по темата
„Това говори, че сме имали основателни съмнения за претенциите на Вселенския патриарх да заграби храмовете ни“, коментираха потърпевши от натиска на Вартоломей при визитата му в София.

В Светия синод обаче не знаят нищо за случилото се в Одрин, защото отказали да разговарят с гражданка, пожелала да ги сезира спешно по телефона. Синодът трябва да реагира, защото действията на Вартоломей са незаконни, смятат българите в Одрин.

В устава на БПЦ пише, че в диоцеза й попадат и православните българи в Турция, където има Българска църковна община в Истанбул. По турските закони храмът „Св. Георги“ е собственост на фондация „Св. Георги вакъф“, а „Св.св. Константин и Елена“ - на фондацията на Българската църква в Истанбул.

За ремонти в Одрин нашата държава е дала поне половин милион евро, докато Вселенската патриаршия не е сложила и една керемида. А гръцки попове са стъпили в Одрин едва след поставянето на паметника на Екзарха.

При посещението си у нас преди около месец Вселенският патриарх бе почетен с орден "Стара планина", но бе изпратен с протести заради настояването му да получи български църковни рекливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идолопоклоннически неволи....
59
15
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 години
Както е добре известно, Вартоломей е един духовен човек. Него плътски неща като имане например не го интересуват !
58
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е Роско, търсете кой го предложи за орден. БАН по инструкции от Русия.
57
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи този орден Стара Планина не струва 5 пари :) Иначе е съвсем нормално да ни се подиграват. С такава администрация и овцете в кошарата сигурно ни се смеят
56
0
 
21
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Дайте му още един български орден първа степен. Скапаният Поплювко да се изправи и да каже за какви заслуги награждава разни мерзавци с най-високо отличие?
55
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво плюете всичко Вартоломей?Да не би в България да има богослужение на гръцки в църквите?!Какво искате да стори човека?Ако беше папата,дума нямаше да обелите!Защо не си погледнете Синода,БПЦДОН,и клировете!Защо не си видите Николайчо Лудият,Неофит крадеца,мутрите в расо Евгений и Силвестърчо,тариката Гавраил Търновски,Галактион Мошенника,Фори Светулката?!Имаше трима достойни-Кирил Варненски,Максим,и отец Иван от Нови хан-ала що помия се изля отгоре им.Смешници сте.
54
0
 
27
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Връщаме се век и половина назад май, а? Ако това значи повторно събуждане на заспалия български народ, нямам нищо против.И следващия път никакви почести за този господин.
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е вече за смяна на вселенския патриарх.
52
14
 
21
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
КОГАТО РУСИЯ НЕ Е ЗАД ГЪРБА НА БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ ВИ ПОДРИТВА КАТО МАЛКИ ПОМИЯРЧЕТА.
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Вартоломей, Вартоломеева нощ!
50
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми литургията трябва да е на гръцки език защото когато гърците са създавали европейската цивилизация и са провеждали олимпийски състезания през 776 преди христа ние българите сме се люлели на клона хванати с опашката, диви и варвари без азбука и писменост до 9-ти век след христа!
49
1
 
28
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Прецедента Плювналиев какво мисли по въпроса ???
48
1
 
7
 
! Отговори
и да и не преди 8 години
До АнонименСладур, не народа го е наградил, но народа, т. е. всички ние, носим своята отговорност и вина, че избираме и търпим такива "политици"! Да, продажни и подли са! Не мислят и не работят за хората и държавата! Крадат! Но ние сме тизи, които ги калесваме за управници и ги търпим вече 26 години все едни и същи и с едни и същи мизерии! Та затова сме си прости!
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЙДЕ СЕГА ПЪК СМУТ НИ ВКАРВАТ И СРЕД ПРАВОСЛАВНИТЕ -ПОМЕЖДУ СИ ДА СЕ СКАРАМЕ....НЕ ВЗИМАМ НИЧИЯ СТРАНА -ЦЪРКВАТА ДА СИ ГЛЕДА БОЖА РАБОТА ЗА ДА СМЕ ЕДИННИ И ТОВА Е
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо да сме просто племе българите? Народа ли закачи орден на гръцкия поп? Истината е другаде - политиците ни са продажници и предатели. Правите ли разлика между народ и политик?И не сте ли забелязали, че през последните 20 години ние и политиците ни никога не сме на едно и също мнение?
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев и Стефан Воденичаров от БАН не само трябва да подадът оставки ако имат изобщо някаква мъжественост в тях, но и незабавно да напуснат пределите на България и никога повече да не се връщат !
44
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземете му сега ордена.
43
0
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
--Веднага му дайте още един орден "Стара Планина 1 степен - защото ние сме единствената нация която дава ордени на хора които работят срещу България и българската нация -Защо Плевнелиев награди това алчно *** ?Докога ще се раздават най висока степе ордени на хора работещи срещу българските интереси -КОЙ ще бъде отговорен за това - По достоен за орден е всеки българин спасил човешки живот - отколкото тези които са наградени - Махнете пионката на ГЕРБ -това не са политици - това са *** !!
42
0
 
8
 
! Отговори
атеист по неволя преди 8 години
Ами като сме прости, това заслужаваме!То бива *** на ***, ама чак толкова.....!!!! Кой ги би на този *** да му дават орден....!? А Светия синод изобщо и по принцип си дава заето по всякакви въпроси. Исках да се оплача от поведението на един клисар в "Света София", така и не можах да открия на кого и как. Просто са глухи и слепи и се правят на умрели лисици. Е, как човек да ги уважава и да изпитва респект към църквата!?
41
0
 
18
 
! Отговори
2013 преди 8 години
Плевнелиев е пътник, той втори мандат няма да види, ама внимавайте на следващите президентски избори, щото този който покани Вартоломей и по чиято инициатива го удостоиха с орден се кандидадтира за президент. Говоря за Стефан Воденичаров, председател на БАН.