Вартоломей забрани службите на български в Одрин

В Светия синод не знаят, защото не приемат сигнали по телефона
Обновена: 1 дек 2015 07:29 | 1 дек 2015 07:25,
116
Вартоломей забрани службите на български в Одрин
Снимка: архив Булфото

Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. В неделя там литургията е отслужена от четирима гръцки свещеници, а нашият отец Александър е бил грубо изтикан в ъгъла. Това разказа пред ”Труд“ семейство от София. Специално за службата в нашия храм се изсипали гърци с 5 автобуса.

От българите в Одрин столичани научили, че това се случва заради отказа на държавата ни да премахне паметника на нашия екзарх Антим I в двора на другата наша църква - „Св. Св. Константин и Елена“. Точно в неделя там близо 500 души от България и Турция почетоха 127-годишнината от смъртта на Екзарха.

Още по темата
„Това говори, че сме имали основателни съмнения за претенциите на Вселенския патриарх да заграби храмовете ни“, коментираха потърпевши от натиска на Вартоломей при визитата му в София.

В Светия синод обаче не знаят нищо за случилото се в Одрин, защото отказали да разговарят с гражданка, пожелала да ги сезира спешно по телефона. Синодът трябва да реагира, защото действията на Вартоломей са незаконни, смятат българите в Одрин.

В устава на БПЦ пише, че в диоцеза й попадат и православните българи в Турция, където има Българска църковна община в Истанбул. По турските закони храмът „Св. Георги“ е собственост на фондация „Св. Георги вакъф“, а „Св.св. Константин и Елена“ - на фондацията на Българската църква в Истанбул.

За ремонти в Одрин нашата държава е дала поне половин милион евро, докато Вселенската патриаршия не е сложила и една керемида. А гръцки попове са стъпили в Одрин едва след поставянето на паметника на Екзарха.

При посещението си у нас преди около месец Вселенският патриарх бе почетен с орден "Стара планина", но бе изпратен с протести заради настояването му да получи български църковни рекливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
24
 
! Отговори
Плевня - запомни преди 8 години
Мислих да не гледам новогодишното слово на президента, но не - ще го гледам и ще го запиша дори, това ще е хита в нета - сигурно ще реве, ще оплюе русия и ще говори за бежанците. Плевнелиев само да ти кажа - ако са ти написали че бежанците са от Китай, Хонолулу и Мозамбик - да знаеш не са ! Знам че ще изръсиш някаква нелепа простотия , знам го , просто се чудя какво :) И дядо коледа е при нас , не дядо бахър, щото ти си малко турско зависим да не объркаш и там !
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЛЕВНЬО НЕ РЕВИ А ПО СКОРО МУ ВЗЕМЕТЕ ОРДЕНА И ГО ОБЯВЕТЕ ЗАПЕРСОНА НОН ГРАТА ПРЕДИ ТОЗИ ИЗДУХАН БОЖИ НАМЕСТНИК *** И ДА ОСТАВИ ПЕТНО В ИСТОРИЯТА НИ !ЧЕ ПЕТНОТО ДЕТО НИ НАНЕСЕ НЕ Е МАЛКО - СЕГА ПОКАЖИ ЗА КАКВО СИ ТАМ !
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този го поканиха от БАН и някакъв инициативен комитет.Българският патриарх преглътна обидното му поведение и клекна.Никой не разбра,защо президента му връчи орден "Стара планина"Борисов усети скандала и се покри.Оказа се,че турчина изпълнява американски поръчки,нищо че църквата в САЩ няма нищо общо с нашата.Едни наши бизнесмени му направили бюстче,приживе, което пък големият "патриот"Божо открил лично.С такива национални предатели нищо добро не ни очаква.
17
1
 
10
 
! Отговори
ордени-салфетки преди 8 години
Ние на тоя мошеник ли дадохме най-високите си държавни отличия!Искаме коментар от президентството!Докога ще раздаваме ордени като салфетки в дискотека?!?!?!?!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Византийски номера. Друг път нашите да мислят като раздават награди наляво и надясно!Сега президентът да се намеси в защита на българската църква! Дължи й го!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам защо този човек ми прилича на престарял пръч!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чехлю Ирландски да обърне и другата буза за още два-три шамара и да пребори злия поп с толерастия и смирение връчвайки му още пет-шест ордена, кило злато и посрана кисела усмивка.
13
0
 
7
 
! Отговори
Той преди 8 години
Бог не прощава такива прегрешения и ще го накаже много скоро!
12
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Византиецът си остава византиец, дори да изкука напълно. Ех, къде си Круме, че да кажеш "Наздраве!"?!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прилича на ситски лорд.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гръцкия поп е терорист.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отнемете ордена веднага, *** и чехльовции! Този повече да не може да припари в Бг!
8
0
 
16
 
! Отговори
МЕСТНИТЕ СОРОСОИДИ преди 8 години
сега как ще излязат от СРАМА, който си заслужиха. ПРЕЗРЕНИЕ за тях и ОСТАВКИ
7
0
 
35
 
! Отговори
ПЛЕВНЕЛИЕВ преди 8 години
сега да ходи до ЦАРИГРАД да си иска ордена обратно. Или ще мълчи като комсомолец на партийно събрание
6
3
 
17
 
! Отговори
Поп преди 8 години
Да се срути църквата и да се направи паркинг на нейно място! Вертоломея да бъде замерян с домати и запартъци! Амин!
5
5
 
40
 
! Отговори
бг християнин преди 8 години
къде е нашият новоизбран патриарх да защити българщината или е свикнал да изпълнява само нареждения от москва
4
2
 
59
 
! Отговори
ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ преди 8 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ УСЕЩАШ ЛИ КОЛКО СИ СЕ ИЗДЪНИЛ ПАК ?
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гъркът кога да го набиеш има защо
2
3
 
27
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
Защо не се направи една клада и целия свети синод да бъде изгорен! Те освен да "донасят" на Държавна сигурност за друго не стават! Ега ти ***!
1
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срамота - Плевнелиев не ми реви а действай ! Веднага изпрати остра нота и този да напусне пределите на Българската църква ! Не позволявайте да се подиграват с български светини ! ПЛЕВНЕЛИЕВ ОСТАВКА - ТИ СИ НЕДОСТОЕН , ТИ СИ СРАМ ЗА НАЦИЯТА !