Вартоломей забрани службите на български в Одрин

В Светия синод не знаят, защото не приемат сигнали по телефона
Обновена: 1 дек 2015 07:29 | 1 дек 2015 07:25,
116
Вартоломей забрани службите на български в Одрин
Снимка: архив Булфото

Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. В неделя там литургията е отслужена от четирима гръцки свещеници, а нашият отец Александър е бил грубо изтикан в ъгъла. Това разказа пред ”Труд“ семейство от София. Специално за службата в нашия храм се изсипали гърци с 5 автобуса.

От българите в Одрин столичани научили, че това се случва заради отказа на държавата ни да премахне паметника на нашия екзарх Антим I в двора на другата наша църква - „Св. Св. Константин и Елена“. Точно в неделя там близо 500 души от България и Турция почетоха 127-годишнината от смъртта на Екзарха.

Още по темата
„Това говори, че сме имали основателни съмнения за претенциите на Вселенския патриарх да заграби храмовете ни“, коментираха потърпевши от натиска на Вартоломей при визитата му в София.

В Светия синод обаче не знаят нищо за случилото се в Одрин, защото отказали да разговарят с гражданка, пожелала да ги сезира спешно по телефона. Синодът трябва да реагира, защото действията на Вартоломей са незаконни, смятат българите в Одрин.

В устава на БПЦ пише, че в диоцеза й попадат и православните българи в Турция, където има Българска църковна община в Истанбул. По турските закони храмът „Св. Георги“ е собственост на фондация „Св. Георги вакъф“, а „Св.св. Константин и Елена“ - на фондацията на Българската църква в Истанбул.

За ремонти в Одрин нашата държава е дала поне половин милион евро, докато Вселенската патриаршия не е сложила и една керемида. А гръцки попове са стъпили в Одрин едва след поставянето на паметника на Екзарха.

При посещението си у нас преди около месец Вселенският патриарх бе почетен с орден "Стара планина", но бе изпратен с протести заради настояването му да получи български църковни рекливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
19
 
! Отговори
алабала преди 8 години
Гърците едва са закрепили крак в днешен Истанбул, няколко хиляди души са в цяла Турция, пък на! - не ги бъркат джамиите, а българските църкви. Господ, кога иска да накаже някого, му взема акъла.
39
0
 
34
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Това е същият този, когото Плевнелиев награди с орден Стара планина - явно за заслуги по изкореняването на българщината.
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алооо МитооФФ, що го предложи тоз за орден бре?! За заслуги към България, нали???
37
2
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
всички Черковни наименования се пише с БЪЛГАРСКАТА БУКВА " Ч " - ЧЕРКВА ! не цръква . гърците немогат да произнасят "ч" !Нека българите произнасят ЧЕРКВА , тогава и гръците ще ни уважават !!!
36
0
 
23
 
! Отговори
az преди 8 години
Не е луд дядо поп, че яде зелник :) с тия действия прикрива по-големи претенции я към Атон , я към нещо по-тлъсто...
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еднто нещо съм се чудил защо църквата е горяла разните еретически проповедници днес знам одговора като чета как тролското войнство плюе страната си в името на русия сащ се тази ТРОЛИТЕ НА КЛАДАТА
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
орден стара планина е основан 1966 г и никога не е бил ценят от българите това е просто поредната червена значка с която са награждавани всякакви хора примерно Кадафи
33
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не ни уважава, защото сами не се уважаваме и не знаем що е то национално достойнство. Отдавна измряха истинските мъже на България, потенциалните такива я напускат и отиват да работят за чужди държави, за чужда слава. Младите няма скоро да се върнат, защото прозряха, че тук се мисли само за хляба, ракията и кебапчетата. Още Ботев го е казал: "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита"
32
2
 
37
 
! Отговори
Джоко преди 8 години
Не съм сведущ по църковните въпроси, но наистина не мога да разбера тази "духовна клика". След като църквата е българска, с какво право ще нахлуват гръцки свещеници и ще провеждат службата на гръцки ! ! ! Какво чака "Светият Синод" и МВнР. Ало, "претендентчето" , я позвъни на проскубания вселенец и му кажи да си гледа работата.....
31
0
 
17
 
! Отговори
халив Багдади преди 8 години
дайте го на мене маляката ще го обрежа и ще го направя мюсулманин кълна се в камилата ми Атина
30
0
 
22
 
! Отговори
Антим 1 преди 8 години
Нашите управляващи не можаха да се научат как да бият гърците по главите 1300 години!
29
2
 
5
 
! Отговори
Redasi преди 8 години
До ИфтарРазбира се , че е знаел за това го награди.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
църковна гнилоч
27
1
 
16
 
! Отговори
to Mr. Preeeesident преди 8 години
а сега му дай и ооооще един орден ......
26
5
 
18
 
! Отговори
Фесконтрол преди 8 години
Този гръцки попец е хептем откачен, но си "заслужи" ордена даден му от антибългарина Роско.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може ли и за този Вартоломей да се намерят най-малкото момчета с анцузи да слязат от А8-ца и да му "завратат цифките около врато".
24
2
 
27
 
! Отговори
Ифтар преди 8 години
Нима президентът Росен Плевнелиев не е знаел за плановете на Вселенската патриаршия да заграби българските храмове, намиращи се днес на територията на Турция? Знаел е разбира се, иначе нямаше да награди патриарх Вартоломей I с най-високия български орден "Стара планина" - първа степен. Нещо повече, с награждаването на патриарх Вартоломей, българската държава, в лицето на президента Плевнелиев, даде ясен знак на Вселенската патриаршия, че тя не възразява срещу нейните антибългарски планове.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хер Флик беше противна личност,но именно той нарече ония от БАН феодални старчета,дето нищо не вършат а само лапат държавна пара.И наистина те нищо научно не са сътворили.Даже някакъв шеф на някакъв отдел на БАН искаше да интегрираме пришълците,с цел подобряване на генофона на изчезващото българско население.
22
0
 
21
 
! Отговори
Ръм преди 8 години
Нашите решиха да му се подмажат и да го подкупят като му ИЗДИГНАХА ПРИЖИВЕ БЮСТ в Истанбул и му дадоха орден "Стара планина", но Вартоломей взема подаръците, пък ни прави зулуми.Хак да им е на нашите родоотстъпници и ***! Това е срам за тях, не за Вартоломей, той си гледа интереса. А Божидар Димитров му поддаква.
21
3
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Не се учудвам,че Византия е изчезнала от световната карта.Заради малоумщините на такива ***,разсипали цяла империя,и докарали турците на Балканите.След 70години комунизъм,какво очакваме от родните управници?Мъдрост в държавните дела и родолюбие?Може,но когато на власт няма да бъде дори и пра-пра-внук на някое червено величие.Амин.