Живи или мъртви Белгия издирва 160 терористи

Заподозрените получават най-строгия режим в затвора
7 дек 2015 12:07,
10
Живи или мъртви Белгия издирва 160 терористи
Снимка: Reuters, архив

Белгия е обявила за международно издирване 160 терористи, съобщи прокуратурата, цитирана от местни медии.

Отбелязва се, че в този брой са включени осъдени, както и лица, които бягат от правосъдието. В най-големите антитерористични процеси в страната досега повечето от подсъдимите отсъстваха от съдебната зала. Срещу някои от тях вече има издадени присъди, но остава противоречива информацията къде се намират тези лица и дали изобщо са живи.

Медиите съобщават днес, че терористът Мехди Немуш, нанесъл първия удар на "Ислямска държава" в Европа с атентата срещу Еврейския музей в Брюксел, се среща в затвора с Мохамед Амри - шофьорът на единствения оцелял терорист от последните атентати в Париж. Двамата са в затвора в Брюж, в сектора с най-строг режим.

Уточнява се, че затворът разполага едва с девет килии за подобни престъпници и че тези помещения са в един и същи коридор.

Още по темата

Немуш и Амри нямали правото да се разхождат заедно в двора на затвора, но можели да разговарят от разстояние от десетина метра, а и когато се разминават по коридора. Уточнява се, че съдебното решение постановява заподозрените в тероризъм да бъдат максимално изолирани.

Вестник "Дерниер йор" помества днес решение на Съвета по журналистическа етика, с което редакцията получава порицание за разпространение на слухове. През юни вестникът публикува няколко информации за гавра с труповете на убитите през януари джихадисти във Вервие. Първото заглавие съобщаваше, че аутопсията на терористите била "полята с шампанско".

Изданието съобщаваше, че съществуват снимки, които показват "празненство" в моргата. Вестникът така и не публикува въпросните снимки, а моргата бе поставена под засилена охрана заради опасенията от нападение от последователи на джихадистите.

Съветът по журналистическа етика е извършил пълно разследване на случая и излага становището си в четири печатни страници. Съветът отчита, че журналистът е разполагал с подвеждащата си информация 10 дни преди първата публикация.

Той е опитал добросъвестно да провери фактите, но не е имал тази възможност и не е видял снимките. Затова авторът се доверил на сведения от полицейските среди, както и на обаждане от прокурор с потвърждение на описаната в общи линии картина за скандални действия в моргата.

Съветът заключава, че журналистът не е успял да извърши задълбочена проверка, както изискват професионалните стандарти (не е видял кадрите), и вместо факти е съобщил субективната оценка за снимките (преразказ на други).

Съветът отбелязва, че стремежът за публикуване на изпреварваща информация не отменя задължението информацията да бъде достатъчно проверена.

Редакцията определя становището като несправедливо и обяснява, че данните са били засечени от "достатъчно достоверни източници". Медията добавя, че няма доказателства колко са били в действителност снимките от моргата и какво се вижда на всяка от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тия много са избързали с шампанското...
6
0
 
0
 
! Отговори
Винкелщадер преди 8 години
Оно глей съга баце,я не моа да разбера от Голфо ли така смрди ели от кемуро дека га завирам у кюмбето.Съга зимъска немое се разбере,напролет че бъде.*** сигур е от кемуро,оти летоска не смрдеше тако.оно да ти каем и Голфо и кюмбето еднакво смрдът на зла гад.Ама Голфо барем не стои на едно место.Ама ния от Винкелщад сме свикнале на таа смрад.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не разбрах Меркел мрази Брюксел или Брюксел мрази Меркел. Покрай дизелгейт и перничани намразиха Германия.
4
1
 
6
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Късно е либе за китка
3
1
 
17
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
какъв е най строгият режим? посещение от всяка от 4 те жени кадъни по три пъти на седмица, крехко халал агнешко с ориз че друго не ядем, чайчета, ходжи, пухени възглавници, начално училище където един ден (2 часа) се брои за два, трудова преквалификация, социални помощи, след 3 години интеграция, социални помощи, евтино жилище, 20те малки джихадистчавета с по 100на еврака на калпак и безплатен обяд, и т.н. накажете ги. накажете ни и нас ако може...
2
1
 
23
 
! Отговори
ШимпаЗНе преди 8 години
Леко са закъснели брюкселските зелки. Огънят пламна и вече тлее. Но по-добре късно, отколкото никога. Дано успеят.
1
2
 
25
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Чак сега се сетиха да ги издирват, когато яйцето дойде на д-то. Типично за страна и народ, които не са си имали работа с 500-годишно подобно "присъствие"... Жалко, че покрай тях и ние си го отнасяме.