"Триумф" срещу "Пейтриът" - кой ще надделее?

Страните, в които има С-300ПС или С-300ПМ, могат да живеят спокойно
23 дек 2015 19:13, Елка Василева
509
"Триумф" срещу "Пейтриът" - кой ще надделее?
Снимка: архив, Reuters

САЩ разработват планове за глобален удар, залагайки на балистични ракети, прецизни оръжия и стратегическа авиация. Междувременно Москва се кани да снабди своите въоръжени сили и армиите на свои съюзнички със зенитни ракетни комплекси (ЗРК) С-400 "Триумф", способни да поразяват всички сегашни и перспективни средства за въздушнокосмически атаки, пише Владимир Мухин в "Независимая газета".

Въоръжавайки руските войски с модела "Триумф", Москва е разработила и бизнес план за износ на такива системи в чужбина. Става дума за милиарди долари, твърде необходими днес на федералния бюджет. Според военнодипломатически източници на "Независимая газета" сред основните теми, разисквани по време на започналото вчера официално посещение в Русия на индийския премиер Нарендра Моди, ще бъде сключването на договор, предвиждащ на Индия да бъдат доставени пет полка (10 дивизиона) ЗРК С-400.

Сделката е много вероятна, тъй като миналата седмица бе одобрена от индийската комисия по покупките за отбраната начело с ресорния министър Манохар Парикар. Както информират индийски медии, стойността на сделката може да достигне към 390 милиарда рупии (близо 5,8 милиарда долара). Някои руски медии впрочем посочват по-скромни цифри - около 2,5 милиарда долара.

При всяко положение продажбите на руски средства за ПВО и ПРО в чужбина много скоро ще представляват голям дял от военнотехническото сътрудничество на Русия с Индия и други страни. През 2014 г. оръжейният бизнес с Индия достигна почти една трета от общия обем на руското военнотехническо сътрудничество с партньори от чужбина - 4,7 милиарда долара.

Политиката на Москва в продажбите на С-400 по-рано бе различна. Доскоро върху сделките с тези ЗРК, насочени навън, тегнеше ембарго, докато с тях не бъде въоръжена руската армия. До 2020 г. се предвижда във въоръжените сили на Русия да бъдат изпратени 56 дивизиона С-400. Засега обаче Въздушнокосмическите сили са развърнали едва 25 дивизиона "Триумф". Шест от тях бяха разположени около Москва, но един дивизион бе предислоциран в Сирия и сега е в руската въздушна база Хмеймим в Латакия.

Военнополитическото ръководство на Русия явно разбира, че е от значение да разполага системи "Триумф" не само на собствена територия, но и в други региони от света - от една страна, там, където има приятелски държави, от друга - там, където са изградени военни бази на САЩ и са разположени американски средства за нанасяне на глобален удар.

Индия ще е вече третата страна, на която може в най-близко време да бъдат доставени ЗРК С-400. До момента, пишат медиите, три-четири полка такива комплекси (около 8 дивизиона) са развърнати вече в Алжир. Дали това е станало с покупки и договори, не се посочва официално. Експертите обаче смятат за твърде възможно противоракетите да са разположени в Северна Африка. Знае се още, че три полка (шест дивизиона) "Триумф" ще бъдат доставени през 2017 г. на Китай. Сделката е за над 3 милиарда долара. Чуждестранни медии писаха неведнъж, че С-400 може да купят също Иран, Египет, Сърбия и Куба.

Както информира тези дни австрийското електронно издание Contra Magazin, предишната версия на тази руска система за ПВО - С-300, е на въоръжение в много страни, например в Египет, Индия, Венецуела и Северна Корея. Според изданието, ако в света бъде създадена модерна мрежа за ПВО на базата на руски С-300 и "Триумф", САЩ и съюзниците им не ще могат да нанасят ефективни въздушни удари в много региони, ако използват обикновени изтребители, безпилотни самолети и ракети.

Например, щом купят С-400, Иран и Индия ще поемат контрола над голям дял от въздушното пространство над Пакистан и Афганистан. "Едната мисъл за това хвърля в ужас Пентагона", пише Contra Magazin. Според анализ на австралийския изследователски център "Еър пауър Острелиа", публикуван през февруари 2009 г., С-400 далеч надминава американските системи за ПВО "Пейтриът".

"Многоканалните зенитноракетни системи са панацея срещу всички проблеми с ПВО. Затова първият въпрос на американците е дали в една или друга страна има комплекси С-300ПС или С-300ПМ, дали Русия е доставяла такива. Страните, разполагащи с тях, могат да живеят спокойно. Ако пък липсват такива системи, американците могат всеки момент да ги ударят, защото няма как да им се отвърне", подчертава Александър Растяпин, доцент в една от катедрите на Военната академия за въздушнокосмическа отбрана "Г. К. Жуков".

Офицерът говори за С-300. А системата "Триумф" стои десеторно по-високо по тактико-технически данни. Според открита информация Русия е приключила изпитанията на нова ракета с увеличен обсег за ЗРК С-400. С нея комплексът ще може да поразява аеродинамични цели в радиус от близо 400 километра.

Може да бъдат използвани ракети от няколко типа с различна стартова маса и обсег, което дава възможност за изграждане на ешелонирана отбрана.

Очаква се Русия скоро да разшири мощностите, задействани в производството на С-400, щом построи два нови завода - "Авитек" в Кировска област и машиностроителния завод в Нижни Новгород. Те вече са почти готови; двете предприятия ще произвеждат такива ЗРК и за руските въоръжени сили, и за износ в чужбина.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рускопоклонници руснаците карат на антифриз и одеколон но храносмилателната им система все още не им се е пригодила за ядене на желязо, газ и барут, Роналд Рейгън се опита да ги научи да ядат желязо под формата на собствените им калашници но не се получи и от глад СССР и СИВ се сринаха и ни заринаха с беднотия
255
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 374 ако война няма да има руснаците защо се стряскат от страх и все се фукат с ракетите си ? Всеки ден новото руско оръжие, всеки ден новата руска пакета, всеки ден путин добавил нови атомни ракети, всеки ден...споко бе ушааанки никой нема да ви нападне, вие сами се нападате, ссср и Варшавския договор никой не ги нападна, те сами си се нападнаха
254
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До Анонимен 367374 напротив, война има и винаги е имало, изтока срещу запада, изтока бяха ссср, Северна корея, половин Виетнам, Южна Америка, Близкия изток а запада е целия останал цивилизован свят, а познай кой спечели, и ще печели тази война ?
253
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 373ОСНОВНАТА АКСИОМА НА ВОЕННИТЕ НЯМА ОПАСЕН НОЖ(ПИСТОЛЕТ/РАКЕТА/ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ НА ДАДЕНА СТРАНА ИЛИ СЪЮЗ) ИМА ОПАСЕН ЧОВЕК
252
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 370За съжаление и АЗ мога при необходимост да създам нещо като ЦАР Бомба на Руснаците и наистина да превърна някой град в радиоактивна пепелВОДОРОДНАТА БОМБА ПОЛЗВА ЗА ЗАПАЛКА ОБИКНОВЕНА УРАНИЕВО/плутониева ЯДРЕНА БОМБА.ЦАР БОМБА Е ИЗПЕПЕЛИЛА ПЛОЩ КОЛКОТО СЪВРЕМЕНЕН ЛОНДОН КОГАТО СА Я ХВЪРЛИЛИ НАД НОВА ЗЕМЯ. УДРАНАТА ВЪЛНА Е ОБИКОЛИЛА НЯКОЛКО ПЪТИ ЗЕМНОТО КЪБО. МОЩНОСТ 50 МЕГАТОНА
251
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби тези експертизи дето ни ги изнасяш за "превъзходството" на руското оръжие ги изнасяй на митинг на атака насред няколкото автобуси със селяни докарани от провинцията, иначе за евреите и колко са активни любезно да ти припомня как евреите за нула време победиха срещу всичките си съседни арабски държави въоръжени с "превъзходното" руско оръжие
250
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 368НАТО срещу РФ1. Фаза размяна на конвенционални Удари и ако войнолюбците от НАТО не спрат на време2. Започване на ядрена война. 3. Живота на земята загива защото някой в НАТО решил че е по-велик от рашките.
249
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо 368 фаза три никога няма да се случи
248
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
366 отиди да работиш за путин Боби, стани му съветник и му дай малко акъл че се излага с тези санкции срещу турците да припомним че точно ви руските ***, не путин а руските *** твърдхте че Путин можел да превърне света в радиоактивна пепел а мънички държавички като турция в течно стъкло тука беше написал някой, може и ти да си бил, за това че *** и дай малко кураж на путин че има нужда напоследък все за ПРО ПВО говори маленкий путин
247
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 365Умнико в Сирия е доставен КОМПЛЕКС С-400 не ДИВИЗИОН. Комплекас С-400 е за защита на Лактатия която е доста на СЕВЕР. Освен това С-400 обстрелва цели в 90 на 90 градуса(хоризонтала / вертикала) Виж ако доставят и развърнат дивизион с пълна комплектация (6-8 комплекса също така качване на радарите на Вишки и прочие екстри) тогава ще мие интересно Евреите дали ще са толкова Активни?
246
2
 
2
 
! Отговори
До Боби експерта преди 8 години
Не се карайте руснаците имат около три хиляди военни самолета, турците имат около хиляда, но турците плюс американците имат около 16 хиляди плюс останалите от нато сигурно стават 18 хиляди, има ли смисъл да се спори ?
245
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 361Да и не както обикновено ако САЩ имат 2000 Ф-16 то поне 1000 от А/Б варианта са или консервирани в пустинята Мохаве или са в националната гвардия за да поддържат обучението на резервистите.САЩ имат 800 бази по-света доста от тях се нуждаят от въздушна защита.Да имат самолети и 700 от тях са качени на самолетоносачи но всички те са ПРЪСНАТИ по света. И Китай и РФ имат ЛОКАЛНО ПРЕВЪЗХОДСТВО и това е най-големия проблем на САЩ нямат пари за по-голяма армия а РФ и Китай имат
244
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби тези технологични познания които имаш в руската военно космическа наука ги обясни на евреите че те определено не са ги знаели когато убиха терорист от хамаз или беше хизбула, все тази, в Дамаск, на всичкото отгоре и този терорист го бяха използвали и за размяна на затворници и сега мръсния терорист си е помислил да се скрие на сигурно при Асад и с400 нали под закрилата на путин ?
243
0
 
0
 
! Отговори
До 360 специалиста преди 8 години
Ти не прочете ли 361ви коментар ? Смешен си с тези таралясници
242
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 359За да е опасен един дрон и да имитира самолет му трябва реактивен двигател а те са скъпи.Освен това има едно нещо наречено честотно модуларен анализ. Чрез промяна на честотата и точно знание за скорост и посока на полета се разбират много точно размеритеДроновете са много по-малки от самолетите. Преди АФАР радарите такъв анализ не беше възможенС-300, Патриот дори по-леките БУК, ТОР, Панцир и западните АТАМАЦ и прочие имат радари с подобен анализ
241
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
361 ами България търсеше помощ 500 години докато протече една от десетте рускотурски войни, аз 500 години не мога да живея толкова дълго, ти ако живееш 600 години може и да си дочакаш старините свободен
240
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
358 не само че САЩ имат 3 пъти повече самолети от Русия плюс Китай събрани но и доста по нови, докато руснаците са с мигове от хитлерово време а китайските самолети са някакви неуспешни копия на от каквото са могли да откраднат без да са видяли никога въздушен бой, американците са с вече пето поколение изтребители с доста бройки и от доста отдавна
239
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 354РФТ-50 5 протоипаСемейство Су-27/30/33/35 - 450 + 48 Су-35 нова поръчкаСемейство МиГ-29а/б/смт/К - 480 (200 се очаква да излязат от готовност поради старост)Семейство Су-24 500+/-Семейство Су-25 300+/-Су-34 24+ 30 нова поръчкаМиГ-31 ще останат 200 БМ вариант вече многоцелевиУчебни 600 от всякакви модификацииСтратегически, командни ауакси и т.н. 250
238
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 357 кой ще ти изпраща стелт срещу тези прашки с400, ще му пратят сто фалшиви дона по 100 долара единия и прашката ще мисли какво за прави, а ако реши по кой дрон да стреля вижте в интернет на ютюб колко видеоклипове има как прашките с300 падат по главите на руските и китайските военни които се опитват да работят с тях, ха ха ха късат им се ластичетата на С300
237
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби другарю а знаеш ли защо путин безмилостня не отмъсти никакси на турците ? Ами защото турците имат голям брат НАТО а там украинските номера не минават защото начело на НАТО са САЩ а само САЩ имат ТРИ пъти повече самолети от китай и русия ВЗЕТИ ЗАЕДНО, това напълно обеснява на путин безмилостната стратегия за отмъщение над турците ;-)))