Путин нареди: Руските военни се изтеглят от Сирия

Изпълнени били до голяма степен целите в Сирия, обясни той
14 мар 2016 21:03,
704
Путин нареди: Руските военни се изтеглят от Сирия
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин нареди от утре, 15 март, да започне изтегляне на основната част от руските военни от Сирия, предадоха световните агенции.

Кремъл поясни, че решението за изтеглянето е било съгласувано със сирийския президент Башар Асад в телефонен разговор между него и Путин. В изявление на Кремъл по повод разпореждането на Путин се посочва, че президентите на Русия и на Сирия Владимир Путин и Башар Асад са съгласували да се осъществи изтеглянето на основната част на военнокосмическите сили на Руската Федерация, намиращи се в Сирия.

Путин заяви, че се надява, че изтеглянето на по-голямата част от руските военни от Сирия ще бъде стимул за намирането на политическо решение на сирийския конфликт.

Руският президент подчерта, че руските сили са изпълнили до голяма степен целите, които са си поставили в Сирия и затова е наредил изтеглянето. Той похвали руските военни в Сирия за проявения професионализъм при изпълнението на поставените им задачи. Според Путин руските военни в Сирия са създали условията за мирния процес в страната.

Президентът поясни, че част от оставащите в Сирия руски военни ще контролират спазването на прекратяването на огъня. Той каза, че руската военноморска база в Тартус и руската военновъздушна база в Хмеймим ще продължат да работят както преди започването на руската операция в Сирия.

Руският министър на отбраната Шойгу поясни по повод думите на Путин, че руските сили в Сирия са изпълнили до голяма степен набелязаните задачи, че те са успели да унищожат в Сирия над 2000 терористи, дошли да се сражават там от Русия. Сред тях е имало и 17 полеви командири.

Путин пък каза, че е поръчал също така на руския външен министър Сергей Лавров да засили руската роля в организирането на мирния процес в Сирия. Самият Лавров каза, че започналите днес в Женева преговори за Сирия не са лесни.

По повод обявеното изтегляне сирийският президент Асад е благодарил в телефонния разговор с Путин за свършеното от руските военни в Сирия, за оказаната от тях помощ в борбата с тероризма, както и за оказаната хуманитарна помощ от Русия на сирийския народ.

Асад е изразил надежда, че преговорите в Женева ще доведат до конкретни резултати.

По повод нареденото от Путин изтегляне от Сирия говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че САЩ на настоящия етап не могат да правят прогнози как то ще повлияе на преговорите за уреждане на сирийската криза.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
3
 
4
 
! Отговори
юююююююююююю преди 8 години
До 953Алчо-нещо не си в час...Руските бази остават в Сирия,и по думите на Путин-както той каза(макар че у нас това не го дават) "Самолетите могат да се върнат в сирийските бази по всяко време"...Р5еално Путин постигна целта си в Сирия.Политическото решение на проблема вече е в ход,показа моща на авиацията и военоморските сили,ДОКАЗА че ИД е подкрепяна от Ердоган(забележи-Ердоган а не Турция) показа на САЩ и НАТО че трябва да се съобразяват с Русия за вс\яко едно решение,--така че мисли малко..
187
3
 
5
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 8 години
Няма парици вече....
186
0
 
3
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
До Zapadnoevropeec190Дори един истински непоправимо задръстен западноевропеец не би могъл да e способен на по-*** въпрос - поздравления! Печелиш участие в надпревара за ъъъъ, McDonalds без свинско
185
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин издаде секретен указ на военните в Сирия:КОД КАФЯВО! ..ха.ха
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 511Аз па що не чух такива работи да казва Путин? Има го видеото в тубата - я пак го изгледай и виж какво казва, а?
183
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците подвиха опашка и бегат от сирия щото още помнят афганистан
182
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците приютиха кюрдите като Саддам ги бомбардираше и изпробваше всевъзможни химически оръжия за масово унищожение, сега имат териториални претенции към турция. Скоро и европейците ще си изпатят от тях. А в бг *** само защитават кюрдите защото пкк се водят комунистическа партия
181
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те турците си влизат и излизат когато пожелаят в ирак и сирия но си мълчат. Всички знаят за това но си траят, руснаците имаха нещо против но ги предупредиха със сваления самолет. Франция размаха пръст на путин и той подви опашка и се махат от сирия.
180
4
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Абе тоя "победител" защо толкова се е оклюмал??? Я по-бодро-15 Март ще е втори ден победъй-паради ще правиме,фанфари ще надуваме...
179
1
 
8
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До Скобелев, Какво ти пука ве- нали Роско рони крокодилски сълзи като бяха атентатите в Париж! Ако питаш Роско- франчулята са направили най-много за България сигурно! Иначе защо ще реве като изна_илена госпожица!
178
3
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Пу изтеглял голяма част от военнокосмическите сили??? Вероятно изтегля космическите, а военните остават с приятелчето Асад...
177
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е путниk !
176
5
 
8
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
Ей ти там с полумесеца, ще ти покажа как изгрява Слънцето изотзад, нищо че съм жена! Прадядо ми ви е изколил докрай, нищо че дошло известие за примирие - командирът уж не е чул за примирие. Мамка ви турска смотана, излишна! Режа ти главата с гордост!
175
0
 
4
 
! Отговори
OSMAN преди 8 години
Prognozata ya obarkahme.izkara edin mesec poveche.yazik cholakov yazik.
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Родопите и Лудогорието няма как да се проведе референдум, защото нито има някаква автономия там, още по-малко пък да са обявили независимост! Пък за Странджа мисля, че леко се поизхвърли, леко!
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквайте Парад на Победата !Този път без теглене.18119
172
2
 
5
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 953,Напълно сме сериозни! Пъвро- в Украйна беше извършен противоконституционен преврат, а в Сирия такъв нямаше! Второ- в Украйна, като изключим регионите, неподчиняващи се на новата власт в Киев, е мирно и тихо! Трето- автономната република Крим след преврата обяви независимост, така че там няма какво да коментираме!Изясниха ли ти се сега съществените разлики между конфликта в Украйна и този в Сирия или не ги очертах достатъчно добре?
171
3
 
3
 
! Отговори
Зрител преди 8 години
И сега с какво ще занимават зрителите на Первий канал??? Там предаванията бяха започнали да приличат на такива као от Северна Корея.
170
4
 
2
 
! Отговори
Ленин преди 8 години
Малко е срамно чаршафите *** да претрепят военно космическата вуйска в открит бой. Ама има ли некой изненадан всъщност? В Авганистан ядаха четвъртитя, в Чечения два пъти за 5 години, сега в Сирия. Мислим че братята руси с резани да не занимават в бъдеще, щото ако се занимават, бъдещя няма и да има.
169
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До турчин, Само така ще да е! Само дето вчера гледах как твой сънародници и представители на ИД си живуркат заедно и мирно покрай турско-сирийската граница!