Бърни Сандърс – трън в петата на Хилари Клинтън

Той продължава да вярва в шанса си да седне в Белия дом
1 апр 2016 22:00, Елка Василева
66
Бърни Сандърс – трън в петата на Хилари Клинтън
Бърни Сандърс и Хилари Клинтън. Снимка: архив, Reuters

Битката на първичните избори на американските демократи вреди на популярността на бившата първа дама, която въпреки това е почти сигурна, че ще спечели президентската номинация, освен ако не загуби изненадващо на изборите в щата Ню Йорк в средата на април, пише Фредерик Отран във в. "Либерасион".

Убедени, че Хилари Клинтън ще спечели номинацията, нейните съветници очакват едно единствено нещо - Бърни Сандърс да се откаже от битката. Това ще позволи на бившия държавен секретар да насочи усилията си върху Доналд Тръмп. Лагерът на Клинтън обаче ще трябва да се примири с факта, че Сандърс, за когото миналата седмица беше най-добрата в кампанията му, няма никакво намерение да се оттегли. Или да смекчи нападките срещу фаворитката на демократите.

След като на 22 март победи на първичните избори в щатите Айдахо и Юта, сенаторът от Върмонт спечели на 26 март и трите партийни събрания на демократите във Вашингтон, Аляска и Хавай, осигурявайки си преднина от 4 пункта пред съперничката си.

Първият урок от това е, че партийните събрания, тези малки местни събирания, на които избирателите трябва да се явят в точен час, а после да останат до края на процедурата, са определено успешни за сенатора социалист. Досега той спечели 10 от 14 състояли се досега партийни събрания благодарение на прекомерната мотивация и ентусиазъм на симпатизантите му.

Вотът от събота, по-специално в Аляска и във Вашингтон, потвърди още една тенденция, наблюдавана от началото на първичните избори - колкото по-голяма част от населението на даден щат е бяло, толкова по-добър е резултатът на Сандърс. Делът на цветнокожите избиратели изглежда е решаващ фактор - в щатите, където той е под 7 процента, сенаторът се налага средно с 30 пункта. В обратния случай Клинтън печели с 26 пункта преднина.

И ако трите победи в събота на сенатора от Върмонт бяха предвидими, то мащабите им му позволяват да понамали част от изоставането си зад Клинтън по брой на осигурени делегати. Според прогнозите Сандърс може да намали с една пета, дори с една четвърт изоставането си, което до миналия петък беше около 300 делегати. "Не вярвайте, ако някой ви казва, че не можем да спечелим номинацията на демократите или изборите", каза надъханият до максимум Сандърс на привържениците си. "Ще спечелим и двете!".

В лагера на Клинтън приемат без паника петте поражения от миналата седмица, припомняйки, че от седем така наречени "колебаещи се щата" (Охайо, Колорадо, Айова, Невада, Ню Хемпшър, Вирджиния и Флорида), които са решаващи за президентските избори през ноември, бившата първа дама е спечелила пет, между които трите основни (Флорида, Охайо и Вирджиния). В лагера на Клинтън повтарят, че досега тя е привлякла повече избиратели, отколкото всеки друг кандидат, било то демократ или републиканец. "Получих гласовете на 2,6 милиона избиратели повече отколкото Бърни Сандърс", подчерта преди няколко дни фаворитката на демократите.

Друго предимство за Клинтън е това, че календарът на идващите първични избори както изглежда е в нейна полза. Остават партийни събрания в три щата (Уайоминг, Гуам и Вирджинските острови), които нямат голяма тежест за крайния резултат. Но в четирите щата, където предстоят първични избори (Ню Йорк на 19 април, Пенсилвания на 26 април, Калифорния и Ню Джърси на 7 юни) и които излъчват най-голям брой делегати, значителен дял имат цветнокожите и латиносите, което е в нейна полза. За момента допитванията показват, че тя ще спечели и в четирите щата, а това ще й осигури крайната победа.

Бърни Сандърс обаче продължава да вярва в шанса си. И той не е единственият. В последните дни неговите митинги събраха 12 000 негови последователи в Портланд, 13 000 в Сан Диего, 17 000 в Сиатъл. Всеки път магията заработваше - посрещане като на рок звезда, младо множество, възпламенено от социалната програма на кандидата (Сандърс обещава безплатно образование и здравеопазване и задължително майчинство). Точно такава страст Клинтън все още не може да разпали.

Съзнаваща своя дефицит на популярност, бившият държавен секретар се опита в последните месеци да се ориентира наляво. Но без успех. Тя си мечтаеше, че на този етап от кампанията ще бъде единствената в надпреварата, за да може да обедини лагера на демократите и да убеди избирателите на Сандърс - младите, по специално - да я подкрепят. Вместо това й се налага да води тежка битка в щата Ню Йорк. Както след всяка победа, към Сандърс в следващите ще потекат онлайн дарения. С тях той ще финансира приоритетно рекламите си на скъпия медиен нюйоркски пазар.

Свръхмедиатизираните първични избори в щата Ню Йорк, предвидени за след три седмици, се очертават решаващи. Ако Сандърс бъде победен, той ще загуби почти всички надежди да догони съперничката си. И обратното, поражение на Клинтън ще бъде смущаващо, тъй като тя беше сенатор именно от Ню Йорк в периода от 2001 г. до 2009 г. и нейният предизборен щаб е в Бруклин.

За да победи Клинтън на неин терен, Сандърс предвижда да води кампания по всички направления - митинги, язвителни нападки, по-специално за обременяващите връзки на бившия държавен секретар с Уолстрийт. Той се надява по този начин да мобилизира много избиратели, демократи и независими, които не се доверяват на Клинтън.

Според национално допитване на Си Би Ес и "Ню Йорк таймс" от миналата седмица Клинтън е подкрепяна от 31 процента от анкетираните, а 52 процента не я подкрепят. Само Тръмп се представя по-зле в допитването, като получава едва 24-процентна подкрепа. И това не е единственият абсурд в тази кампания - ако двамата настоящи фаворити спечелят това лято своите партийни номинации, президентските избори през ноември ще противопоставят двамата най-непопулярни кандидати в страната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хилавите Клинтън ги видяхме какво могат. На Хилари устата им е голяма, а акъла малко сигурно за да си пасват с големия ама не акъл на Бил
45
0
 
6
 
! Отговори
Панчо преди 8 години
До OdysseusМомче ли си, момиче ли си, не знам, но представа си нямаш какво е това нещо лихва, и защо е бич за човечеството и благодат за изpодите в сянка.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 56. Сандърс е със 6 години по-възрастен от "бабушкерата", Тръмп е с 1 година по-възрастен от нея.На тях никой не им вика "дядовци" Мисленето е трудна работа.По добре да повтаряме като папагали,това което ни се казва.
43
4
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
55 Естествено, че и те са лихва . За твой актив който може да бъде земя , сгради , някакви вещи или пари тзои на когото си ги дал за временно ползване ти заплаща съответната цена за ползването им . Как ще я наречеш дали лихва , аренда или наем все тая . Това е едно също защото не се сменя собствеността. Парите са си твои но си ги дал на банката да оперира с тях срещу лихва и апартаменчето си е твое но си пуснал квартиранти и те ти плащат наем и земята е твоя но онзи с компирите ти плаща аренд
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо, не бъркай рентата със лихвата... Ти и наемите ще ги докараш до лихва....
41
9
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Лихви на "нивата" няма. Но щом се включи химикалката, става страшно!-----------------------51 как да няма Арендата какво е . Тя е точно лихва . Имаш актив под формата на земя и някой който иска да обработва твоята земя и да печели от нея ти плаща аренда , тоест лихва . Това е същото ако си закупил акции или облигации които за теб са актив и срещу притежаването им,този който ползва набрания така капитал за да печели, ти плаща лихва или дивидент. Трябва да започна да взимам пари за уроци.
40
7
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Статистиката на SWIFT е най-меродавното нещо защото тя отчита реалните валутни трансфери в системата за банкови разплащания. Тоест тя не е социология . Търговията с петрол е съ затихващи функции , така е . Петролът свършва а технологиите се развиват, но познай кой е начело на тези технологии и макар, че имаха известно забавяне спрямо ЕС примерно при внедряването на Фотоволтаиците от миналата година с приемането на Акта свързан с ВЕИ наваксват с пълна сила , както само те го могат.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, Одисейчо, изобщо не е необходимо преди химикалката да има нещо. Дълго е за обяснение, но повярвай, химикалката е по велика като "средство за производство" на днешно време от реалните показатели. Икономиката работи с вещи, труд и хората, които се трудят. Това е просто да си добър стопанин. Лихви на "нивата" няма. Но щом се включи химикалката, става страшно!
38
2
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
47 Нали се сещаш , че за да дойде ред на химикалката зад нея трябва да седят реални резултати ,а те са ръст на икономиката , спад на безработицата , изпълнение на бюджета , ниво на иновациите и обявените патенти . Все такива неща . Не те съветвам да си държиш спестяванията само на едно място или само в една валута въпреки, че левът е вързан за еврото и няма значение дали са в лева или в евро ,а лихвите в банките са толкова мижави , че алтернативата е или собствен бизнес или акции и облигации.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оди сей, не винаги показното е истинското. Статистиката е едно, а реалното бягство от долара и зависимостите, които поражда тази валута съвсем друго. Петролодоларът умира... а на него е основана щатската икономическа финансова и политическа власт над света. Сам пишеш, че петрола вече не бил фактор... Последно?
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та значи, Оди сей по твоята логика щатите са супер икономика и всички трябва да ги спонсорираме? Да, да, ама не. Нито лев във долари не държа. Нито във измислени книжа. В икономиката нещо не може ли да се види и пипне, е фалш. Много е крайно твърдението, особенно за промит от съвременното образование мозък, но пък е вярно. Икономиката на химикалката и врътките на бял лист реална продукция не поризвеждат.
35
3
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Икономиката на щатите е отдавна в киреча, независимо за вътрешен или външен дълг говорим. Доларът вече не е световната валута.---------------------Доларът държи близо 44%Еврото 29%Британската лира 9%Японската йена 3%Китайският юан 2%КОЙ НЕ Е СВЕТОВНА ВАЛУТА е вярно не е 70-80% преди да го има еврото Това са данни на SWIFTот септември 2015Руската рубла държи по-малко от 0,20% като сравнение само
34
5
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
44 От огромният дълг на Щатите едва 20% са към външни инвестититори. Да Китай от три години е на първо място иначе Япония десетилетия беше най-големият им кредитор. А на трето място са Бермудските острови познай от три пъти защо. Останалите 80% от дългът са към американски инвеститори и най-много към ФЕД . Нормално всяка развита и успешна икономика да се нуждае от външни инвеститори а и самите инвеститори / дори и ти / търсят най-доброто място за инвестиции . Такава е пазарната логика.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икономиката на щатите е отдавна в киреча, независимо за вътрешен или външен дълг говорим. Доларът вече не е световната валута. Гадничко е да те бият на твой терен с твойте средства, но какво да се прави, в Русия станаха капиталисти! Е, още не са ясно видими нещата, но скоро ще изплуват в завършен вид.
32
5
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Другият въпрос е кога американците,ще потопят целият свят с външният си дълг,възлизащ многократно над техния БВП?!?-----------------41 Какво разбираш под понятието Външен дълг
31
6
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
38 Да така е както го твърдя защото не го твърдя аз а статистиката . Петролът дава 50% от проходите на руският бюджет и Русия е силно звисима от цената на петрола . Путин не можа да използва огромният ръст на цената на петрола в началото на този век за да превъоръжи икономиката и да я направи по-малко зависима от цената му. СА зависи от петрола , така е безспорно но СА има три пъти по голям Валутен резерв от РФ при ПЕТ пъти по малко население . Икономиката на САЩ не зависи въобще цената петрола
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хилъри е позьорка! Политически е невежа, но е от "сой' (мама и тати са потомствени политици) та за това дърво-кратите ще си я изберат нея за кандидат!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оди сей, не може проблемите на една държава от световен мащаб да са само нейни. Твърдението ти е направо детинско, както и твърдението, че петрола е основен източник на доходи за Русия и цената му ще я "срути". Засега цената на петрола удари много повече саудитите и щатите, но няма да си го признаят никога.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шистовия газ е едно от най големите ментета. Скъп, разрушаващ и заразяващ земята с цяла порция супер отрови и никога не знаеш, каква точно субстанция ще получиш и колко ще я пречистваш. Цената за него - екологична и финасова е несъвместима с идеите ти за ново бъдеще.
27
3
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
35 Кризата в Русия си е тяхна и се дължи основно на спаа на цените на петрола и в много по-малка степен на санкциите. Това е локална криза и без много съществено значение за останалите Русия не е Щатите нито ЕС нито Китай . Нейните проблеми са си нейни проблеми.