Еврокомисар забъркан в панамските офшорки

Испанецът Мигел Канете пропуснал да декларира офшорна фирма
4 апр 2016 18:26,
21
Еврокомисар забъркан в панамските офшорки
Мигел Ариас Канете. Снимка: архив, Reuters

Испанският еврокомисар Мигел Ариас Канете е първият висш европейски функционер, чието име бе замесено в изтеклите в неделя документи за укриване на данъци в Панама.

Инвестиционна компания, в която неговата съпруга е съсобственик, се появява сред документите на "Мосак Фонсека", изтекли към германския вестник „Зюддойче цайтунг“.

Притежаването на акции в Панама обаче не е обявено в декларацията му за конфликт на интереси, която той е подписал при встъпването си в длъжност като европейки комисар за енергетиката и климата през ноември 2014 г. Там срещу името на жена му стоят две фирми – за земеделски стоки и рекламна агенция.

Още по темата

Според Европейската комисия Канете, който е бивш евродепутат и бивш земеделски министър, е посочил изчерпателно всички финансови зависимости и участия, които биха могли да представляват потенциален конфликт на интереси. Пропускането на панамската компания било, защото тя не е била активна от няколко години, още отпреди той да бъде избран за еврокомисар.

От кабинета му добавят, че той и съпругата му имат предбрачно споразумение за разделяне на имуществото, така че декларацията му съответства на етичния кодекс на Комисията, от който се ръководят членовете ѝ.

Подозрения за конфликт на интереси бяха причина и за скандала при избирането на комисаря. Тогава над половин милион души се подписаха под петиция до Европейския парламент с искане да не го одобрява с ресор климат и енергетика, заради участието му в две компании, добиващи и търгуващи с течни горива на Канарските острови и в автономния испански град Сеута. По време на кандидатското си изслушване, което беше най-драматичното от екипа на Юнкер, Канете заяви, че той, съпругата му и синът им са продали дяловете си в петролните компании, но отказа да изясни връзките на шурея си със същия бизнес.

Европейската комисия отказа да вземе отношение по участието на украинския президент Петро Порошенко в „Панамските досиета“. Комисията е партньор на Киев по пътя му към ЕС и той е чест гост на европейските лидери в Брюксел. Неин говорител поясни само, че борбата с корупцията е част от темите, по които двете страни работят.

Лидерът на социалистите в Европейския парламент Джани Питела писа днес на Жан-Клод Юнкер, че новото законодателно предложение за борба с данъчните измами, което Европейската комисия иска да внесе идната седмица, е недостатъчно.

Еврокомисията подготвя предложение, с което да задължи компаниите, които имат международна дейност, да огласяват информация за приходите си във всяка държава, в която работят. Социалистите искат да се декларират печалбите и собствеността и в държавите извън ЕС, в които развиват дейност. Така според тях ще се обхванат и офшорните зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 12КАКВА ТИ Е БОЛКАТА ЗА РУСКИТЕ ??? ТЕ ПРИ НАС СА 150 ЧОВЕКА ИМА ГИ В ТОЯ СПИСЪК....???? ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ СА РАБОТИЛИ ОТ ВРЕМЕТО НА ЗЛАТНИЯ ВЕК НА БЪЛГАРИЯ????
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ контролират политиците ни като укриват парите им в техни офшорни зони, в които никой не би си и помислил да разследва, защото просто няма да е жив. Само към България и Азербейджан САЩ нямат задължение да дават информация за сметки. Парите на сегашното ни правителство са там.
17
0
 
10
 
! Отговори
хахахахаха преди 8 години
Най корумпираната страна САЩ липсва в този списък,там всичко е чисто вали!?мислете преди да си правите заключения.
16
1
 
10
 
! Отговори
112 преди 8 години
Всичко е зашито с бели конци,много бандити липсват в този списък а се посочват само определени не послушни политици!
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 14 aтaкисче русийско, в документите фигурирa не един, a цели 135 бг. олигaрхчетa, тa aко плевнелиев имa фирмичкa или някой негов брaтчед, то името му е вътре, кaто именaтa нa путин, песков, порошенко и т.н Проблемa обaче не сa тъпите им именa, a криминaлния руски модел в тия бивши губернии
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дa допълня- болкaтa нa *** относно прословутите aмерикaнски бaзи в Европa, нaй- вероятно ще бъде решен в технa ползa, и то от сaмия президент нa Щaтите ( aко Донaлд Тръмп влезе в Белия дом), той и сегa говори зa товa че Европa е проблем нa европейците, a не нa Aмерикa. Жaлнa им мaйкa нa тия от Европaтa, които нaселявaт по восточните и южни чaсти нa ЕС- то, зaщото двете сaтрaпии рaшa и туркей точно товa чaкaт. След товa пaк Aмерикa ще ни освобождaвa, но кaто имa глaвa дa пaти- тaкa е!
13
1
 
7
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
До Кумчо Вълчо КАКТО И ПЛЕВНЕВЛИЕВ Е ..ЗАБРАВИЛ ..ОФШОРКИТЕ СИ В ГЬРЦИЯ ШАПКАТА Е --САЩ
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той и Петро Порошенко днес сам обяснява защо ползвал овшорки, но понеже не се вписва в концепцията на демокрацията, явно няма да има новина по случая.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руските aгентурчици квичaт ли, квичaт...всичкия им зор е, че путин води убедително клaсaциятa зa нaй- големия джуджaк- крaдец нa плaнетaтa. истинaтa боли, нa мене не ми пукa зa русиятa им и ***, мaлко им е вор кaто путин!
10
1
 
18
 
! Отговори
българина преди 8 години
Поредната акци на цру срещу Европа. Панама е под контрола на САЩ но никъде не видях американски политици или бизнесмени. Тази акция е в стил Волксваген. Европа се опитва да се отърве от наречените й ислямисти от САЩ нпо та и ОАЕ и Турция и това е отговора. Още проблеми. Европа е смазана от САЩ. Закриване на всички американски бази в Европа и изгонване на всички посланици... Друго решение няма иначе сме поредния американски вилает
9
0
 
5
 
! Отговори
е какво преди 8 години
До Анонимен7ни интересува дали американци,китайци и др. не са платили данъци към държавите си ? за нас като европейци са важни нашите ***. за другите ....да си ги разследват техните
8
0
 
10
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 8 години
"Испанецът Мигел Канете пропуснал да декларира офшорна фирма"О-о-о-о, защо ли? Неволно? Амнезия?ХАХАХАХАААААААА
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pi6ete koi balgari sa v dalaverata imensta im a ne sa dr ofschorkite na tija ot gerb bsp dps i dr ot pravitelstvoto ima li hora saschto gi kriite koi sa kakto kriete kreditni milioneri mutri mulioneri agenti molioneri
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kъде са хАмериканците?????
5
2
 
15
 
! Отговори
:):):) преди 8 години
Да, напълно логично и нормално е да няма американци в списъците... защото службите им са ги филтрирали преди да ги пуснат на медиите :)
4
1
 
22
 
! Отговори
поръчка преди 8 години
О чудо няма лица от САЩ в този списък,най корумпираната страна липсва в този "честен"списък!?
3
0
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
Е, само един ли?
2
1
 
16
 
! Отговори
граф рошфор преди 8 години
Усещам накъде се насочва мнението преди да излязат българските вложения,всички го правили ,та и ние да не сме назад
1
1
 
14
 
! Отговори
на кой ли му пука преди 8 години
Кради народе изродени,за черни бъднини кради,с пачки, с шепи, с пълна сила,ти бъдещето си, осигури !!!