НАТО не иска военна конфронтация с Русия

Няма да се меси и в Либия срещу ИД
Обновена: 2 май 2016 19:16 | 2 май 2016 15:00, Александър Попов
288
НАТО не иска военна конфронтация с Русия
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

НАТО не иска конфронтация с Русия, надпревара във въоръжаването и нова Студена война, но смята за важно да реагира на действия, свързани с демонстрация на военна сила и на средства за възпиране от страна на Москва, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за няколко водещи европейски издания, цитирано от ТАСС.

"Важно е да държим отворени каналите за политически диалог и да намерим пътища за намаляване на напрежението и за избягване на недоразумения", подчерта той. Шефът на алианса отбеляза важността на състоялото се на 20 април първо от две години заседание на Съвета Русия-НАТО. "Това беше важно, защото ако мълчим, няма да решим съществуващите проблеми", добави той.

Според него плановете за разполагане на допълнителни войски на изток "еднозначно не нарушават Основополагащия акт Русия-НАТО".

"Това, което правим сега в Прибалтика и в Полша, не е съществено увеличение на бойните сили", каза той и поясни, че НАТО не се кани да разполага там за постоянно хиляди войници.

Столтенберг съобщи, че понастоящем алиансът не вижда опасност от нападение срещу някоя страна членка на НАТО.

Според него НАТО трябва да се придържа към двоен подход спрямо Русия.

"Ние трябва да бъдем, от военна гледна точка, решителни, предсказуеми и силни. Само тогава можем да отиваме на политически диалог с Русия", подчерта той.

Генералният секретар на алианса изключи възможността за провеждане на военна мисия в Либия за борба с действащата там терористична групировка "Ислямска държава".

"Но ние имаме мандат за оказване на помощ за изграждане на структурите за сигурност там, ако либийското правителство ни помоли за това", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бачо путин ще анексира два метра пръст в дълбочина най вече
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До демократ: Дразня се, когато хората използват думи без да са наясно с понятието на същите.Демокрация е въведена като термин от Платон в труда му за Идеалната държава.Този брилянтен ум посочва прехода от една форма на управление в друга, добрите и лошите страни на всяка.Демокрацията има основна слабост-ЛИПСАТА НА КОМПЕТЕНТНОСТ.Дори не живеем в демократична, а ОЛИГАРХИЧНА държава,мъжки.
33
4
 
15
 
! Отговори
Затворко преди 8 години
До ВарнаПри първа конфронтация ще трябва да си търсиш от НАТО друго място, защото твоето Русия ще го заличи. Тогава ще запееш друга песен, но няма да има кой да е чуе. НАТО действа като терористична организация, разби без основание редица държави и сега Европа бере плодовете им. Русия е велика страна и тя се оправя и без страните от Европа, а щом НАТО блещи значи е зор.
32
3
 
18
 
! Отговори
до Анонимен преди 8 години
А, кво прай НАТО до границите на Русия???Ако, Русия не беше реформирала навреме армията си, сега нямаше да я има!Що се касае до подводницата около бреговете на Франция, то Швеция вече година откак търси руската подводница .)))Между другото френския парламент вече гласува за свалянето на санкциите против Русия!Що така бе Ленче? ))))
31
4
 
21
 
! Отговори
Бачо преди 8 години
Като не желаят да се конфронтират с Русия защо Германия ще изпраща батальон в Литва ? За не запознатите да спомена че Путин каза че ако продължават военните действия в Украйна и Сирия ще анексира балтийските републики за да си подсигури тилът . В момента знаем че НАТО няма ресурс да се противопостави на руската армия . Разчетът на Шайгу е тилът на 6 час да започне храненето в Берлин . За Вашихгтон се знае че ще бъдат къпани здраво .
30
19
 
7
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Демокрацията трявбва да се защитава,затова е НАТО.От какво се плаши Путин?От истинската демокрация?Почитателите му да отидат и да го питат.Само че няма да са живи или пък в Сибир.От тука лесно се критикува,защото има демокрация.Явно не сте живяли при диктатура!Много много сте зелени!
29
2
 
6
 
! Отговори
сс преди 8 години
Русия пък мн иска нато мошеници и убийци нато
28
5
 
20
 
! Отговори
цък преди 8 години
Проблема на НАТО не е в липсата на желание да се конфронтира с РФ, а в липсата на възможности за конфронтация! И в НАТО го знаят, и в Русия го знаят.....)))))
27
2
 
13
 
! Отговори
гошо преди 8 години
Ми кати не иска какво прави в Балтийско море?
26
22
 
6
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Видяхме че на Русия и стана много трудно от санкциите на ЕС заради Крими остана Русия без външни пари .Само да попитам А какво стана с съответните контра -санкции на Русия срещу ЕС .Ами нищо .Всяка държава от ЕС има пари и си намира външни пазари .Ако не е военното мислене в руснаците и имперското им желание за завземане на чужди територии , то ако не е НАТО друг няма кой да ги спре ,
25
3
 
28
 
! Отговори
Арнолд Шварц преди 8 години
А защо струпва войски и провокативни учения по границите с Русия? Чий дири САЩ в Естония, Полша, Латвия, Литва, България, Румъния? Защо има американско присъствие в Балтийско море и Черно Море? Не са ли на хиляди километри от територията на САЩ? Колко руски военни бази има в мексиканския залив или в Канада например?
24
6
 
23
 
! Отговори
сова преди 8 години
Там където е руснака, там е победата. Това е доказана не веднъж и дваж.
23
5
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До наблюдателДва часа... - много е... - слаба ракия водка/ са...
22
4
 
27
 
! Отговори
смях преди 8 години
До НАТОВидяхме тая сила в Афганистан,Либия,Ирак реки от кръв,мизерия,смърт,разруха това е силата на слугите на САЩ.
21
3
 
25
 
! Отговори
скоро преди 8 години
Какво е това НАТО?ядели се пиели се?те нямат спечелена мисия само прибират милиарди за някаква измислена Руска агресия,а виждаме че теса агресори и ще свършат в дупката като другите.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква военна сила има НАТО ???? имат САЩ , турция ,Гейоветее от Франция , Бледите Немци, които нямат нищо общо от времената на хитлер и Великобритания. Другото е един пълнеж .
19
4
 
21
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
ха ха ха от 45 г правят планове за нападение на РУСИЯ сега обаче са беззащитни новият РАКЕТЕН комплекс ЦИРКОН и калибърчетата изтриват цялото НАТО за около 2 часа
18
18
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Аз вярвам, че Путин ще стигне до ЛаМанша... - международния съд в Хага... - килията на Слободан...
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наполеон поне влезе в Москва (пуснаха го), Хитлер и това не успя да направи,а тези шматароци от НАТО са най-много до първото руско село и ще заминат във вечните ловни полета.Колонизирането на бившите соц страни им дава грешна представа какво ги чака из руските степи.
16
3
 
30
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Днес се навършват 2 години от клането в Одеса където бяха изгорени живи от фашисти и бандеровци над 30 човека!!!и все още няма наказани?