Фатален 13-и: Франция си спомня за атентатите

Точно преди 6 месеца при тях загинаха 130 души
8
Фатален 13-и: Франция си спомня за атентатите
Снимка: архив, Ройтерс

Франция е променила военната си стратегия миналата година и е започнала да нанася въздушни удари в Сирия заради опасения, че белгиецът Абделхамид Абауд обмисля план за организиране на атентат по време на концерт и взимане на заложници.

Тази промяна в стратегията е станала преди нападенията в Париж, извършени точно преди 6 месеца, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на публикация във френското седмично издание "Паризиен". Абауд беше един от атентаторите в Париж и организатор на атаките. Той беше ликвидиран при полицейска операция в Сен Дени пет дни след нападенията от 13 ноември, в които загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени.

Днес оцелелите от атентатите и близките на загиналите си спомнят за фаталния петък 13 отпреди 6 месеца. Нападенията срещу няколко заведения, срещу концертната зала "Батаклан" и срещу стадиона Стад дьо Франс в Париж, потресоха френския народ и накараха властите да въведат извънредно положение, което все още е в сила, отбелязва АП.

След нападенията в Париж френските власти попаднаха под огъня на критиките заради пропуски и неправилни действия на разузнаването, което не е предотвратило масовото убийство. То стана и в момент, в който Франция беше в най-висока степен на тревога след атентатите срещу редакцията на в. "Шарли ебдо" и еврейския супермаркет през януари 2015 г.

Публикацията на "Паризиен" по повод 6-те месеца от атентатите е озаглавена "Преследването на Абауд - разкрития за един провал". През 2015 г. Абауд е бил идентифициран като една от основните заплахи за Европа, отбелязва седмичникът. От сирийския град Ракка, бастион на групировката "Ислямска държава" до Париж, преследването на този оперативен шеф в терористичната организация е мобилизирало тайните служби на десетина страни.

Те са били подпомагани в това издирване от американското ЦРУ и вероятно от израелските тайни служби Мосад. Името на Абауд редовно е било споменавано по време на заседанията на едно свръхсекретно звено, разследващо джихадистите в Сирия и Ирак, пише "Паризиен". Това звено е било създадено към

Антитерористичната група, която обединява европейските разузнавателни групи след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Свръхсекретното звено се нарича Съвместно разследващо звено Леванта (JIT Levant). То обединява десетина агенции за вътрешно разузнаване, които обменят информации за терористични заплахи, за основни терористични фигури и групи, и за рисковете от атентати в Европа.

Пропуските на разузнавателните служби започват две години по-рано, когато Абауд заминава през 2013 г. за Сирия. В началото на 2014 г. той се връща обратно в Белгия, за да отведе в Сирия малкия си брат. Никой не го обезпокоява по време на това пътуване по маршрута Сирия-Белгия-Сирия. Същата година френските разузнавателни служби засичат белгиеца на видеозапис, на който той влачи трупове, закачени към пикап.

Същата година радикализираният Мехди Немуш атакува еврейски музей в Брюксел и убива 4 души. Разследването показва, че той е поддържал връзка с Абауд чрез турски телефонен номер. Така от Париж до Вашингтон специалистите по борба с тероризма разбират, че Абауд играе по-голяма роля от предполаганото. Следите на Абауд са засечени в провинция Дейр аз Зур, в Източна Сирия. Разузнавателни служби установяват, че той пътува оттам дори до Ирак, се посочва в публикацията.

В нея се се разкрива и как след осуетения заговор за атентат и ликвидирането в белгийския град Вервие на двама върнали се от Сирия джихадисти, силите за сигурност решават да стигнат до мозъка на операцията Абауд. С помощта на ЦРУ и анализ на данни за телефона на Абауд са идентифицирани две негови скривалища в гръцката столица. Двата апартамента са претърсени на 17 януари 2015 г. от гръцката полиция два дни след ликвидирането на терористите във Вервие. Френските специални агенти също за пратени по следите на Абауд в Атина.

Абауд се измъква, но при претърсването на обектите в Атина е конфискуван е компютър, в който има планове за атака на летище. Така силите за сигурност разбират, че Абауд замисля мащабни атентати и търси доброволци за тези мисии дори в Ливан. За френските служби за сигурност той се превръща в заплаха за Европа.

Френското издание допълва, че през първата половина на 2015 г. няколко информатори съобщават на западни разузнавателни служби до каква степен се е издигнал Абауд в йерархията на ИД. Поверено му е ръководството на външните операции на организацията. Самият Абауд се хвали в интервю за списанието на ИД "Дабик" как е успял да стигне до Сирия, въпреки че е бил преследван от толкова разузнавателни служби.

На 13 август задържан на връщане от Сирия французин, идентифициран като като Реда Х., разказва какви са терористичните планове на Абауд. Той му е поръчал да избере за мишена концерт, където ще има много хора. Абауд посъветвал Реда Х. да изчака намесата на специалните сили и тогава да умре, докато се сражава, като в тези боеве трябвало да загинат и заложниците, които той е взел по време на концерта. Този сценарий се материализира три месеца по-късно в "Батаклан".

През лятото на 2015 г. френските тайни служби смятат, че Абауд е сързан и с плана за атака на църква в град Вилжуиф през април 2015 г. и в нападението в високоскоростния влак Талис от Брюксел за Париж на 21 август 2015 г. Опасността, която според разузнаването вече представлява Абауд, подтиква правителството към промяната на стратегията в Сирия. До тогава Париж се въздържа от удари срещу джихадистите там, въпреки че беше част от многонационалната коалиция срещу ИД още от 2014 година.

През лятото на 2015 г. френският президент Оланд е информиран за плановете на Абауд от министрите на вътрешните работи и на отбраната. Той обявява, че Франция ще действа в Сирия и на 27 септември френски самолети удрят тренировъчен лагер на Абауд в Дейр аз Зур, както и обекти в Ракка, за които се предполага, че са свързани с него. Източник от френското правителство обаче пояснява, че джипиес координатите на Абауд никога не са били известни на властите.

По това време в действителност Абауд е отново в Гърция. Този път е на остров Лерос. Такива информации е предало мароканското разузнаване на Франция, но чак след нападенията от 13 ноември. Как е успял да влезе Абауд в този момент в Шенгенската зона си остава мистерия. Той обаче се е завърнал, за да подготви пристигането на командосите на ИД в Европа. Първата група, смесена с бежанци, идва на 20 септември, а втората на 3 октомври. После са извършени нападенията в Париж.

След тях високопоставен източник от френското министерство на отбраната казва: Ние бяха идентифицирали Абауд, но никой не го видя да излиза от Сирия и да влиза в Европа. Нито ние, нито някои от нашите партньори. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като колониална държава Франция се напълни с араби,отглежда си ги,размножава си ги,обгрижва си ги и да не се чуди на резултата от това.Обаче ромите от Източна Европа са и трън в очите който са равноправни европейски граждани и като такива могат да бъда в която и да е страна от ЕС.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ama molia vi se... kak taka si spomniate takiva neshta! SRAMOTA, Nahranete gi, oblechete gi.. itn. A ne demokrati4na da gi ka4ite na samoleta I koi ot kade e.kakto napravite s nashte romi. Razvalite I'm katuna I van, a vikate..integriraite....
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то при тоя атентат много "случайности" имаше - датата бе петък 13- ти, името на залата Батаклан, името на групата Eagles of Death metal(и не беше убита!?) и т.н. А френската полиция е отишла с голямо закъснение. Има един фотомонтаж в нета, на който са показани доста политици, Оланд също и ... пред него в земята са забити ДВЕ СТРЕЛИ!!!! Какво ли символизират?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Беше 13-ти, ама днес сме 14-ти :) . Много спите ве ей... ,пак сте чалгатосвали вчера и днес не можете да отлепите от миризливия на алкохол креват . Ще почивате като се гътнете, аре марш на работа :)
2
1
 
10
 
! Отговори
men преди 7 години
съшити със бели конци историйки за верващите маси. вервайте им. у бриксел същите шитни. измислици премислици.
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тука пък всеки ден *** *** и бедни, дето не могат да работят и бедстват.