НАТО не иска "нова Студена война" с Русия

Целта ни е да имаме градивни отношения, каза Столтенберг
31 май 2016 22:52, Александър Попов
176
НАТО не иска "нова Студена война" с Русия
Снимка: Reuters

НАТО не иска да се връща към Студената война с Русия. Това заяви днес във Варшава генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и призова към по-конструктивни отношения с Москва, предаде ДПА.

"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването", каза Столтенберг в реч във Варшавския университет. "Целта ни е да имаме по-положителни и по-градивни отношения с Русия. Най-малкото трябва да работим за отношения, които да са по-предвидими", заяви той.

"В наш интерес е да разполагаме с канали за комуникация и политически диалог", добави Столтенберг.

Алиансът иска преди срещата на върха на НАТО във Варшава, която е през юли, да се състои заседание на Съвета Русия-НАТО.

Форумът на НАТО може да засили напрежението с Москва, тъй като лидерите ще обсъждат теми като разполагането на батальони на алианса в Полша и балтийските страни - Естония, Латвия и Литва, отбелязва ДПА.

Русия предупреди, че разширяването на НАТО на изток заплашва националната й сигурност.

Независимо от това след днешната си среща със Столтенберг полският министър на отбраната Антони Мачеревич представи разполагането на тези сили като вече твърдо договорено. "Днешният ни разговор потвърди, че в Полша, както и в балтийските държави ще има четири бойни групи, четири батальонни бойни групи, разположени на ротационен принцип", каза Мачеревич пред журналисти.

Очаква се , че числеността на тези групи ще е между 3000 и 4000 войници. Планира се също увеличаване на инфраструктурата, както и на вече разположената техника.

Многонационалното присъствие в този регион показва нашата решимост и укрепва нашия възпиращ капацитет, каза Столтенберг.

"И понеже благодарение на него всеки потенциален агресор ще плати по-висока цена за евентуалните си действия, то ще има стабилизиращ ефект за границите на НАТО", каза шефът на НАТО.

По отношение на варшавската среща на високо равнище Столтенберг заяви, че тя ще се състои в при една "по-агресивна Русия, която сплашва съседите си", насилие в Северна Африка и Близкия изток, тероризъм, кибератаки и разпространение на балистичните ракети, предаде Асошиейтед прес.

Отговорът на НАТО е "най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от времето на Втората световна война".
На съвместната си пресконференция с полския министър на външните работи Витолд Вашчиковски Столтенберг посочи, че целта на засиленото присъствието на алианса на източния си фланг е предотвратяване, а не провокиране на конфликти, предаде ТАСС.

Вашчиковски напомни, че решението за това какви сили на НАТО ще бъдат разположени в Полша и балтийските страни ще бъде взето на срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел на 14-15 юни.

И Столтенберг, и Вашчиковски се изказаха за продължаване на диалога с Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: натоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
10
 
! Отговори
Lenin преди 7 години
Яяяяя НАТО подсилва ракетния щит за да се бранят от близкия изток :)))))
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен3-4 000 натовци - като осигурим 3-4 000 памперса натовски стандарт - ако се наложи да се срещнат с ивановците :)
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шопте и томахавките така се свалят, даже още по-лесно щото са по-бани.
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕто това е истината.Русия анексира Крим, за да го направи военна база и да изнесе летищата си напред.-----------------------------Щото иначе краварите не точеха лиги да вземат летището и военоморските бази на крим и да си азнесат базит още понахално до самата Русия....абе популисите срама си нямате!
28
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога и у нас ще дислоцират 3-4 000 натовци? Верно, най-голямата натовска армия ни е съседка, но друго си е да си имане и тук един два батальона.
27
0
 
0
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Умря скоропостижно.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И не мога разбера - каква е тая "руска агресия" територията им ли е малко, ресурсите им ли не стигат...къор - фишек са тия натовси истерии ше знаете!
25
14
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ПРО---е Гаранция за мир!"ДРЪЖ БОЛШЕВИКА НА НОКТИ И НЕ ВОЮВАЙ С НЕГО ---ЗА ДА ИМА МИР!!!""ЗА КОМУНИСТА, НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТА И ТЕРОРИСТА-----МИРА Е СМЪРТ!!!!"ТОВА Е СТАРАТА ТАКТИКА НА РЕГЪН , КОЯТО ДАДЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ!!!СТРАХОТНА ИСТИНА!!!!!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До PetrovТочно така - човекът има психически проблеми. Говори съвършено противоположни неща. Не е свързано с фазите на Луната - цикълът му е друг, по-бръз и неравномерен. Като си помисли човек какви правомощия има това работническо-партийно, социалдемократо-буржуазно недоразумение,неволно потреперва!А истината е, че се нагнетява страх от Русия с цел да се изкрънкат повече милиарди за разни футуристични въоръжения, които я станат, я не! Но куче влачи, Локхийд-Мартин и Боинг печелятмани-мани!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАВЕРНО ЛИ?Що се жалват през НАТО (пенди клуба) че не искали и не мислели да са заплаха?
22
11
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименРумъния и Полша дума не са обелили... - жужето само пищи и заплашва...
21
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОФТИ РАБОТИ ЗА *** ....ЕЙ...!!!ОТПРЕДЕ НИ --ЕС И САЩ ...ОТЗАДЕ НИ ---ТУРЦИЯ И НАТО !!!У СРЕДАТА , ГОРКАТА *** , КВИ ШЕ ГИ ДЪВЧЕ ......НЕ МИ СТИГА АКЪЛА....ХА,ХА,ХАААААААААА...МЕНЕ , МЕ Е СРАМ ДА ГО КАЖА ---ПА , ВИЕ НЕ ЗНАМ.....!!!???
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАРумъния и Полша са като ощипани моми - никой за нищо не им обръща внимамние а те опищяха орталъка :)
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нужда от война октомври наближава.гладът ще ги оправи за пореден път.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно говорат - друго прават...меко-китковска работа!
17
21
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Русия се дразни от факта, че Румъния и Полша искат да се защитят от попълзновенията на жужето... - при условие, че цял свят видя как постъпват с Украйна...
16
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО - кошмарът на кремълската клика !
15
11
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Някой има ли информация какво се случва с Евразийската банка, която ще бори Запада с уставен капитал от 100 милиарда долара...
14
0
 
26
 
! Отговори
Български доброволци преди 7 години
Българите като народ, поне си имат израз, който точно определя поведението на Нато а той е: "Абе П...астка им работа"...
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз не искам норвежки пръч да ме баламосва, ама...