НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"

Алиансът се чувства некомфортно, смята представителят на Москва в структурата
31 май 2016 09:03,
506
НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"
Снимка: архив, Ройтерс

НАТО използва украинската криза, за да възроди образа на Русия като "големия враг", без който алиансът не може да съществува. Това заявява в интервю за "Росийская газета" постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко.

Руският дипломат констатира "остър завой в политиката и военното строителство на НАТО" и твърди, че пактът "се чувства абсолютно некомфортно при липса на голям противник".

Образът на големия противник се използва с цел "връщане на НАТО в центъра на световната политика", като "доказателство, че няма други начини за гарантиране на сигурност освен "натоцентризма", базиран върху стратегическо обвързване на Европа със САЩ", казва Грушко в интервюто за "Росийская газета", цитирано от ТАСС.

В новия вариант на стратегията за европейското командване на въоръжените сили на САЩ "пише черно на бяло, че задачите на това командване са да прокарват интересите на САЩ "от Гренландия до Каспийско море и от Северния ледовити океан до Леванта". Поражда се въпросът къде са САЩ и къде е Каспийско море. И къде Русия може да прокарва собствените си национални интереси?", пита представителят на Москва.

По думите му в отговор Русия наистина засилва военната си мощ, но прави това на собствена територия. Същевременно "многобройните мерки, осъществявани днес от САЩ и съюзниците им в Европа, укрепват конфронтационния модел".

"Неотдавна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допусне превръщането на Черно море в "руско езеро". НАТО обаче разбира чудесно, че Черно море няма никога да се превърне в "натовско езеро", и ние ще вземем всички необходими мерки, за да неутрализираме евентуалните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от южна посока", допълва Грушко.

НАТО продължава да води политика за "възпиране" на Русия въпреки собствените си призиви за политически диалог, заявява той по повод неотдавнашната среща на външните министри от страните членки на пакта. "Не искам да кажа, че имаме студена война в отношенията с НАТО, но алиансът минава към схеми за гарантиране на сигурност от времето на студената война. И това буди тревога, защото към днешна дата става дума не само за политика, но и за военно строителство", подчертава посланикът на Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби, показваш неуважение. Няколко пъти те питам дали си руснак и не казваш. Увърташ само.
234
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Пешко 452има дева фактора които ти не отчиташСтепен на риск и кръвнинаМиньорите поради работата си МНОГО рискуват ежедневно. еди обикновен Украински младеж от западна Украйна ще изпадне в ступор като до него гръмне мина. Той не си е рискувал живота до сега. Миньора ще се прекръсти и ще продължи да води прицелен огън.Ако след ракетен, бомбови или артилерийски обстрел загинат твои близки или още по-лошо ДЕЦАТА ТИ. Ставаш БЕРСЕКЕР - не ми се мисли какво прави един човек с подобна нагласа
233
1
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
...каналов были удалены на нескольких оффлайн-ТВ сайтах, вплоть до 20 июля.2. Реклама "Аэрофлота" была подана перед выпуском, там была и другая реклама, но эта была вставлена вплотную к сюжету.Вы смотрите оригинал.
232
2
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Gepubliceerd op 20 jul. 2014Боинг сбили ополченцы ДНР. Об этом по оперативным данным заявил телеканал LifeNews, назвав убийство 298 пассажиров "очередной победой ополченцев".Ответы на вопросы,заданные в комментариях:1. Это не фейк, запись была снята с сайта, записавшего весь эфир за день,и была найдена по следам этого видео youtube/watch?v=kuX6rE... от 17 июля с более, чем миллионом просмотров.Через несколько дней, ежедневные записи эфиров лайфньюс и других каналов были уд
231
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 451В СССР законодателство има толкова благинки тогава че свят да ти се завие. Не напразно не един и двама конструктори са лежали/работили от затвора. и това са щастливците...
230
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Бобие откъде са намерили според теб :) Как според теб наречена от самия теб армия от миньори се опъва на редовна войска, много по-добре оборудвана и обучена, при това вече 2-3 години? Изведнъж се научиха миньорите на военна тактика и стратегия, чували, мували и космическо-въздушни дейности
229
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 442Самолета летящ с скорост 300м/с(около 900км/ч) на височина 10000м 1. По-ниско налягане по-далече летят осколките и с по-висока скорост2. Скорост на осколките над 3000км/ч или над 1200м/с3. Самата ракета лети почти перпендикулярно на самолета тоест 300м/с + летящите насреща 1200м/с правят 1500м/с еквивалентна скоростПри земята ще имаме около 1000м/с скорост на осколките при неподвижен самолет - тоест ще се забият на по-плитко по разни части от корпуса но ЪГЛИТЕ са НАЙ-ВАЖНИ
228
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Пешко 443Опълченците са пленили Пускова и зареждаща установка. Теоретично Пусковата установка сама може да търси цели но това е толкова НЕСТАНДАРТЕН режим че ти трябва наистина ПРОФЕСИОНАЛИСТ за да изпълни тоя номер.1. От къде са намерили сепаратистите професионалист на техника свалена преди 10 години от въоръжение?2. УКР Офицера на ЗРК показа Магнетрона на установката(САБОТИРАНА) без него няма радар 3. От къде сепар са намерили а) магнетрон и б) Люстрираща станция(за настройка на радар)
227
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 438СССР не се е бил присъединил към Хагското споразумение за военопленииците. По СССР законодателство те са врагове на народа - демек разстрел.ПАК КАЗВАМ НЕ ГО ОПРАВДАВАМ - Просто ви казвам какво е било тогава. По съвременните разбирания това е ВОЕННО и Престъпление срещу Човечеството но пак казвам по съвременните разбирания.
226
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 444,то всъщност е тъжно направо - във въпросната "версия" е взета снимка от гугъл ърт, представена като "пратена от източник от Масаузетския технологочиен университет", но всъщност правена 2 години по-рано, боингът е добавен с фотошоп, а накрая се оказва, че цялата "снимка" доказателство е крадната от някъв форум
225
1
 
2
 
! Отговори
Летец преди 7 години
До БобиЩом казваш!
224
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Пешко 435Украйна като разузнавателни самолети има само АН-30(и ние имаме един) Това е вариант на Ан-24/26 но с повече прозорци по корпуса където да се монтират камери. Такова нещо лети на височина до 5000м за да снима качествено - А ПЗРК са ефективни до 5000м височина,. На всичкото отгоре самолета е БАВЕН 550км/ч и ГОЛЯМ спрямо другите бойни самолетикогато местния командир е видял нещо ГОЛЯМО да пада при него е казал в ефир че са свалили поредния транспортен(АН-24/26/30)
223
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПешкоКефи ме иронията за "постсавецката" ;)
222
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Освен това тия въздушно-космически експерименти са само част от постсавецката пропаганда - има доста "достоверно представена" версия, че всъщност украински изтребител е налазил боинга - гръмнал го е с ракета въздух въздух, като екипажът е бутал с дълги пръти боинга белким падне на руска територия. Нали се сещаш, че холандците обявиха - свален е с ракета Бук - такива ракети не са бил в готовност в украинската армия, дни преди случая "опълченците" се хвалят, че са пленили такава установка.
221
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби, още чакам да ми кажеш дали си руснак. Не те питам с какво гражданство си.То и тия хора в Украйна уж са украинци, ама виж развяват руски знамена и в един отбор с руснаците свалят самолети. За тях викаш "те са 75% руснаци", а себе си не искаш да наречеш руснак. Що така бе Борис?
220
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-оптимистичнят сценарий е Русия да излезе от рецесията след 2 години. Дотогава възраждането на образа й на "голям враг" се отлага. Разбирам, че политиците в САЩ искат да надуват бюджета за армията, обаче всяко нещо си има граници - само бюджета на армията на САЩ е повече от пет пъти по-голям от сбора на всички военни бюджети на всички страни с които имат търкания (Русия, Китай, Северна Корея, Венецуела и др)
219
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Боби,в случая всички аплодираме постсавецка рассия, че се извини. Жалкото е, че 50 години се знае друго, което означава, че пропагандата с Катин вероятно не е изолиран случай
218
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиСамо няма да ми говориш за ПВО и висша физика, ОК?
217
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 436Изобщо не знам Колко харчи Волгата. Карал съм Стар вариант Москвич 408 и Шкода 120л с газ уредба.
216
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 432Защо тогава Руснаците си направиха толкова труд и разходи да проучат и докажат с Физически натурални експеримент фиксирани със съдебни методи, че е вярна тази и тази хипотеза. Можеха като ПАСКИ да кажат "имаме си едно на ум - Какво е то? - Абе Няма да разкривам какво ни е на ума ..."Пак казвам данните на Датчаните ОФИЦИАЛНО се различават с 5% от тези дадени от Руснаците - Това е ВИСША ФИЗИКА 5% е грешката при подобни изследвания