НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"

Алиансът се чувства некомфортно, смята представителят на Москва в структурата
31 май 2016 09:03,
506
НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"
Снимка: архив, Ройтерс

НАТО използва украинската криза, за да възроди образа на Русия като "големия враг", без който алиансът не може да съществува. Това заявява в интервю за "Росийская газета" постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко.

Руският дипломат констатира "остър завой в политиката и военното строителство на НАТО" и твърди, че пактът "се чувства абсолютно некомфортно при липса на голям противник".

Образът на големия противник се използва с цел "връщане на НАТО в центъра на световната политика", като "доказателство, че няма други начини за гарантиране на сигурност освен "натоцентризма", базиран върху стратегическо обвързване на Европа със САЩ", казва Грушко в интервюто за "Росийская газета", цитирано от ТАСС.

В новия вариант на стратегията за европейското командване на въоръжените сили на САЩ "пише черно на бяло, че задачите на това командване са да прокарват интересите на САЩ "от Гренландия до Каспийско море и от Северния ледовити океан до Леванта". Поражда се въпросът къде са САЩ и къде е Каспийско море. И къде Русия може да прокарва собствените си национални интереси?", пита представителят на Москва.

По думите му в отговор Русия наистина засилва военната си мощ, но прави това на собствена територия. Същевременно "многобройните мерки, осъществявани днес от САЩ и съюзниците им в Европа, укрепват конфронтационния модел".

"Неотдавна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допусне превръщането на Черно море в "руско езеро". НАТО обаче разбира чудесно, че Черно море няма никога да се превърне в "натовско езеро", и ние ще вземем всички необходими мерки, за да неутрализираме евентуалните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от южна посока", допълва Грушко.

НАТО продължава да води политика за "възпиране" на Русия въпреки собствените си призиви за политически диалог, заявява той по повод неотдавнашната среща на външните министри от страните членки на пакта. "Не искам да кажа, че имаме студена война в отношенията с НАТО, но алиансът минава към схеми за гарантиране на сигурност от времето на студената война. И това буди тревога, защото към днешна дата става дума не само за политика, но и за военно строителство", подчертава посланикът на Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиСамо искам да те питам... Волгата колко гориво харчи? И моля ти се не ме питай защо в САЩ бият ***!
214
1
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До БобиКакто и да го въртиш най-малкото логиката е против украинците да свалят пътнически самолет. Да не говорим, че има записи на разговори между разни там донбасци как е свален самолета и как се е оказал пътнически. Тук не дават да се пускат лникове, но драсни в тубата
213
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Одисей 1 и Пешко 4201. Русия не е била длъжна да се извинява за КАТИН - Сталин и НКВД са взели това решение - Сталин е Грузинец ако не знаете. Грузия не се извини на Полша за това че техен син е заповядал разстрела.2. Русия веднага след перестройката с ИЗВИНИ ОФИЦИАЛНО НА ПОЛША (Оизмама отиде в Хирошима, но не се извини само призна участието на САЩ в трагедията сякаш целия свят не знае това)3. От законова гледна точка Катин е бил допустим(НЕ ГО ОПРАВДАВАМ) по тогавашните СССР закони
212
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забележете, че преди години СССР се плашеше от война с американците. Днес те се страхуват от война с поляци, румънци, украинци, турци, ислямисти и др. За всички е ясно, че САЩ и Западна Европа победиха полковника от КГБ и го оставиха да се гърчи в предсмъртна агония.
211
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиКуха лейка си и руско ***. Ак утре руснацте си признаят,че са свалили самолета ти пак ще тврфш, че са го свалили украинците. Да знаеш, че и а твоята съвест лежат тези 298 невинни жертви. Макар, че русофил със съвест е нещо като дървено желязо.
210
1
 
4
 
! Отговори
империя на злото преди 7 години
прочетете малко руска история. ще разберете кой за 200 години води 128 войни. кой е най-големият агресор, кой е мразен от всичките си съседи, кой окупира, анексира, кой не зачита живота на собствения си народ и го оставя да живее в нищета и го ограбва безсъвестно, но непрекъснато се стреми да налага прогнилата си система навсякъде по света. кой най-много навреди на бълг. интереси в последните 160 год и не на посл. място - къде никой НЕ иска да емигрира? "братска" Русия е отговорът!
209
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиБобче, само ми е много интересно кой, къде и как е правил твоите т.нар. НАТУРАЛНИ експерименти :))) С глас се смея като ти чета коментарите. Изстрелял си БУК срещу самолети ли? За да експериментираш под не знам си колко градуса какви ще са пораженията?Аз пък не знаех, че всеки път тия ракети удрят конкретно болтче или гайка на самолета (както твърдиш), в зависимост от ъгъла под който летят. Напротив - знам, че БУК се взривява не при удар със самолета, а непосредствено преди удар.
208
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната с Украйна излезе много скъпо на Русия. Сега Кремъл се чуди как да върне Донбас на Украйна и да не храни няколко милиона гърла.
207
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ИСТИНАТА 420И самолета над Черно море свален от Украинците уж не беше свален от Украинците.И вместо да забранят зоната за полети всеки ден през нея всички възможни самолети от там са пропускали УКР.а секретната Клауза Рибентроп *** е подписана ако не знаеш няколко седмици по-късно малко преди руснаците да окупират Източна Полша - То Полша по това време има само номинално като правителство в изгнание в Лондон.
206
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Обяснете ми защо Крим от куротно място се превърна в една голяма казарма."За да може Русия да си постави радиолокационни станции с които да седи в средата на Черно море и да го контролира.
205
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Пешко 409Пешко разбери Бук М1 централния радар е ЦИФРОВ а станциите за насочване и ракетите са АНАЛОГОВИ. Тези ракети летят само по 3-4 "програми" да ги наречем. Точно за това и може да се изчислят от къде са пуснати и как са летели1. вариант под ъгъл 84 градуса Украинска установка2. вариант под ъгъл -12 грдуса(от другата страна на самолета) сепаратистиСлед ФИЗИЧЕСКИ НАТУРАЛЕН експеримент се доказа че ако са стреляли сепаратистите пораженията трябва да са КОРЕННО различниУКР са стреляли
204
2
 
2
 
! Отговори
чат ли сте ;-) преди 7 години
Споко, няма да има война между САЩ и Русия, а ако случайно има, ще се бият на 'неутрален' терен - Европа.
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Империята на Злото лъже и сама не си вярва.
202
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обяснете ми защо Крим от куротно място се превърна в една голяма казарма.
201
2
 
2
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Достатъчно е човек да прочете който и да е руски вестник за да разбере без колебание кой се дърли и кой си търси белята.
200
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Роден в София само с Българско гражданство"То и турците в България са с българско гражданство, ама са турци. Питам те дали си руснак!
199
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 406И не само Украйна и РФ и България и Сърбия и почти всички (щото не съм проверявал) останали страни.Точно това е ГАДНАТА ЧАСТ ЗА СТРАНИТЕ при КАЗУСА КОСОВО Ако се подкрепи от Член на СС на ООН с право на ВЕТО Страната или ще смаже сама ако може сепаратистите или ще се раздели с територията. Сърбия не може да го направи защото там имаше ЗАПАДНИ ВОЙСКИ иначе КОСОВО се превзема за 12-72 часа
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Позицията на шефа на кремъл е като малко дете което е откраднала захарно петле и отрича. Въпросът за Крим бил приключен, толкова е глупаво така да се говори. Един полуостров който през вековете е бил в границите на различни империи, на територията на който са се водили кръвопролитни войни и т.н. Та идва някой си и казва това парче земя е мое и въпроса е приключен. Какъв си ти бре?
197
2
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Боби, има поне две видеа, покрити впоследствие, които най-малкото косвено показват кой е свалил самолета без да навлизаме в излишни конспирации тип Кашпировски как било трябвало да стане и т.н. сензации тип Пик и Квик - едното видео е май от Туитър и в него една там от савецката админстрация поздравява доблестните донбасци, че пленили Бук (на другия ден видеото изчезва). Другото е па руската тв и новината е, че доблестните донбасци са свалили укр. транспортен самолет - оказал се въпросният
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиБоби, значи сигурно сме се виждали в казармата. Странно защо тогава същите хора на мен ми казват различни неща.