Великобритания смело крачи в посока извън Европа

Засега с малко надделяват привържениците на Brexit
Обновена: 24 юни 2016 07:03 | 24 юни 2016 07:00, Бойчо Попов
165
Великобритания смело крачи в посока извън Европа
Снимка: Reuters

Великобритания е напът да излезе от Европейския съюз, след като засега референдумът за излизане от ЕС, (т. нар. Brexit), се печели от привържениците на напускането.

Към момента резултатът е 51,5% към 48,5% при преброени 260 от общо 382 секции. BBC и Sky News обявиха, че лагерът на Brexit печели вота.

За оставане на Великобритания в ЕС са подадени 10,886 милиона гласове, а за излизане - 11,590 милиона, при преброени над две трети от гласовете, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Ай Ти Ви.

Найджъл Фараж, който по-рано прогнозира загуба на британския референдум, заяви, че 23 юни ще бъде денят на независимостта на Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Победата на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС от сега нататък е неизбежна, заяви лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство, предаде ТАСС.

"Сега аз вярвам в нашата победа", заяви Фараж в ефира на Би Би Си, констатирайки преимущество на гласовете в полза на Brexit след преброени половината от бюлетините на вчерашния референдум.

Според Фараж излизането на Великобритания от ЕС е стъпка "за доброто на цяла Европа". "Ние ще построим нова Европа като съюз на суверенни държави, които ще дружат, ще търгуват, ще си сътрудничат", заяви Найджъл Фараж. "Може да се каже, че 23 юни ще стане нашият нов ден на независимостта", посочи той.

Фараж, цитиран от Ройтерс, заяви, че ако Великобритания е гласувала за излизане от ЕС, премиерът Дейвид Камерън трябва "незабавно" да подаде оставка.

Ако резултатът се запази такъв, то това ще е истински шок, след като анкетите от последните дни, както и първите резултати и екзитполовете даваха предимство за лагера за оставане в ЕС.

Засега обаче резултатите са близки и възможен обрат, след като предстои преброяване на милиони гласове от Лондон и Югоизточна Англия. Засега Уелс изглежда подкрепя Brexit с 54,7% от гласувете за напускане, а в Северна Ирландия повече са привържениците за оставане в блока. 

Като цяло лагерYт за Brexit отчита изненадващо повече гласове от очакваното, а в широки области на Англия привържениците за напускане са с ясна преднина, за разлика от Лондон, където засега по-голямата част от хората са за оставане в ЕС. Подобно е положението и в Шотландия. Особено ясен резултат за оставане има в Гибралтар, където този лагер печели с 96 на сто.

В резултат на обрата британският паунд, достигнал шестмесечен връх в четвъртък на ниво от от 1,50 долара за лира, се срина с над 9% до най-ниското си ниво от три десетилетия до 1,3466 долара. Еврото също поевтинява.

В момента е възможно и прогнозите на социолозите, и тези на пазарите да са погрешни, казва от своя страна Джо Рьндъл, главен трейдър в ETX Capital.

"Осмелявам се да мечтая, че сме пред независима Великобритания", заяви Фарадж.

Как се стигна до тук?

Страните често се обединяват, за да насърчават търговията, да защитават човешките права, околната среда или да отблъскват заплахи. Те подписват договори и се присъединяват към международни групи, и всеки път, когато правят това, те са съгласни да се откажат от част от своята независимост.

Това се случи в още по-голяма степен при създаването на Европейския съюз, общ пазар и световната политическа сила, изкована от разпокъсаните държави в Европа. Въпросът винаги е бил - възможно ли този извънреден експеримент, носещ днес името ЕС, да се задържи като едно цяло?

Загрижеността за разкола започна да нараства, след като британците решиха да проведат вот за напускане на блока през 1973 г. Начинът, по който много британци гледат на ЕС, предполага, че компромисите вече не служат на техните интереси и те предпочитат идеята за живот извън ЕС, подобно на Норвегия и Швейцария. Така страната бе погълната от онова, което е известно като дебатът за Brexit.

Предизборната кампания се ожесточи през последния месец, показвайки, че няма ясен победител, преди да бъде преустановена за няколко дни, след като Джо Кокс, проевропейски настроен депутат от Лейбъристите, бе убита седмица преди гласуването.

Проучванията сочеха, че гласуването за Brexit може да бъде спечелено и от двата лагера, а несигурността създаде колебания за британската валута.

Премиерът Дейвид Камерън води кампания за оставане на Великобритания в блока от 28-те страни, като изтъкна, че излизането би предизвикало рецесия и десетилетия на несигурност за работните места, търговията и по-широката икономика.

Борис Джонсън, един от най-популярните политици на нацията и бивш кмет на Лондон, е сред онези, които призовават избирателите да гласуват за напускане на ЕС, така че Великобритания да може да си възвърне контрола на своите закони и забави навлизането на имигрантите. Поради факта, че свободното движение на хора е основен принцип на правото на ЕС, напускането на блока е единственият сигурен начин за спиране на притока бежанци и имигранти. Притиснат от евроскептиците в собствената си Консервативна партия Дейвъд Камерън обеща, че ако спечели изборите през 2015 г., ще даде на британците възможност да решат на референдум искат ли страната да остане член на ЕС при предоговорени условия или не.

Още предистория

Великобритания чака 16 години, преди да се присъедини към Европейската икономическа общност, след като тя е създадена през 1957 г. Веднага след това мнозина заявяват, че страната трябва да се оттегли. Преди провеждането на първия референдум за това дали Великобритания да остане, или да напусне - през 1975 г., повечето политици и вестници твърдят, че оставането в общността ще донесе най-много ползи за икономиката, а лагерът на тези, които искат бъдеще с ЕС, печели с разлика от 2 към 1 гласа.

Правителството на премиера Джон Мейджър за малко не пада от власт през 1993 г., когато някои от депутатите от неговата партия гласуват срещу него при вота за подписването на Договора от Маастрихт, който разширява сътрудничеството в общността и създава Европейския съюз.

Евроскептицизмът доведе до това Великобритания да не приеме единната валута евро, когато тя бе представена през 1999 г. Скептиците по-късно намериха оправдание за това свое искане чрез дълговата криза в еврозоната.

Блокът добави осем източноевропейски страни през 2004 г., предизвикайки вълна от имигранти от тези държави, което натовари обществените услуги. През 20007 г. се присъединяват и България и Румъния. В Англия и Уелс делът на родените в чужбина жители набъбва до 13,4 на сто от населението през 2011 г., приблизително два пъти повече от нивото през 1991 г.

През последните години хора от други държави от ЕС са привлечени на Острова от икономиката на Великобритания, която расте двойно над темпа на икономически растеж на еврозоната.

Великобритания е втората по големина страна в ЕС по икономическа продукция и третата по големина на населението след Германия и Франция. Все още има редица страни, които желаят да се присъединят към ЕС.

Очакваше се на референдума да спечелят поддръжниците на оставането в ЕС, след като техният лагер успя да се възползва по-добре от опасенията за икономическата несигурност при Brexit, a другият лагер не успя да се възползва от притесненията за прекомерна миграция към страната. Защитниците на членството в ЕС отбелязват, че блокът е най-големият пазар за износа на страната, и че глобалните компании откриват офиси във Великобритания, тъй като могат да продават в други страни от ЕС без мита. Страната се възползва от свободното движение на стоки и служители, като работодателите успяват да намерят евтина, квалифицирана работна ръка.

Евроскептиците твърдят от своя страна, че ЕС възнамерява да се превърне в супер държава, която засяга все повече националните суверенитети. Те смятат, че Великобритания има глобално влияние и без ЕС. Страната разполага с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН и евентуално може да договори по-добри търговски договори, без да бъде спъвана от протекционисти на ЕС. 

Лидерите на ЕС ще коментират британския референдум след обявяването на официалните резултати от него днес.

Никой от ръководството на ЕС няма да говори пред журналисти, няма да коментира нищо до сутринта, когато ще бъдат съобщени официалните резултати, са заявили пред ТАСС от Съвета на ЕС.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас съобщи пред журналисти по-рано, че председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер е в постоянен контакт с лидерите на страните от ЕС във връзка с британския референдум.

Днес Юнкер ще има в Брюксел среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Всички новини и последици от вота следете и в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Англичаните от както съществуват винаги са били прагматици и са се ръководели от собствения си интерес и благополучие. И сега е така.Те някак си не се чустват с нищо задължени на джихадистите от Сирия ,Ирак и къде ли не. Те видите ли идвали в Европа да живеят а не да работят ! А защо ние трябва да ги отглеждаме?!?! 1000 лв за бежанец , 150лева за Бг. пенсионер в *** ! И аз не ща в такава Европа!!! Нали смисълът на ЕС бе такъв . Европейците да живеят по-добре! А не тарамбуките да живеят !
125
1
 
2
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Ссср се разпадна от своята войнственост за което получаваше поцинковани куршуми ! Самите ръководители от войската сами разкриваха свойте за шепа долари и малко дрога !ама дрОгарите в Ссср не им пукаше! виж сталин, Жуков -все *** на Ссср и Кгб!
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на англичаните!А нашите хора,които искат да работят да не се притесняват.Да се страхуват крадливите мургавелки!
123
1
 
5
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Винаги съм знаел че ЕС ще се разпадне точно като СССР! Недоносче си е точно като конунизъма. Няма бъдеще и пердпектива.,
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
149 кажи защосигурно ТИ пишеш историята
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, този номер 145 е много забавен, страшно се забавляваме с него, да не казвам защо.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А АНГЛИЙСКИТЕ ТУРИСТИ В НАШИТЕ КУРОРТИ ГИ ГУБИМ МАЙ. НАЛИ НЯМА ДА МОГАТ СВОБОДНО ДА ПЪТУВАТ, ПЪК И ЛИРАТА ЩЕ СЕ РАЗКЛАТИ.
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АНГЛИЙСКИЯТ ЕЗИК Е СВЕТОВЕН ЕЗИК И ДОРИ АНГЛИЯ ДА НАПУСНЕ ЕС ТАМ ПАК ЩЕ СЕ ГОВОРИ.
118
0
 
2
 
! Отговори
666 преди 7 години
да припомня Германия и Италия имат ПЪЛНА и БЕЗУСЛОВНА капитулация пред АНГЛИЯ и САЩ КАКВОТО КАЖАТ АНГЛИЧАНИТЕ ТОВА ЩЕ ПРАВЯТ ГЕРМАНЦИТЕ И ИТАЛИАНЦИТЕ ТОЧКА ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА ИНАЧЕ СТЕ ГОЛЕМИ РАЗБИРАЧИ СМЕШНИЦИ
117
0
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
До Анонимен145Реално Анонимен 147 го каза, но и аз ще го повторя, за тези, които гласуваха против ЕС Англия и Уелс не предлагат нищо особенно, именно Шотландия и Ирландия предлагат качественото уиски! Така, че да прав си на никой няма да му липсва Великобритания!
116
0
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
До Анонимен 134Да знам, как е основана тази банка, но коя стара банка не е стъпила на кървави основи? Не че оправдавам това! Колкото до това, че европейците не се плашат, то и лудите и *** и *** и пияниците не се плашат, но това не значи, че постъпват правилно! В този съвременен свят всичко е навързано и колкото и да подскачате от радост, този референдум и резултата от него не е нещо хубаво, ще видите! Предстои отделяне на Шотландия и Северна Ирландия както и срив на лирата!
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До юбералесБогатата на път - просяци идват.............
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
уискито се прави в шотландия и ирландия, които ще се отделят от островния съюз. само не разбрах защо се радва оня Найджъл Фараж, който остана без работа и заплата като евродепутат?
113
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
Много искам да попитам кои ли сее влюбил в бмв та бмвта си поръчва час по час нека да позная кого видях в бмв оня ден сигорно иска да ми каже нещо ли или го дерзае
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всичко което е немско пак си пише"Made in Germany".Купих си преди месец такъв инструмент и съм очарован от качествата му.А когато англичанин направи нещо така технически издържано кралицата им челна стойка ще направи!Немецът си е бил и ще бъде инженер.А англичанин освен уйски друго свестно не прави!Светът нищо няма да загуби ако от утре Великобритания въобще изчезне от картата на света!
111
0
 
2
 
! Отговори
чичо преди 7 години
Движение на хора няма нищо общо с ЕС. За това има специална конвенция. Турция не е член на ЕС но над 6 милиона турци работят в Германия.
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега англичаните вече спокойно могат да си мерят в ярдове, инчове, футове, либри, мили, камъни, фаренхайт; да си отглеждат пакистанците, бангладешците и нигерийците; да циклят по опашки за визи и да плащат 30% ДДС и вносни мита на всички европейски стоки. нямало място от чужденци на Острова; да видим сега 5 милиона британци, живеещи в Европа и още 2 милиона работещи как ще ги настаняват обратно и дали ще им стане по-леко на икономиката. За футбола им с хилядите европейци в лигата да не говорим.
109
1
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
в Пловдив е 1000000 пъти по-добре от мочурливия мухлясал остров пълен със скотове.
108
1
 
3
 
! Отговори
майнатаун преди 7 години
До АнонименВ Ирландия и Малта английският е официален. Така че английският език остава в европа.
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо повечето тук коментират като наблюдатели на Марс? На Острова има над 200.000 българи, вероятно, и повече и над 90% от тях изпращат пари на роднините си в България; отделно не малка част от британците, с имоти у нас донякъде подпомагаха с някои дребни услуги местните. Ясно, че нашенци няма да се втурнат да се връщат при нашата калпава икономика и ще отидат в други ЕС страни, но това наистина ще има доста отрицателен ефект върху самите нас. Жалко, че не го разбирате.