Дилетански опит за преврат или един голям театър?

Възможно ли е Ердоган да е инсценирал всичко от изминалата нощ?
16 юли 2016 19:10,
199
Дилетански опит за преврат или един голям театър?
Снимка: БТА

В последните месеци в Турция непрекъснато се говореше за възможността за военен преврат.

Просто никой не смяташе, че това е възможно. Та нали именно самият Реджеп Ердоган съблече военните от властта им - първо като премиер, а после като президент.

Още по темата

Дори когато нарастваше недоволството сред над половината от населението от авторитарния му управленски стил и ограничаването на редица свободи, едва ли някой е искал по улиците да плъзнат танкове, пише германският "Франкфуртер алгемайне".

Който и да стои зад този дилетантски опит за преврат, той е подценил решимостта на турците да не допускат никога повече военните да управляват страната.

При военните преврати от 1960, 1971 и 1980 г. беше различно. Тогава по-голямата част от населението приветства действията на генералите. Дори само заради това мисията имаше успех. Така беше и през 1997 г., когато само вербални закани на Генералния щаб доведоха до свалянето от власт на ислямиста Ербакан. Десет години по-късно обаче това не беше достатъчно. Тогава генералите заплашваха, но не посмяха да действат, защото народът не стоеше зад тях.

Сега президентът Ердоган съзря същата слабост и снощи призова турците да излязат по улиците. Не един и двама се противопоставиха на войниците. Дори цивилни успяха да задържат военни и да ги предадат на полицията. Активизираха се и джамиите и призоваваха към молитви и съпротива през цялата нощ.

Междувременно редица хора обсъждаха, че Ердоган изглежда прекалено добре подготвен. за страничния наблюдател случващото се в Турция беше хаотично. Танкове по улиците, изтребители над градовете. Цивилни успяват да изгонят военни от танковете, президентът Ердоган се обажда от сигурна локация, за да призове хората да излязат по улиците.

Засега изглежда, че бунтът на малка част от армията е пълен провал. Лесно е да си представим как ще действа от тук нататък Ердоган. При доста по-малки и незначителни заплахи той действаше със силна ръка. Нужно е само да си спомним протестите в Истанбул и разкриването на корупционна афера перз 2013 година, за да си представим как ще действа сега.

Само че сега Ердоган може да се възползва от сплотеността на обществото, за да запълни зеещите от миналото бездни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
ИВАН преди 7 години
До ГражданинИменно там е цинизма и лицемерието! Да накараш хората,които си гонил и стрелял на площад ,,Тексим,,да те защитят,въпреки,че не приемам преврат като смяна на власта !Затова са изборите!
135
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори цивилни успяха да задържат военни и да ги предадат на полицията. Активизираха се и джамиите и призоваваха към молитви и съпротива през цялата нощ. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ЩОМ ЦИВИЛНИ СА ЗАДЪРЖАЛИ ВОЕННИ КАКВИ ВОЕННИ СА БИЛИ ТЕЗИ. С АВТОМАТ В РЪЦЕТЕ ЩЕ ПОЗВОЛЯ НА НЯКАКВИ СИ УМРЕЛЯЦИ ДА МЕ ОБЕЗОРЪЖЪТ И ДА МЕ ПРЕДАДЪТ НА ПОЛИЦИЯТА!? ЩЕ ИМ ПОЗВОЛЯ НО ПЪРВО ЩЕ ГИ ПРАТЯ ПРИ АЛЛАХ ДА МУ МИЯТ КРАКАТА!!!ЕВАХ ГИ У ВОЕННИТЕ!
134
0
 
13
 
! Отговори
Влади преди 7 години
През 1933г. Нацистката партия идва на власт в Германия, начело с много харизматичен лидер А.Хитлер. Бързо се справя с опозицията, подгонва евреите, а накрая - ВСВойна. Дали не виждаме някои аналогии? Съседите са изпитали нещата първи...
133
0
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Турция официално се ислямизира тотално. Запознатите знаят, че в конституцията на Турция е записано,че армията е гарант на демокрацията. Дали е театър или не няма значение. Важното е, че народът им не осъзнава, че подкрепиха един ислямист. Сега ще се отърве от опозиционните генерали и съдии и до 2 години Турция ще е президентска република.
132
1
 
9
 
! Отговори
Льош преди 7 години
Има още 3 месеца до края на туристическия сезон, комшу. Зле ги насадихте курортите.
131
0
 
14
 
! Отговори
876 преди 7 години
И съдиите ли участваха във военния преврат? Тях защо ги махат?
130
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
К'во пра'им ний с'я?Продадохме им болниците си.Кво друго да им дадем?
129
0
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименСтрува ми се, че Турция влиза в капана на западните сили. В края на първата световна Турция е била пред пълен разпад и подялба на територията и от великите сили. Добре,че е бил Ататюрк за да обедини нацията им. Сега този Ердоган е обичан от 50% от населението и мразен от останалата част. Точно това им трябва на Америка и Русия за да разпалят войната в Турция скоро. Кюрдите не спят също. Тепърва предстоят лоши дни за тях. Жалко,че не го свалиха Доганя. С тези забрадки върви към лошо.
128
0
 
4
 
! Отговори
Do Skarlet преди 7 години
Скарлет, не преписвай от Б. Димитров. Copy/paste
127
1
 
14
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Случилото се в Турция е един театър!!! Толкова висши офицери, полковници и подполковници, би трябвало да энаят как се прави военен преврат!!! Един успешен план эа преврат предвижда, в първите минути да бъдат арестувани премиера и министрите, след това да се обяви временно правителство и декларация эа целите и намеренията!!!
126
0
 
24
 
! Отговори
nina преди 7 години
Абсолютно режисиран цирк от самият Ердоклан.Ще тръгнат военните да правят преврат,когато Ердоклан е на почивка някъде си и няма първо него да нутрализират-да бе,как ли пък не...Целият пуч е предтекст да изчисти армията и съда от опозицията.За съжаление обаче низшите офицери и войничетата са се хванали на въдицата.На част от тях им е било казано,че са научение!
125
0
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
До Анонимендо 179 Защо си мислиш,че човешкият живот има стойност за тия????Парите и Властта са някаква абсолютна ценност и замъгляват всичко човешко!А още по-лошо е с цио*ни*стите-на тях огромното богатство и власт им се виждат малко и вече се стремят към статута на Богове!Което е прекалено дори за ев*ре*и-нека бъдат Богоизбрани,но чак пък Богове...Мисля че точно заради тези прекалени амбиции ще се провалят!
124
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ердоган укрепи властта си,но отдалечи почти безнадеждно Турция от ЕС.Което е добре-тя няма място там,ако и брюкселските зелки да се опитват да ни убедят,че не е така.Сега усилията трябва да се насочат към укрепване на границата с Турция и създаване на условия за тоталното и затваряне-предпазна мярка срещу бъдещи безумия на Ердоган!Трябва да се работи по въпроса как може да бъде спряна 100 хилядната турска армия в Одрин и то без да се налага помощ от другаде*(което после излиза прескъпо)*Русия
123
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какъв театър при толкова много загинали.
122
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трудно може да се прецени какво точно е станало, защото "големите" игри се подготеят зад сцената, и с досатъчно власт-всички доказателства за сценарии се унищожават.И че турците ги водят за носа, понеже са на интелектуалното ниво на сапунките им, може и да е вярно.НО, по лошото е, че и при нас не е по-различно. И тук си имаме един, който е способен най-нагло и безочливо да излезе пред зрителите, и да каже на черното-бяло. И най-лошото е, че страшно много му ръкопляскат :/
121
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни смешници! Османски имперски театър! Диктатора се бетонира!
120
0
 
24
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Всичко е един пълен цирк, хитър е Ердоган, развърза си ръцете с този цирк и тежко и на опозицията. Вече ще може да коли и беси.
119
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колкото разбрахме за Доган, толкова ще разберем и за Туркие. Жал ми става за обикновените граждани на Турция, като стадо овце са ...
118
0
 
3
 
! Отговори
До168 от Милко преди 7 години
Защото могат да си го позволят.
117
3
 
6
 
! Отговори
vanga преди 7 години
Леле Истанбул,Леле ! Ще има да става! ЛОШО! АМА МНОООГО ЛОШО! Ще има да се случва!