Ердоган и Путин си поделят Балканите?

Сръбски експерти: Турция може да дестабилизира Балканите
27 юли 2016 10:44, Елка Василева
259
Ердоган и Путин си поделят Балканите?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

В светлината на новия геополитически климат и опита за преврат в Турция предстоящата на 9 август среща между руския и турския лидер – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, може да повлияе на Балканския полуостров и по-конкретно на Сърбия. Това пише на сайта си сръбският вестник "Блиц", като се позовава на политически и икономически анализатори и експерти по сигурността.

"Турската геополитика смята Балканите за естествена зона на влияние. Тук живеят 8 милиона мюсюлмани, които се отнасят към Турция като към държавата-майка. Може да се очаква през август Ердоган и Путин да започнат да си поделят зоните на влияние, като Русия би могла да даде зелена светлина на Турция да тръгне по-интензивно към Балканите", смята анализаторът Зоран Драгишич.

Що се отнася до сигурността според Драгишич Турция разполага с възможности да дестабилизира Балканите, ако пожелае. Засега обаче няма сигнали, че се тръгва в тази посока.

"Няма да има османлии със саби, които да нападат из Сърбия. Но със сигурност пучът в Турция не е в наша полза", казва Драгишич.

Сабите може и да са си в каниите, но турците "са инсталирали на Балканите свой троянски кон", смята пък експертът по сигурността Джевад Галияшевич.

"Бакир Изетбегович е буквално троянският кон на Ердоган, чрез който при необходимост може да продължи изострянето на отношенията между бошняците и сърбите, което е основният фактор за дестабилизация на Балканите. Турският президент обаче ще има доста работа по стабилизацията в Турция: там той се бори не само против Гюлен, но преди всичко против американската инфраструктура в армията, полицията, съда. Такава борба ще продължи с години", смята Галияшевич.

Според него обаче съществува сериозна възможност една регионална сила като Турция да се опита да разреши своя вътрешен проблем чрез износ на дестабилизация, в случая на Балканите.

"Ердоган би могъл да направи това, за да отвлече вниманието на Запада от собствените си проблеми и да им припомни значението на Турция в нашия регион. Сърбия обаче показа, че по отношение на сигурността контролира Санждак, който е опорната точка на турското влияние в Сърбия и по този начин тя трудно ще бъде дестабилизирана", твърди Галияшевич. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До sdghДа, бе! Умните и красивите, дето им плащат американците!
116
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не случайно ДПС се оказаха в една и съща лента с Атака!
115
7
 
12
 
! Отговори
леКарбо преди 7 години
Долните парцали на заплата от мАсква тия дни се побъркаха-един ден ерДоган е враг, на другия ден е приятел! Опорните точки се въртят като на майките им шун.дите, кога се прибират с колело от колхоза!! Не започнете ли да милеете за България повече от колкото за Руската ***-България си отива!!
114
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българин срещу руснак не е заставал, но срещу резнатите ще застанем до един.
113
6
 
12
 
! Отговори
sdgh преди 7 години
Умните хора ви казват, че руските *** замесват всички мизерии ставащи в Европа-но вие не им вярвате стерви мазни, защото една шепа руски *** ви подмиват пилешките мозъчета!! Руските *** са носили винаги само беди за българите и Балканите! Само и единствено заради тях след Берлинския конгрес, България бе разпокъсана на части и по този начин се появи "Националния въпрос"! След Съединението извършено и подготвено тайно от руските ско.тове-те направиха опити за преврат! Русия е ВРАГ!
112
0
 
1
 
! Отговори
qwerty преди 7 години
дрън-дрън. тоя не си е пил хапчетата сутринта...
111
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 153. Терористите взривяват бомби в Европа, а не в Русия, защото Европа им отвори широко вратите и ги покани "Елате да си водите джихада в Европа", докато Русия им тегли шута и не ги допусна на територията си.
110
2
 
13
 
! Отговори
шаш преди 7 години
България НИКОГА ! няма да бъде турска. Било каквото било, връщане назад няма, но жалко за погубената армия.
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Границата между Европа и Азия ще се премести по сръбско-българската граница.
108
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се скъса да бомбардира ИДИЛ. Всеки ден четем как унищожава по 99999999 бази и 6070999999 джихадиста. А терористите взривяват бомби в Европа вместо в Русия. Странно.
107
8
 
10
 
! Отговори
1492 преди 7 години
Ще се сетят русофилчетата къде е по-добре , но май вече е късно. Да се молим на Бога да остане силна Европа и НАТО, че не се знае какво ни чака. Сега сме свободни хора с право на избор, къде да работим учим и живеем, дано и остане. Но това което искаха всички глупави русофили може и да се случи- Не дай Боже !
106
6
 
9
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
Нещата отиват към създаването отново на Княжество България и Източна Румелия...сори...
105
5
 
8
 
! Отговори
коко преди 7 години
Интересно откакто руснаците са отново със своите турчушки в Турция атентатите престанаха...
104
4
 
7
 
! Отговори
42 преди 7 години
Той Ердоган в момента е пале на Путин, но той няма намерение да му отстъпва зона на влияние.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 125ХАХАХАХАХАХАХАХХАХААААААА........
102
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО НА ПУТИН!!!
101
6
 
27
 
! Отговори
Продължението преди 7 години
Преди повече от 40 г., един турски държавник с топки изразил пред Т. Живков възхищението си относно успехите в полето на образованието, с които нашият държавен глава се похвалил. После добавил: У нас /тоест в Турция/ народът е ***. Интелигенцията ни е една шепа хора, но тя управлява. А при вас е обратното - имате многобройна интелигенция, но не тя управлява. Евалла на този човек и за куража, и за остроумието му!
100
2
 
4
 
! Отговори
sotir преди 7 години
До анонимен от всички времена. Абе като си толкоз добър анализатор защо не си напишеш имената и егенето да знаем на кой да се радваме.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПоручикаВ политически моменти, сходни с днешния, страни, които се намират в такова положение, в каквото е България в момента, могат да спечелят много, ако имат добри политици - всеки ги ухажва.Ние обаче, по традиция, обикновено взимаме глупави решения. Не защото ни липсват интелигентни и далновидни хора, а защото не тези хора управляват.Продължавам ...
98
2
 
13
 
! Отговори
грък преди 7 години
До ПоручикаТака е, обаче Гърция има армия и няма голямо и организирано турско малцинство, няма и Местан. Та въпроса ми е. Откъде според вас ще започне дестабилизацията на Балканите? Как ще отговорим на това?