Ердоган и Путин си поделят Балканите?

Сръбски експерти: Турция може да дестабилизира Балканите
27 юли 2016 10:44, Елка Василева
259
Ердоган и Путин си поделят Балканите?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

В светлината на новия геополитически климат и опита за преврат в Турция предстоящата на 9 август среща между руския и турския лидер – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, може да повлияе на Балканския полуостров и по-конкретно на Сърбия. Това пише на сайта си сръбският вестник "Блиц", като се позовава на политически и икономически анализатори и експерти по сигурността.

"Турската геополитика смята Балканите за естествена зона на влияние. Тук живеят 8 милиона мюсюлмани, които се отнасят към Турция като към държавата-майка. Може да се очаква през август Ердоган и Путин да започнат да си поделят зоните на влияние, като Русия би могла да даде зелена светлина на Турция да тръгне по-интензивно към Балканите", смята анализаторът Зоран Драгишич.

Що се отнася до сигурността според Драгишич Турция разполага с възможности да дестабилизира Балканите, ако пожелае. Засега обаче няма сигнали, че се тръгва в тази посока.

"Няма да има османлии със саби, които да нападат из Сърбия. Но със сигурност пучът в Турция не е в наша полза", казва Драгишич.

Сабите може и да са си в каниите, но турците "са инсталирали на Балканите свой троянски кон", смята пък експертът по сигурността Джевад Галияшевич.

"Бакир Изетбегович е буквално троянският кон на Ердоган, чрез който при необходимост може да продължи изострянето на отношенията между бошняците и сърбите, което е основният фактор за дестабилизация на Балканите. Турският президент обаче ще има доста работа по стабилизацията в Турция: там той се бори не само против Гюлен, но преди всичко против американската инфраструктура в армията, полицията, съда. Такава борба ще продължи с години", смята Галияшевич.

Според него обаче съществува сериозна възможност една регионална сила като Турция да се опита да разреши своя вътрешен проблем чрез износ на дестабилизация, в случая на Балканите.

"Ердоган би могъл да направи това, за да отвлече вниманието на Запада от собствените си проблеми и да им припомни значението на Турция в нашия регион. Сърбия обаче показа, че по отношение на сигурността контролира Санждак, който е опорната точка на турското влияние в Сърбия и по този начин тя трудно ще бъде дестабилизирана", твърди Галияшевич. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
25
 
15
 
! Отговори
СЛАВА РУСИ преди 7 години
До с кой се бъзикатПо скоро Русия ще разпредели туркито както си реши, Константинопол ще е за всички християни на балканите, черно море ще бъде бранено от Русия, а от туркито няма да има и помен.
96
3
 
18
 
! Отговори
до 136 преди 7 години
В Париж, Берлин и Лондон няма християни, ти за Константинопол бълнуваш.
95
18
 
25
 
! Отговори
ЛЪВА Е РАЗДРАЗНЕН преди 7 години
Константинопол - на гърците, Тракия и Одрин я взимаме ние. Някой от курортите им там долу също може да вземем - мармарис, кушадасъ, само че ще ги прекръстим че тея селски имена не ми харесват. Кушадасъ ще го кръстим НЮ СЪНИ БИЙЧ или НЮ НЕСЕБЪР. Щели да си поделят.. абе ей мъpши България когато е била модерна държава със закони, ред, култура и традиции вие сте скачали по дърветата.
94
10
 
5
 
! Отговори
с кой се бъзикат преди 7 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ПОДЕЛИ РУСИЯ И ТУРЦИЯ С ОСТАНАЛИТЕ - ТУРЦИЯ С ГЪРЦИТЕ, РУСИЯ С УКРАИНЦИТЕ, БЕЛОРУСИТЕ, ЛИТОВЦИТЕ И ФИНЛАНДЦИТЕ !
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фЕноменална идея - от раздробена България - Балканска федерация със столица Белия град на българите, обаче Тито на друго хоро се хванал, пък и северните "романи"" за французи се мислят, а ромеите миш-маш от "славяни", латини, гръци, евреи, армени и други искат при тях да е центарот на светот, но за целта трябва да върнат на Вартоломея Цариграда, пък нема как - бащиците са във вечна дружба и духовника на Вселената не харесват.
92
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин и Ердоган правят пресконференция в Ленинград и отговарят на въпроси на публиката, става Иванушка и казва:- Зная само един честен начин да се печелят пари.- И какъв е той? - интересува се двавата лидери- Така си и мислех, че не го знаете...
91
12
 
15
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
По тази причина в България беше гръцкият министър на отбраната. Той направи недвусмислена декларация. Сега Ердоган има проблеми с армията, полицията, с кюрдите в Турция, с американците, с Иран, с кюрдите в Ирак, с тези в Сирия, с Асад и с икономиката. Ако Ердоган не успее да реши тези проблеми ще предизвика външен конфликт за да се задържи на власт. Или с Гърция, или с България. Спешно ни требват съюзници и въоръжение. Иначе - Задунайска Губерния + Източна Румелия. Нека плюенето започне сега.
90
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото кажат големите началници.Б.Борисов
89
6
 
18
 
! Отговори
Сюлейман преди 7 години
Вие сте един от най-кротките и заспали народа на света. Не случайно се обръщам към вас с "овце". Няма защо някой да ви избива, вие сте си заспалковци. Далеч по-трудна е задачата със сърбите и гърците.
88
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 124И да псуваш и да не псуваш излиза , че сърбите са с по-силно национално чувство от нас. Правят политика на джуджето, но не си предлагат задните части. Там няма толкова родоотстъпни путинофили, колкото у нас! И църквата им е с по-голямо достойнство, а не като нашата агентурна васална.
87
5
 
9
 
! Отговори
гяур преди 7 години
До СюлейманЗначи си признаваш, че не просто сте "присъствали" по нашата земя, но сме били вързани с "3 синджира РОБИ" за вас...Защо толкоз държахте да пренапишете историята ни и да ни внушите колко благородни сте били към РАЯТА. Няма народ , който да не е проплакал от вас османлиите, та дори и арабите -мюсюлмани, не само християнските народи. Внушили сте ни генетично , че "мирна глава ятаган не я сече". Явно на вас пък генетично ви е заложено само глави да сечете...
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радио москва съобщава, че в отговор на терористичната атака - неизвестно от кого, ще извърши свирепа бомбардировка - няма значение къде.
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сюлейманщо само българите, сулюмане, гърците, арменците, грузинците, персите и колко още народи няма ли да ги пращате пак в пустинята за масово изтребление, както се дзверят "османлиите" из техните форуми.
84
6
 
6
 
! Отговори
Balcan Federation преди 7 години
Македония трябва да бъде лидер на Балканската Федерация.
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е ясно, че булхаростанските тюркофили начело с Боко Тиквата ще искат при Ердоган. За тях най-важното е да се оплюва Путин.
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би заедно да откриват нова джамия в Петербург,както заедно откриха в Москва една от най големите джамии в света.
81
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин да ни превзема, най-после!
80
0
 
0
 
! Отговори
нищо ново преди 7 години
До Анонименпредставяме си - Северна Добруджа, Западните покрайнини, югоизточна Тракия, Македония, Беломорието. пак ще ги подлъже Лукавия, после ще си хапят **** спасителите и всичките ни "велики" големи братя.
79
3
 
10
 
! Отговори
маиор томчев преди 7 години
Пълни глупости.Турция ако тръгне да шава ще бъде атакувана.Намесата и в Сирия приключи безславно.Ердо каза че е време да си оправи взаимтношенията с другите държави,тоест излизане от войната в която е замесена,щото взе да усеща че ще го пързулнат като Кадафи и Садам.
78
7
 
13
 
! Отговори
Идриз Бей преди 7 години
Айде да идва Ердоган тука, че ми писна от НАП, НОИ, Инспекцията по труда и други ***! Местан - президент!