Ердоган и Путин си поделят Балканите?

Сръбски експерти: Турция може да дестабилизира Балканите
27 юли 2016 10:44, Елка Василева
259
Ердоган и Путин си поделят Балканите?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

В светлината на новия геополитически климат и опита за преврат в Турция предстоящата на 9 август среща между руския и турския лидер – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, може да повлияе на Балканския полуостров и по-конкретно на Сърбия. Това пише на сайта си сръбският вестник "Блиц", като се позовава на политически и икономически анализатори и експерти по сигурността.

"Турската геополитика смята Балканите за естествена зона на влияние. Тук живеят 8 милиона мюсюлмани, които се отнасят към Турция като към държавата-майка. Може да се очаква през август Ердоган и Путин да започнат да си поделят зоните на влияние, като Русия би могла да даде зелена светлина на Турция да тръгне по-интензивно към Балканите", смята анализаторът Зоран Драгишич.

Що се отнася до сигурността според Драгишич Турция разполага с възможности да дестабилизира Балканите, ако пожелае. Засега обаче няма сигнали, че се тръгва в тази посока.

"Няма да има османлии със саби, които да нападат из Сърбия. Но със сигурност пучът в Турция не е в наша полза", казва Драгишич.

Сабите може и да са си в каниите, но турците "са инсталирали на Балканите свой троянски кон", смята пък експертът по сигурността Джевад Галияшевич.

"Бакир Изетбегович е буквално троянският кон на Ердоган, чрез който при необходимост може да продължи изострянето на отношенията между бошняците и сърбите, което е основният фактор за дестабилизация на Балканите. Турският президент обаче ще има доста работа по стабилизацията в Турция: там той се бори не само против Гюлен, но преди всичко против американската инфраструктура в армията, полицията, съда. Такава борба ще продължи с години", смята Галияшевич.

Според него обаче съществува сериозна възможност една регионална сила като Турция да се опита да разреши своя вътрешен проблем чрез износ на дестабилизация, в случая на Балканите.

"Ердоган би могъл да направи това, за да отвлече вниманието на Запада от собствените си проблеми и да им припомни значението на Турция в нашия регион. Сърбия обаче показа, че по отношение на сигурността контролира Санждак, който е опорната точка на турското влияние в Сърбия и по този начин тя трудно ще бъде дестабилизирана", твърди Галияшевич. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Репортаж от срещата на лидерите на матушка рус и бащица тюрк, по едно време лидерите остават насаме, но камерата продължава да снима. Единият лидер се хвърля в прегръдките на другия и започва да хлипа на рамото му:- Вова, не могу я больше так!- Надо, Щирлиц, надо
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шубето, било голям страх ! Със смяната на американския президент се задава и смяна на цялата световна политика. По времето на мюсюлманина Обама Турция успя да засиле ислямизацията на 2/3 от населението си.Ердоган разбира че е разкрит "троянски кон" в НАТО. Днес той бърза да продаде американците на Путин, но куповача не е глупав и няма да се хване на ислямската въдица
75
2
 
8
 
! Отговори
Pasha преди 7 години
TURCIA VS RUSSIA NAI MOSHTNATA KOMBINACIA V ISTORIATA NA ZEMIATA!!!
74
18
 
11
 
! Отговори
Сюлейман преди 7 години
Скоро българете пак ще бъдете на синджира.
73
3
 
8
 
! Отговори
Васил преди 7 години
Поско-президента ни забранява да сме националисти,е това не е вярно.Тоя клоун-президен във всяка страна по земята щеше да е разчекнат и обесен като национален предател а в БГ му се радваме.Имам чувството че българите еволюираме в посока ***.
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срещата ще е в Петербург, а сватбата къде ще е?
71
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега е момента да забраним протурските и проруските партии и движения
70
6
 
16
 
! Отговори
Васил преди 7 години
И още нещо Сърбин.Какви националисти да сме ние българите,като на връх нова година в национален ефир в речата си "ВЕЛИКИЯ'',ни Президент Росен Сперменлиев,заявява че да си националист е грешно и не бива.И въпреки това ако,някой като Динко примерно се опита да направи нещо за българския народ и страната ни,държавата го арестува.Е това е България,е това са оправницити които ти си избра народе най-***,който някога е ходил по земята.
69
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рзни "патриоти" като Болен, Валери и агент Иван-каракачанкатаса особено активни при среща "Ердоган - западен лидер".Но при "Ердоган - Путин" мълчат като... рубладжийски дупцета.
68
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рублярите ще се радват да се отърват от фалиралата рублаи да минат към по-силната турска лира.Като бивши сороси, нашите рубляри си знаят интереса.
67
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Императора и султана ще обсъждат как да прекарат България! Путинофилите са особено щастливи от това!
66
4
 
17
 
! Отговори
Пламен преди 7 години
До СърбинЗа това ли ядете бой всеки път, когато ни нападнете????
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста глупости са изписани. Как си представяте Путин да си дели балканите с ерджолан. Нали ако направи такова нещо моментално Русия ще загуби цялото си влияние и престиж на балканите и то завинаги.А относно този екземпляр, дето се пише за сърбин. Не му се връзвайте. Този не е никакъв сърбин. Най обикновен *** е. От ромски произход.
64
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следете рубладжиите, ако масово минат на турска копаня,значи фашистчето ни е продало на султанчето.
63
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези двамата са си лика-прилика!
62
7
 
9
 
! Отговори
Психично Волен преди 7 години
Сега всечке *** начело с Волен ще станат и ханъми на Ердоганя :)
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин има в Задинайската губерния:БСП, ДПС, Атака, ВМРО, НФСБ, АБВ.Явор Дачков, Андрей Райчев, доц. Иво Христов, Петър Волгин.Ердоган има само един Местан.
60
3
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Подобни статии част от лечението на определена категория хора въздишащи по миналото ли са ?Желанието за твърда ръка може да ви докара нещо пак твърдо ама отзад и вероятно ще е болезнено,или този вид болка е силно желан?
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До С. АнтовДа бе,как гордо бягахте при Сливница,как гордо си плащахте данъците през средновековието,айде пийте си шльокавицата(върла 32 града) и щракайте с пръсти на Цеца!
58
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До С. Антов"Гордият" сръбски народ беше халапал путинския черпак до дъно,с надеждата, че брежневската поцелуйщина не е отминалаи че джуджето Путин ще ги рантути както преди.Но жужето е капиталист, той им поиска държавният телеком.И "гордият" сръбски народ разбра, че искат да го евът.