Ердоган с радикални реформи след опита за преврат

Шефът на генщаба минава на пряко подчинение на президента
Обновена: 31 юли 2016 10:02 | 31 юли 2016 09:32, Красимир Ангелов
153
Ердоган с радикални реформи след опита за преврат
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган обяви предстоящи реформи във въоръжените сили на страната след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли, предаде Ройтерс.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, каза той в интервю за телевизионния канал "Хабер". Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб.

Още по темата
Ердоган посочи, че шефът на генералния щаб - най-висшия военен в страната, както и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера.

Тази промяна ще изисква конституционна промяна и следователно, подкрепа от опозиционните партии, отбелязва Ройтерс. Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република и би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си, добавя агенцията.

Президентът каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет. Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й. Това, според Ердоган, ще повиши тяхната ефективност.

Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдските екстремисти в югоизточната част на страната. Президентът обеща, че борбата срещу кюрдските бунтовници ще продължи.

Едно от най-интересните твърдения на президента в интервюто бе, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга "движеща сила", която стои зад него. Това според Ройтерс е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ стоят зад потушения военен метеж.

Преди дни проправителствен вестник открито написа, че пучът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан, припомня агенцията. САЩ отрекоха каквато и да е причастност към опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.

Самият Ердоган, припомня Ройтерс, нарече "срамна" позицията на западните страни, които показвали по-голяма загриженост за съдбата на заговорниците, вместо да изразят солидарност със страната съюзничка в НАТО. Той критикува западните лидери, че не посещават Турция след метежа.

Ердоган каза също, че неголям брой привърженици на Гюлен са проникнали и в управляващата Партия на справедливостта и развитието, но вече били "прочистени" от там. Той посочи, че от арестуваните след провала на метежа 18 699 души в ареста остават 10137, добавя ДПА. Според турски официални източници някои от задържаните са били освободени.

Ердоган обяви още, че след като реши да оттегли всички искове за оскърбление на държавния глава, заведени от него, е започнала практическа работа по изпълнение на неговото указание. Започнало е прекратяването на делата срещу обикновени граждани и срещу членове на опозиционни партии. Според президента това е жест в името на единството на страната след проваления военен метеж.

Ердоган бе избран за президент през 2014 г. и оттогава досега турската прокуратура е завела над 1800 дела за обида срещу държавния глава. Сред обвиняемите има журналисти, карикатуристи и дори деца, посочва Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 95Ако Турция излезе от НАТО ЩЕ ВЛЕЗЕ В СЪЮЗ С КИТАЙ ИРАН И РУСИЯТОГАВА БЪЛГАРИЯ КВООО ЩЕ ПРАВИ НАШ ПЛЕВНЬО ТРЯБВА ДА ОБЯВЯВА ЕЖЕДНЕВНО ВОЙНИ НА РУСИЯ ТУРЦИЯ ЧЕ И КИТАЙ
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Император ДмитрийIska da kaje monahinite vi ili bradatite gey popove
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУРЦИЯ ВЕЧЕ Е ЕДНО ПОСМЕШИЩЕ И АКО СА КРАЛИ ОТ ЗЕМЯТА НА КЮДИТЕ ДА СЕ РАЗПАДА ЧАС ПО-СКОРО КАТО ГОСПОДАРЯ СИ ВЕЛИКБРИТАНИЯ КОЯТО ГИ ВКАРАХА В НАТО!!!-----------ВЪН ТУРЦИЯ ОТ НАТО!!!!!!!!!!1
63
1
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 7 години
Какви по тежки последствия Да не би Положението на България да е станало по Розово от както падна Берлинската стена Да не би българите да Заживяха по ДобреЯ вземи се скрийЖивем с Грешките на Предните Поколения повече от 25 години ДемокрацияНе ви щем Тая ваша ДемокрацияЗадръжте си я за Някой другYanke GO Home
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РЕФОРМИТЕ МУ ГИ ВИДЯХМЕ ВЕЧЕ !!!ТРЕПИ НАРОДА НАРЕД!!!!!!!!!!!!
61
1
 
2
 
! Отговори
Извън играта преди 7 години
Ааа, не знам, аз като дете ритах топка с "ци-цка" и бутах тухли в пясъка представяйки си, че са камиони и колички, кой гони въображаеми покемони и кой играе игра с тежки последствия за няколко поколения след тях са 2 различни неща.
60
0
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 7 години
Точно ние се опитваме да Поведем страната към едно по добро бъдеще Тези в власта унищожиха всичко Но най вече населението на Страната с тия 26 години Лъжи и Преход без Край
59
3
 
6
 
! Отговори
нн преди 7 години
Жалко за Турция. Ердоган е издънка на назадничавата част от турското населиние, неразбиращи че османската империя е в миналото. Идейте на Ататюрк за светска турска република се погазват и се насажда диктата на султанизма, т.е аз и никой друг. Какво ще стане, няма да се учудя на нещо като ислямска държава от рода на Иран. Нима Иран по времето на Пахлави не беше модерна държава , а сега е мюсюлманска диктатура. Просто при тия държави демокрацията е противопоказна. При тях не става. Назадничави са.
58
0
 
2
 
! Отговори
до Извън играта преди 7 години
Е не сме от тия като вас дето гонят Покемони по Релсите
57
3
 
3
 
! Отговори
Извън играта преди 7 години
И да ми давате минуси това няма как да промени бъдещата реалност, към която сте се запътили, и която сами си избирате, защото сте абсолютни компле-ксари с огромна липса на интелектуален потенциал :)
56
2
 
3
 
! Отговори
Извън играта преди 7 години
Бас държа, че тук коментиращите сте някакви комплексира-ни олигоф-рени на по над 40 години, нали? Вие сте последните малоу-мни поколения на земята. След това децата ви ще ви сърбат попарата поне 100 години, която ще е мн горчива и гореща, след това нещата ще се поуспокоят, като постепенно нахлуе мъдростта в човешкото съзнание. Но няма да е леко, заедно с глупо-стите които сами си правите си скапвате и климата, ще ври и кипи навсякъде по света, избирате его-илюзии пред това да сте разумни.
55
3
 
5
 
! Отговори
Император Дмитрий преди 7 години
До ОсманлиятаПод пингвин да нямаш предвид забулената ти жена, или може би мъж?
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашият върховен главокомандващ Натовските дивизий дека е да си каже Тежката дума За Роско става въпрос не за някой другДа обявява война на Ердоган за обсадата на Нашта Натовска база Инджерлик в Турция
53
5
 
4
 
! Отговори
Император Дмитрий преди 7 години
До АНАДОЛСКИТова не беше никакъв преврат а инсценировка. И какво му пука на ердоган за жертвите, стига турския заблуден и про.ст народ да му повярва за преврата.Така му гласуват доверие, и той си мисли, че става още по-велик, но накрая съдбата ще му е като на Осама и Кадафи.
52
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 7 години
Този е почти като Хитлер с тия жестове и ръкомахания !
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Начинът ви на мислене е от 15 век, мн тъжно, никакво развитие на съзнанието с векове. И това е във века на научните открития и технологичното развитие...
50
7
 
6
 
! Отговори
Император Дмитрий преди 7 години
Крайно време е медиите да спрат да пишат ''опит за преврат" Правилното е- Инсценирания преврат от ердоган. Цирк анадолски с пълна сила, това ще продължава още бая време.
49
3
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
До МучачосВодим преговори за освобождаването и на южната част на Кипър. Също и умуваме как да си освободим и вилайетите, които са временно под чуждо управление, като например румелийския, шамския и пр. Не се коси, след време пак ще си горд османлия!
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция само може да си мечтае за Държавник като Плевнелиев!
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България само може да си мечтае за такава силна личност в политиката на странатаЗащото Султанът на България се намира в Белият дом отвъд ОкеанаЕрдоган се Опълчи на Русия на Европа че дори и на НАТО