Ердоган с радикални реформи след опита за преврат

Шефът на генщаба минава на пряко подчинение на президента
Обновена: 31 юли 2016 10:02 | 31 юли 2016 09:32, Красимир Ангелов
153
Ердоган с радикални реформи след опита за преврат
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган обяви предстоящи реформи във въоръжените сили на страната след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли, предаде Ройтерс.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, каза той в интервю за телевизионния канал "Хабер". Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб.

Още по темата
Ердоган посочи, че шефът на генералния щаб - най-висшия военен в страната, както и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера.

Тази промяна ще изисква конституционна промяна и следователно, подкрепа от опозиционните партии, отбелязва Ройтерс. Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република и би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си, добавя агенцията.

Президентът каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет. Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й. Това, според Ердоган, ще повиши тяхната ефективност.

Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдските екстремисти в югоизточната част на страната. Президентът обеща, че борбата срещу кюрдските бунтовници ще продължи.

Едно от най-интересните твърдения на президента в интервюто бе, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга "движеща сила", която стои зад него. Това според Ройтерс е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ стоят зад потушения военен метеж.

Преди дни проправителствен вестник открито написа, че пучът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан, припомня агенцията. САЩ отрекоха каквато и да е причастност към опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.

Самият Ердоган, припомня Ройтерс, нарече "срамна" позицията на западните страни, които показвали по-голяма загриженост за съдбата на заговорниците, вместо да изразят солидарност със страната съюзничка в НАТО. Той критикува западните лидери, че не посещават Турция след метежа.

Ердоган каза също, че неголям брой привърженици на Гюлен са проникнали и в управляващата Партия на справедливостта и развитието, но вече били "прочистени" от там. Той посочи, че от арестуваните след провала на метежа 18 699 души в ареста остават 10137, добавя ДПА. Според турски официални източници някои от задържаните са били освободени.

Ердоган обяви още, че след като реши да оттегли всички искове за оскърбление на държавния глава, заведени от него, е започнала практическа работа по изпълнение на неговото указание. Започнало е прекратяването на делата срещу обикновени граждани и срещу членове на опозиционни партии. Според президента това е жест в името на единството на страната след проваления военен метеж.

Ердоган бе избран за президент през 2014 г. и оттогава досега турската прокуратура е завела над 1800 дела за обида срещу държавния глава. Сред обвиняемите има журналисти, карикатуристи и дори деца, посочва Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
суровите факти инджирлик е обкръжен от турска воиска това означава че участието на турция в нато виси на косъм знак че скоро в близкият изток на балканите и европа дори геополитическата ситуация се променя кардинално като че ли ердоган избра русия китаи и иран
25
26
 
6
 
! Отговори
до стига бе преди 7 години
Аз не искам да съм в българия, но българия ни окупира териториите, пороби Мюсюлманите, тя ни мачка, унижава и иска да ни откъсне от нашата религия и език.
24
5
 
9
 
! Отговори
стига бе преди 7 години
До Кърджа Али 31и кога народите по другите континенти и страни са поискали от ердо да се бори за тях ??ердоган е само един президент избран за 4 години ??? къде слагаш 60 млн турция(20 мнл са кюрди) като световен играч !! а това , че западняците се опитват да изнесат демокрация сред диваците си е грешка !!! всеки трябва да живее както си го разбира за правилно НО в страната си...апропо ти какво търсиш в България ??
23
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Той критикува западните лидери, че не посещават Турция след метежа."Е, то след показаната агресия всички видяха мн от турците на какво ниво на съзнание са все още, както и техният лидер, на път да приемат смъртно наказание, 15 век, бесилки, клади, обезглавявания, какво да ги посещаваш, какво да търсиш там, някои от тях са диваци? Очевидно е, че няма нормална обстановка за живот, само ограничения и забрани, това е пълен абсурд, свободомислещият човек се отвращава.
22
10
 
18
 
! Отговори
Кърджа Али преди 7 години
А защо западните медии не писаха, че Ердоган от 31.07.16 нататък ще се бори на живот и смърт да спаси Ирак, Сирия, Либия, Судан и др. от лапите на окупаторите? Заболя ли ви, убийци?
21
12
 
15
 
! Отговори
Кърджа Али преди 7 години
Ердоган да изчисти всички държавни ключови позиции от САЩ/НАТО и тогава ще видим истинската сила на Турция. Всички чужди агенти на бесилото.
20
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без милиардите от СА и Катар, турция и Реджо са НИЩО. Сега тези пари спряха, парите от Меркел също ще спрат и ще започне свободното падане без парашут. Днес комшитата вират гурец, но много бързо ще го спихнат, цялата им интелигенция и хора на прогреса са в затворите и очакват смъртни присъди.
19
4
 
11
 
! Отговори
а бе трол преди 7 години
До Василев23скокни до 10-ти безирк да видиш колко са ученолюбиви и предприемчиви турците...а за интеграцията да не говорим
18
3
 
14
 
! Отговори
честно казано преди 7 години
До Гошо...*** 22няма ка да уважавам ***...защото 99% от пишещите тук са такива ! не смятам , че има много мислещи българи из форумите просто защото нямаме гражданско общество и повечето хора ги интересува днес и сега...ракйката,покемони , парцалки .не съм успял да водя някаква позитивна дискусия до сега просто защото се защитават платени тези .какъвто народа такива и медиите
17
10
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Добре че миналата година посетихме Турция и останахме възхитени от красотата й.
16
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като говорим за турци я да питам чий го дирят тука разни турци? А обидните им мнения спрямо България и българите? За тях какво да кажем?турците ли са най-важни тук във форума? И аз питам...
15
3
 
16
 
! Отговори
лесно е преди 7 години
до 17както и логично закона да НЕ позволява придобиването на българско гражданство само защото единият от родителите е/бил български гражданин и си роден и израсъл в друга страна . освен това да пъде полаган изпит по Българска история и език....гарантирам ти , че дори и изселилите се там 80% не биха го издържали
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво? Кани се да се опълчва на целия свят? Сам? Ако се надява Русия да го подкрепи - няма да стане. Май забрави, че кюрдите и сега му дишат във врата.
13
3
 
8
 
! Отговори
амиии преди 7 години
До Гошо...Тъпотоако съм на изпит по български език добре ...или ако форума е за правопис . просто не ми се губи време за запетайки,главни букви или редакриране на правописно-клавиатурни грешки . ако това те затруднява да осмислиш написаното .....просто не го чети или коментирай...просто е
12
8
 
6
 
! Отговори
до а стига бе преди 7 години
400 000 изселени до 1989 г колко да са сега? С новите семейства, създадени там между изселени турци и местните там - колко да са? Хайде по-сериозно... 600-700 хиляди... че те имат поне по 3-4 деца, това да не ти е европата с по 1-2 деца в семейство?!?
11
6
 
12
 
! Отговори
а стига бе преди 7 години
До 14от къде ги изсмука 2 млн турци преселили се от България ?? повече от 600-700 000 не може да са . за тези с роднини в германия...тя меркел и немците ще ги поемемат ...и буквално . другата *** е достатъчно да не им се позволява да работят,да не получават кеш пари и да нямат право да викат родата си-така няма да дойдат . я виж австралийците как добре ги оправят !!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е наредил пълна блокада на базата Инджирлик. Обградена е от 7000 войници, въоръжени с тежко оръжие и зенитни комплекси. Дето се казва пиле не може да прехвръкне, камо ли американски самолет.
9
4
 
24
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Дано не му спретнат, друже, че мигрантите от Сирия, Афранистан и Ирак ще ни се сторят като лек морски бриз пред това което ни очаква, ако Турция пламне! Пример: само изселените турци от БГ вече са към 2-3 млн там, сложи й 17-18 млн турци в Германия, които имат роднини в Турция... Сложи и останалата изм3т, която ще тръгне към Европа - като първа страна ще НИ СРИНАТ!!! БУКВАЛНО ЩЕ НИ СТЪПЧАТ!!! Пък чакайте тогава НАТО, ЕС или Путин да ни помогнат!!!
8
3
 
20
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Въпрос към администратора на сървъра - Това български сайт или турски е? Има някакви писания с български букви на турски думи и ксенофобски мнения. Ако така продължавате и новата визия на сайта няма да ви спаси, читателите ще се лазбягат.
7
4
 
14
 
! Отговори
а на кой преди 7 години
До обективенконтинент се намира снн ? случайно да имат за съседи османска диктатура ?? за голямо съжаление турците са ни съседи и какво става там ни засяга !!