Ердоган с радикални реформи след опита за преврат

Шефът на генщаба минава на пряко подчинение на президента
Обновена: 31 юли 2016 10:02 | 31 юли 2016 09:32, Красимир Ангелов
153
Ердоган с радикални реформи след опита за преврат
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган обяви предстоящи реформи във въоръжените сили на страната след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли, предаде Ройтерс.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, каза той в интервю за телевизионния канал "Хабер". Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб.

Още по темата
Ердоган посочи, че шефът на генералния щаб - най-висшия военен в страната, както и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера.

Тази промяна ще изисква конституционна промяна и следователно, подкрепа от опозиционните партии, отбелязва Ройтерс. Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република и би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си, добавя агенцията.

Президентът каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет. Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й. Това, според Ердоган, ще повиши тяхната ефективност.

Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдските екстремисти в югоизточната част на страната. Президентът обеща, че борбата срещу кюрдските бунтовници ще продължи.

Едно от най-интересните твърдения на президента в интервюто бе, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга "движеща сила", която стои зад него. Това според Ройтерс е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ стоят зад потушения военен метеж.

Преди дни проправителствен вестник открито написа, че пучът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан, припомня агенцията. САЩ отрекоха каквато и да е причастност към опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.

Самият Ердоган, припомня Ройтерс, нарече "срамна" позицията на западните страни, които показвали по-голяма загриженост за съдбата на заговорниците, вместо да изразят солидарност със страната съюзничка в НАТО. Той критикува западните лидери, че не посещават Турция след метежа.

Ердоган каза също, че неголям брой привърженици на Гюлен са проникнали и в управляващата Партия на справедливостта и развитието, но вече били "прочистени" от там. Той посочи, че от арестуваните след провала на метежа 18 699 души в ареста остават 10137, добавя ДПА. Според турски официални източници някои от задържаните са били освободени.

Ердоган обяви още, че след като реши да оттегли всички искове за оскърбление на държавния глава, заведени от него, е започнала практическа работа по изпълнение на неговото указание. Започнало е прекратяването на делата срещу обикновени граждани и срещу членове на опозиционни партии. Според президента това е жест в името на единството на страната след проваления военен метеж.

Ердоган бе избран за президент през 2014 г. и оттогава досега турската прокуратура е завела над 1800 дела за обида срещу държавния глава. Сред обвиняемите има журналисти, карикатуристи и дори деца, посочва Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния диктатор! За съжаление сме отново в такъв период от историята на човечеството, 100 години по-късно.
45
2
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 7 години
Алоооо не е заради Кюрдите а е заради РусияПревратът се Извърши дни след като Ердоган се извини на Путин Това преля чашата в Краваристан и му спретнаха превратИ с своето поведение Ердоган показва че е Независим и НационалистВикайте му ако щете и Султан
44
0
 
6
 
! Отговори
Joker преди 7 години
Този Гюлен ( Ц.Р.У ) е много опасен и за България Един познат е посещавал техните сгради в Пловдив и каза че се организират бавно по бавно и са като вирус в едно тяло и имали сгради в всеки град където се промиват мозъци, купуват се с пари депутати и важниличности като журналисти,чиновници, началници ...Прочети още на: dnes.bg/world/2016/07/30/arestite-v-turciia-dokato-triabva.310733,2
43
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До БОЗКУРТМоже ако се гордее, че е българин. Гледай си там византийския и османския се.кс и другото пор.но и не се занимавай с българите и как сме можели да се наричаме българи. Като се гордеем с родината си.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНАДОЛСКИ 62Ще умреш за свещенната ви война. Това умиране като мъж ли го наричаш? Ще умреш в името на каузата за 40-те девственници в рая. Това ви е турската кауза и свещенната ви война. Къде се правиш на мъж с фанатизма ви?
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТОВСКИЯТ ПЛАТЕН ВОЕННОСЛУЖЕЩ СЛУЖИ НА ЦИОН И ДЯВОЛЪТНАТОВСКИЯТ ПЛАТЕН ВОЕНОСЛУЖЕЩ НЕ СЛУЖИ НА ОТЕЧЕСТВО НИ РОДИНАНАТОВСКИ ПЛАТЕН ВОЕННОСЛУЖЕЩ Е РАВНО НА ВЪОРЪЖЕН ТЕРОРИСТ НА СОБСТВЕНАТА СИ ТЕРИТОРИЯИ СЛУЖИ ЕДИНСТВЕНО ЗА СВОЕТО БЛАГОПОЛУЧИЕ И ЗАПЛАТАИ Е ОРЪЖИЕТО В РЪЦЕТЕ НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД НА САТАНА
40
3
 
6
 
! Отговори
до анадолски преди 7 години
Ще останат кюрдите и Пкк фето 20 години не може жете да и се справите. И нямс и да можете. Велики сте само на приказки.
39
3
 
4
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
До БОЗКУРТЗабравяш за 60 години Германски и 40 години Съветски сек.с...
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като Ердоган няма никакъв контрол върху базата Инджирлик и военните тамИзлиза че Руският Су24 е бил свален от Натовски военни под ръководството на СащЗа да се вкара в военен конфликт Русия и ТурцияНАТОВСКИ ВОЙНИК Е ВОЙНИК НА САЩ ТОЙ ДОРИ НЕ СЛУЖИ ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ОТ КОЯТО Е ПО ЗАПОВЕД ОТ ГЛАВНИЯТ ЩАБ НА НАТО МОЖЕ ДАЖЕ ДА ИЗБИВА ДОРИ СВОЙ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ И ДА ИЗВЪРШВА ПРЕВРАТИ
37
5
 
7
 
! Отговори
Манаф преди 7 години
Знаем ги радакалните промени на Ердоганя! Най-сетне ще озакони браковете между козли и мъже. Цяла Турция знае за изпепеляващата любов между Ердоган и американския козел с кюрдски корени Мусаибе от Калифорния САЩ.
36
8
 
9
 
! Отговори
БОЗКУРТ преди 7 години
След 200 години византийски се*с и 500 години османски, как изобщо някой може да се нарича българин?
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНАДОЛСКИ"И ВСЯКАКВА ЗАПАДНА ИЗМЕТт"Тогава Анадолски ще ви останат само мюфтии, бурки, измирска култура, минарета и турски сериали.Евелата че ще прогоните западняците. Това ви е турската "култура".
34
5
 
6
 
! Отговори
Българин до №34 преди 7 години
До до стига беМалко ви е, турци :))) Още и още пак ще ви унижаваме и тъпчем и мачкаме. :))))
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган засили Турция към дъното. Да виждате да прави друго, освен да укрепва властта си? Нещо за хората, за икономиката? Хитлер поне нахрани бедстващите след Голямата депресия германци. Даде им работа, самочувствие и цел. Германците го боготворяха. R-Доган не прави нищо такова. Той гледа само собственото си его. Турците се страхуват от него. Те винаги застават на страната на силния. Скоро обаче ще почнат да се усещат, защото ще почнат да огладняват, но ще екъсно.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Военните в Турция не завзеха държавата, но Ердоган президента завзе военните под свое подчинение и командва държавата с тях. Не е ли същото? Милитаризирана Турция вече съществува под една или друга форма и с един или друг главнокомандващ.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7000 турски полицай са Завардили Изходите и Входовете на Натовската база ИнджирликКато мерки за Националната СигурностХхххххххххххПочна да става Интересно
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По всичко личи, че "обидилият се" господин, който се възмущава и задава въпроси към сайта разбира турски. Очевидно е и че се припознава в засегнатите хора, тогава остава въпросът чий го дири тука, щом е турчин и какви претенции може да има един турчин от български сайт... Нали така господин "обиден"...Или?
29
8
 
6
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
Не искам да съм лош пророк, но Ердоган се очертава като новият Адолф Хитлер. Опита за преврат беше нескопосан, което за Турция е нелогично(държава с военни капацитети, не като в БГ). След нескопосаният "преврат", Ердоган завзема напълно властта и отстранява всякаква опозиция и най-вече интелигенцията и армията. Отворете и прочетете как нацизма е тръгнал в Германия. В Турция става подобно. И лошото е, че са пред нашите порти.
28
12
 
8
 
! Отговори
Pasha преди 7 години
VELIK SI SULTAN ERDOGAN
27
0
 
8
 
! Отговори
ти география преди 7 години
До 34учил ли си ?? защото териториите на турция са в мала азия ...аз съм сигурен , че България е в европа !! за поробване....ясно, че не знаеш значението на думите...все пак е чужд език но никой не те е вързал в България...я как едни ваши 500 000 се изнесоха от тук...границите са отворени...само да не забравиш да си върнеш европейският паспорт...чрез който работите в ес. а за език и религия....може да говориш на какъвто си искаш но не и в администрацията а джамии също имате нали ?