Митов за обрата за ООН: Тежко решение, не може прищевки!

Оставят на Ирина Бокова сама да прецени дали да се оттегли
111
Митов за обрата за ООН: Тежко решение, не може прищевки!
Снимка: архив Reuters

Външният министър Даниел Митов декларира, че не е лобирал за друг кандидат за главен секретар на ООН, освен за Ирина Бокова. По думите му правителството, премиер, президент, не са си позволявали да се отклоняват от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента.

"Всички спекулации, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри на държави-членки на Съвета на ООН, за да им обяснявам кой ще бъде сменян и кой не, са лъжи“, настоя той. По думите му, който твърди такова нещо, е подведен или умишлено лъже. 

Още по темата

По-рано днес с благодарности към Ирина Бокова, правителството пренасочи политическата си подкрепа към еврокомисаря Кристалина Георгиева.

На въпрос какво би станало, ако Бокова откаже да се оттегли, което може да бъде само нейно решение, Митов не отговори и прекрати брифинга. По-рано той бе лаконичен по тази тема:

"Оставяме на преценката на г-жа Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание“.

Външният министър обясни, че консултациите на управляващите били свързани с "подкрепа или неподкрепа“ за номинацията досега.

"Анализът ни показва, че г-жа Георгиева при всички положения има по-големи шансове, въпреки че се включва по-късно“, посочи той. Митов обаче отново подчерта, че на официални срещи никой не си e позволил да излиза от официалните позиции. Според него всичко останало са спекулации и търсене на оправдание.

По отношение на въпрос за подкрепата на Русия за номинацията на Кристалина Георгиева, Митов заяви, че не е проблем или фактор това, че тя е действащ еврокомисар и че е уважаван човек навсякъде по света.

"В постоянен контакт сме с всички държави – постоянни и непостоянни членки на Съвета за сигурност“, допълни той.

Външният министър посочи още, че взетото от правителството решение е тежко.

"Направили сме своите консултации и сме взели това решение на база на реалността и анализ, а не на базата на спекулации и на различни прищевки и желания. Това е трудно решение, но беше необходимо, за да дадем още един шанс на България и на източноевропейската група да излезе със сериозен шанс пред кандидатите, които са далеч пред г-жа Бокова“, заяви външният министър.

Той отново посочи, че "след дълго време на искрена подкрепа за г-жа Бокова“, положени огромни усилия от страна на всички български институции и проведени ред неформални гласувания в рамките на Съвета за сигурност на ООН, кандидатурата на Ирина Бокова губи подкрепа и тенденцията е негативна.

Митов подчерта, че с новата номинация нищо не е гарантирано и не може да бъде сигурно, защото това е много сложно и дълго състезание.

"Виждате, че няма оформен консенсус около нито един от кандидатите до момента, но българското правителство трябва да даде още един шанс на България и на източноевропейската група, която заслужава да получи следващия генерален секретар на ООН, като ще се опитаме да съберем максимална подкрепа в рамките на групата за г-жа Кристалина Георгиева, каквато до момента нямаше“, каза Митов.

По думите му институциите ще дадат всичко от себе си за успеха на тази номинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изцъклената от кариеризъм Сталинка потъпка достоинството на България, с кандидатурата си за участие в галопа. Тя няма да стигне и 10-то място в класацията. Защото и комисията вижда чертите и. Освен, ако по новите закони на геополитиката, мястото и не е вече уговорено. Но защо бяха тия к.венски изгъвки, като можеше още от началото да я представят?! Някакви морални съображения? Е, няма начин, просто маала, прованс.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единствено радостно е това, че тая от кариаризъм си прави собствено харакири, аре да и е честито, а за нас остава срама от гнуснити ни политици
81
0
 
5
 
! Отговори
Хайтов преди 7 години
До АнонименЗащо няма и по какви причини кандидат на герб?Търсят му мандра за обиране и тогава ще излезе от мъглата
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след изборите , ще разберете кой ще е президента на герб , невероятно но факт
79
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната българска простотия .......Тази за цялото си време в администрацията на ЕС какво направи за България ...когато у нас имаше земетресения, пожари и наводнения ... тя си развяваше гащите из Азия ...България е една от най засегнатите държави от бежанската криза ... КАКВО НАПРАВИ ТЯ ЗА БЪЛГАРИЯ ???Едно НИЩО !!!!Каририска !!!
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според руските медии Бойко взел петдесет милиона долара подкуп за сделката с виваком
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
takawa izlagaciq pred sweta!!! а тая кристалина няма ли малко срам,няма ли достойнство!!! да излезе срещу българка!!то бива кариеризъм!!! невиждано!!
76
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицето на снимката - без пол и национална принадлежност... Движено само от власт, алчност , приведен гръб и изпълняване на заповеди.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
izdiganeto na Staliniskata e otgovorat na Boiko za problema s reaktorite. Irina bese iztrguvana ot Borisov. no na Zapad horata ima mnogo silno 4uvstvo da boikotirat ne4etnoto, podloto i svinskoto.anonimnoto glasuvane e edna ot garanciite 4e nemojes vs4ki da zavedes na pe4eni semki v Bankia
74
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължавайте да вярвате на "демокрацията"!Само си дайте сметка за това - дели ни месец до изборите за президент на България. Защо няма и по какви причини кандидат на герб?Вие вярвате ли, че това не зависи от външни фактори, вие вярвате ли, че вие избирате, вие мислите ли върху това защо е задължително да гласуваме за недоразумения?Вие вярвате ли в "социологически проучвания"?
73
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление който заеме този пост дори да е честен човек впоследствие става нечестен поради огромния политически натиск на САЩ. На този пост всички стават марионетки на САЩ които не станат не се задържат дълго там.
72
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такъв позор България не е изживявала в цялата си история. Дори след Ньойския договор не сме били толкова унизени като народ. За пръв път в моя живот ме е срам да се нарека българка. От днес официално България може да бъде наречена КОЛОНИАЛНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Както се казва - честито на печелившите. Казвам го с огромна болка и тъга.
71
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами той утре така ще реши, че не подкрепя жена си и ....щото било тежко решение! След вота на недоверие дано му олекне, че и на нас!
70
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като депутат от думата призна, че са купили половината български политици на ББ не му остана друго освен да смени купената с некупена.
69
2
 
17
 
! Отговори
ЧИЧО ОТ СЕЛО преди 7 години
ДАНИЕЛЧО, КОГА СТАНА КАЛАЙДЖИЯ, КОГА ТИ ПОЧЕРНЯ З......!
68
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите можем само да се гордеем,че страната ни може да извади две,толкова силни кандидатури на жени, за престижния пост-шеф на ООН.
67
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долно същество без капка срам и грам морал. Но явно това са новите ценности.
66
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не става от това просто племе. После Миленко ви бил виновен ...
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалина - Swiss Army Knife manстава и за мвф, ес, оон, президент
64
3
 
35
 
! Отговори
Хигс преди 7 години
Тази баба освен 'йес сър' и да тропва хорца друго може ли,абе урвенска работа се получава след като държавата се управлява дистанционно от една група презокеански хамбургери!Ех Митоффф Митоффф сега Кристалина ще вика 'йес Сю'и резила ще е пълен!