Русия възразила срещу кандидатурата на Кристалина

От Съвета за сигурност: Тя няма да бъде посрещната с отворени обятия
Обновена: 30 сеп 2016 09:39 | 30 сеп 2016 09:37, Елка Василева
72
Русия възразила срещу кандидатурата на Кристалина
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Русия е изразила възражения срещу решението на България да номинира европейския комисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде Франс прес, като се позова на дипломати.

Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация - Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната. Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка - Ирина Бокова, остава в надпреварата.

В крайна сметка необходимите разяснения бяха направени и "всичко бе уредено", заяви ротационният председател на Съвета за сигурност през септември, новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен.

Това ново развитие обаче не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия, коментираха дипломати, цитирани от Франс прес.

Още по темата

Френската агенцията припомня, че в сряда България реши да замени досегашния си кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Георгиева. Бокова обаче възнамерява да остане в надпреварата и нищо не я задължава да се оттегли, посочва АФП.

Франс прес отбелязва, че Георгиева има предимството да е жена от Източна Европа. Всички досегашни генерални секретари на ООН са били мъже и нито един от тях не е бил от този регион.

Смята се, че Ирина Бокова, която остана на шесто място при последното гласуване, има подкрепата на Русия, а нейната сънародничка е лансирана от Германия, отбелязва АФП.

В резултат много дипломати се питат как ще гласува Русия. И някои смятат, че Георгиева се е включила в надпреварата прекалено късно, посочва Франс прес.

"Мисля, че тя закъсня твърде много. Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен", заяви, цитиран от АФП, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.

Друг дипломат от Съвета за сигурност определи Георгиева като "солиден кандидат", но коментира, че "е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан". Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка "няма да бъде посрещната с отворени обятия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
17
 
! Отговори
аз преди 7 години
Е защо така в последния момент пробутахме СТАЛИНКА? Тя държи с нещо Боко ***
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано Сталинка е новото шеф на ООН! Дано да изпълни мечтата си, и да напълни България с мигранти,които да ни подобрят генетично!
15
23
 
9
 
! Отговори
Мнозинството на БГ преди 7 години
Кристалина Георгиева ще бъде избрана за ген. секретар на ООН, а кандидатът на ГЕРБ ще стане президент на България.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова остава като индивидуален кандидат единодушно е решил Съветът за сигурност, като НИКОЙ от членовете му не е възроптал срещу това,дори и съюзниците ни. Демократична Украйна,обаче е възроптала срещу Сталинка. Тежък ден за дрОгарете-демократи
13
13
 
4
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Признаване на Крим и КриСталинка е генерален на ООН-то! Ха-ха!
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реформираната комунистка Сталинка,я извади по-голяма от Ира! Цялото прогресивно човечество, ще подкрепи правилната комунистка!Представяте ли си уважаеми колеги,каква душевна драма е изживяла Сталинка,докато се е реформирала!? Единствено г-н Плевнелиев е в състояние да я разбере,защото и той е изминал този трънлив път към славата!
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов като го е започнал да бъде последователен - на всяко следващо гласуване да издига още един кандидат, а ГЕРБ си ги имат много - освен Кристалина Георгиева, в списъка на ГЕРБ са и Калина Илиева, Румяна Желева, Искра Фидосова, ...
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен Русия, Венецуела и Малайзия, по новините пишат и че Уругвай също са възразили срещу издигането на Кристалина Георгиева, т.е. 4 от 15 члеонове на Съвета за сигурност възразяват.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен11Светът гласува по демократичен начин, ама друг път,първо се запознай с правилника на ООН, всяка от петте велики сили(няма да ти ги изброявам,но там е и Русия), може да наложи вето, и ако,ще 200 държави да са зад тази кандидатура: СБОГОМ"Избирането на ген. секретар на ООН, винаги е било компромис, какъвто с минимален шанс можеше да е Бокова, Кристалина може да види този пост само през тирбушонообразен макарон.
8
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо бе, да възразяват. За разлика от трите комунистически страни, светут гласува по демократичен принцип. Ако повечето гласуват за нея, тогава тя става комисар. Русия искаше да си сложи червената пионка Бокова. Абе кой я бръсне за слива тази Русия изобщо.
7
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, защо са против рашките, нали Кристалина е от тяхното котило.
6
4
 
27
 
! Отговори
Биолога преди 7 години
Египетска поговорка казва: Ако тръгнеш след торен бръмбар знаеш къде ще те изведе!Пак се оцапахме с ла--й--на, заради некадърниците , начело с Бококо!
5
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото е лош да е контекста около номинацията, оттук нататък на всяко гласуване, Кристалина ще взима повече положителни от Ирина. Това говори достатъчно.
4
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунисти, мълчете, времето ви отмина, достатъчно убихте.Бокова е комунистическо отроче, гласът на Масква пищи, то се е видяло.
3
1
 
20
 
! Отговори
пи перко преди 7 години
Айде да се кандидатираме всичките.Ще се костюмирсменапарфюмираме и в ооооне.Все един ще се закачи и другите за антураж ще назначи..Държавата на крака ще изправим и немотията ще забравим.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова остава в надпреварата, като независим кандидат. Никой няма право да оттегля кандидатурата й, освен самата тя. Обаче Русия и венецуела ясно показаах, че няма да подкрепят Кристалина. Тя е гласувала санкции срещу Русия. по същата причина няма да подкрепят и Гутериш. Евентуално може словаак Лойбчак да стане, нищо че е мъж - от източна европа е, пък Словакия има проруска ориентация.
1
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат от статията: "Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната. Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка - Ирина Бокова, остава в надпреварата."Тия толкова ли са... пpости???След като е обявена за ЕДИНСТВЕН кандидат, според тях дали друг някой остава в надпреварата?