Русия възразила срещу кандидатурата на Кристалина

От Съвета за сигурност: Тя няма да бъде посрещната с отворени обятия
Обновена: 30 сеп 2016 09:39 | 30 сеп 2016 09:37, Елка Василева
72
Русия възразила срещу кандидатурата на Кристалина
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Русия е изразила възражения срещу решението на България да номинира европейския комисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде Франс прес, като се позова на дипломати.

Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация - Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната. Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка - Ирина Бокова, остава в надпреварата.

В крайна сметка необходимите разяснения бяха направени и "всичко бе уредено", заяви ротационният председател на Съвета за сигурност през септември, новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен.

Това ново развитие обаче не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия, коментираха дипломати, цитирани от Франс прес.

Още по темата

Френската агенцията припомня, че в сряда България реши да замени досегашния си кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Георгиева. Бокова обаче възнамерява да остане в надпреварата и нищо не я задължава да се оттегли, посочва АФП.

Франс прес отбелязва, че Георгиева има предимството да е жена от Източна Европа. Всички досегашни генерални секретари на ООН са били мъже и нито един от тях не е бил от този регион.

Смята се, че Ирина Бокова, която остана на шесто място при последното гласуване, има подкрепата на Русия, а нейната сънародничка е лансирана от Германия, отбелязва АФП.

В резултат много дипломати се питат как ще гласува Русия. И някои смятат, че Георгиева се е включила в надпреварата прекалено късно, посочва Франс прес.

"Мисля, че тя закъсня твърде много. Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен", заяви, цитиран от АФП, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.

Друг дипломат от Съвета за сигурност определи Георгиева като "солиден кандидат", но коментира, че "е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан". Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка "няма да бъде посрещната с отворени обятия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
8
 
! Отговори
даа. преди 7 години
А Бг-Правителство , нито вижда , нито чува !
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия възразила срещу кандидатурата на Кристалина на ужкимтова е истинският кандидат на Русия, а не Бокова. Този театър се играе за да убедят запада, че Кристалина е техен човек.
35
0
 
12
 
! Отговори
как? преди 7 години
Кой е ЗА санкциите с/у Русия ?---К. Георгиева ,.... е как тогава да не са против Кристалинка?
34
0
 
13
 
! Отговори
няма шанс преди 7 години
Русия не само е възразила , а и е ПРОТИВ Георгиева.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влиза ли в надпревара за поста чрез Кри сталинка световната банка и нейното задкулисие? За които сриването на европейските държави и обезличаването им е задача номер едно? А едно от средствата е целенасочения мигрантски поток?
32
3
 
17
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Кристалина ако не пробие, да се готви Цецка Цачева, след нея Румяна Желева.Ще ги наводним със матрял тия от О О Не то ве....
31
3
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Най-вероятно при гласуването с червени бюлетини в съвета за сигурност на ООН Русия ще отстрани Кристалина Георгиева, а САЩ - Ирина Бокова. Накрая ще изберат кандидат, който е еднакво удобен (и неудобен) на всички, а ние ще си останем с пръст в устата.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как му се викаше ? А да, "власите се давят на края на Дунава"...хихихихихихи...
29
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е, че протестите на руските представители в ООН бяха игнорирани и те станаха за смях
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да припомним, че през 1939 от Обществото на народите (предшественик на ООН) беше изхвърлен С С С Р, заради вероломното нахлуване в Финландия
27
6
 
28
 
! Отговори
боби преди 7 години
Дори и да е имало някакъв шанс българин да е шеф на ООН, вече такъв няма - за вечни времена. Боко и сие счупиха *** и то със замах отново...
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Буда удари с левачката дузпата. Нито една от двете няма шанс,Сталина подля вода на Бокова и я лиши от какъвто и да било шанс,който и Сталина няма,защото в момента в Оон се надига роптаене от доста страни срещу включването и в последния момент.Португалците бяха откровено подразнени,както и франсетата.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалина Георгиева заедно с Цецка Цачева могат да спорят за титлата " най-красивата жена" :)
24
2
 
26
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
***, на никой не му пука какво пише един платен герберастки ***, при това неграмотен.Русия е една от 5-те страни с право на вето в ООН, но това явно не са ти го разяснили на оперативката.
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идват лоши времена ,Кристалина иска да промотира заселването на Балканите с пришелец и за това шансовете са и големи. Пази, боже, сляпо да прогледа !
22
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия възразила, обаче на никой не му пука от мнението на страна която не спазва международните закони
21
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не издигат за шеф на ООН някой, който няма опит на отговорна длъжност в ООН. На това условие от България отговаря само Ирина Бокова и съвсем правилно Орешарски я издигна за кандидат на България. Въпросът стои така: или Ирина Бокова или без кандидат на България. Разбира се, за да го схванеш трябва да си прочел повече от една книга, даже и тя да е Винету.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кучетата, могат да лаят колкото си искат, преди да се намесят кучкарите!
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега,ако Сталинка се класира след Бокова,Буда какво ще прави? Ще номинира Десито Атанасова или Ана Баракова,пък може и двете накуп.
18
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците се излагат като кифладжии