Груевски не вижда проблем в наша плоча на Каймакчалан

Според македонския експремиер не може да се "саморазправяме" с паметници
Обновена: 1 окт 2016 17:18 | 1 окт 2016 16:56, Веселина Йорданова
50
Груевски не вижда проблем в наша плоча на Каймакчалан
Снимка: архив, Ройтерс

Нормално е да има българска паметна плоча на мястото, където преди 100 години се е провела битката при Каймакчалан, като София трябва да поиска това по официален ред.

Това коментира във Facebook лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер на Македония Никола Груевски по повод скандала с поругания воински паметник.

Още по темата
"Не мога да оправдая нито незаконното поставяне на плоча от войници от друга държава, които са преминали нелегално границата, нито начина, по който журналистът Миленко Неделковски реши индивидуално да извърши действие, което създава омраза и негативна енергия", подчертава Груевски, цитиран от bTV.

Той посочва, че в битката участват не само българи и сърби, но и огромен брой македонци – доброволци и мобилизирани. Най-много са в 11-та бригада на българската армия – четници от ВМРО.

"Доколкото Сърбия има своя паметна плоча на това място, не виждам причина да не се позволи на България да постави по законен начин своя. И двете страни са ни съседи и имаме обща история, няма причина да бъдат третирани различно", пише експремиерът.

Той отбелязва, че и Скопие трябва да се активизира по отношение на събитията от преди създаването на независима македонска държава, но в които са участвали македонци – в редиците на българската, сръбската, гръцката или турската армия.

Според Груевски на Балканите трябва да следваме примера на Франция и Германия, които също са били врагове през Първата световна война, но днес "нито камък не е паднал от гробовете на над 760 000 германски войници".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Националист преди 7 години
Сига Динку АТВ-ту ши са идоса и ши намери Груевски да му кажи чий жина
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един умен човек който си използва мозъка да мисли, дори да не е много.На този връх има цял сръбски параклис костница в памет на загиналита сръбски войници и никой не е хукнал да го руши и чупи.Какъв е проблемът да има поне една плоча в памет на българските войници?На никого не пречи.Ама България си е виновна след като толкова десетилетия никой не се чукна по главата от нашите държавни служители да направи нещо по въпроса. Официално, легално, по законния ред.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звучи сладко това, че не иска да заема страната на България или Сърбия, но ясно прозира следното "искам в ЕС и четкам България, ама не искам да разсърдя и Сърбия". Трябва да им бутнем на макетата двата стола на които седят. Не може и на нас и на сърбите да ни правят свир ки. Битката при Каймакчалан ни припомня, че Македония е все още спорна област. Трябва да си вземем своето най-накрая.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
долни подли и лъжливи,за това никой никъде не ги иска.няма нато,няма ес,марш в голяма албания,там ще ги интегрират с бой и еб-н
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
що е маке все е л-но
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вето навсякъде като гърците и да ходят да пасат трева.тия номера макетата ги правят само на нас
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дали по официален ред или не,те ще счупят или осквернят паметника.
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
уж нямаше проблем и за паметника на удавените български туристки в охридското езеро. беше поставен напълно по законен ред.чупиха го 2 пъти и накрая община охрид го премахна.лъже македончето
6
7
 
8
 
! Отговори
има грешна преди 7 години
постановка в цялата история . значи македонците НЕ СА БЪЛГАРИ НО много от македонските граждани са с българско потекло !! никой не може да ме убеди , че александър македонски е имал нещо общо с българите но не знам доколко от тогавашнинят македонски народ не се е омесил и може да се твърди , че е останал до днес такъв. все едно някой да твърди , че е тракиец или прабългарин -ние Българите сме смес от живелите тук и дошлите по-късно племена. а иначе президента им е прав , за нуждата от офиц питан
5
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първото предателство, което извършиха демократите беше да признаят Македония за чужда държава.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Макетата продължават да говорят на разбираем български дори след век на сръбски промивки. За мен няма по-голямо доказателство какъв народ живее там.
3
8
 
41
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Македония е българска! Македонски народ няма. Те са българи от област Македония. Македонският език е диалект на българския.
2
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не мога да оправдая нито незаконното поставяне на плоча от войници от друга държава, които са преминали нелегално границата,"Чия граница са преминали нелегално българските войни бе пич? По това време Каймакчалан е бил в "спорната" зона между България и Сърбия. Твоята древна македонска държавица не е съществувала.
1
1
 
29
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Опитал се да замаже положението, но не успял... - и то кога - ние вече бяхме забравили...