Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО

Руски военен: Ракетите "Томахок" може да застрашат Русия
Обновена: 11 окт 2016 15:58 | 11 окт 2016 15:44, Елка Василева
175
Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО
Снимка: архив, Reuters

Русия и Китай вземат "адекватни ответни мерки", за да се запази балансът в стратегическите въоръжения, застрашен от създаваната от САЩ глобална система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви Виктор Познихир, висш служител от руския Генерален щаб, на Сяншанския форум по сигурността в Пекин, предаде ТАСС.

По думите на генерала военни експерти от Русия и Китай са анализирали бойните възможности на глобалната ПРО на САЩ и са установили, че тази система "съществено променя баланса на силите в областта на нападателните въоръжения, тъй като дава възможност по-ефикасно да се планира разоръжаващ ракетен удар". Познихир не уточни за какви ответни мерки става дума.

През 2002 г. САЩ се оттеглиха едностранно от Договора за ПРО, сключен през 1972 г.; след това Пентагонът предприе действия за създаване на национална система за ПРО, посочва ТАСС. Наземни комплекси за ПРО се разполагат и в Европа, както твърдят САЩ, за защита от иранската ядрена заплаха. Тази програма силно тревожи Русия, която вижда в системата за ПРО най-вече заплаха за своите собствени ядрени сили.

С изграждането на глобална система за ПРО САЩ се надяват да получат "възможност безнаказано да нанесат внезапен ракетно-ядрен удар в която и да е точка" от земното кълбо, включително в Русия и Китай, заяви Познихир, като се позова на руски военни специалисти.

Системите за ПРО на САЩ, каквито са разположени примерно в Румъния и Полша, могат да изстрелват крилати ракети с голям обсег и представляват нападателни оръжия. "Аргументите на САЩ, че в наземен вариант тези комплекси не могат да използват крилати ракети поради особености в конструкцията и софтуерно-алгоритмични ограничения, са, меко казано, неубедителни", каза руският военен.

"Устройствата, които уж не дават възможност да се сложат крилати ракети в контейнерите на наземните комплекси, лесно се демонтират, а софтуерът се преинсталира. Обсегът на крилатите ракети "Томахок" е 2500 км, следователно те може да застрашат цяла европейска Русия", продължи Познихир.

Използването от САЩ на корабни пускови установки за крилати ракети в наземен вариант е нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег, който забранява да се разполагат наземни комплекси с крилати ракети с обсег над 500 км, каза той.

Предвижда се средствата, създавани в рамките на концепцията за мигновен глобален удар, да нанесат обезоръжаващи удари по ядрените сили на атакуваната страна, а оцелелите й ракети, изстреляни към САЩ за ответен удар, да бъдат унищожени от ешелонираната система за ПРО, обясни генералът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
малко инфо за Свръх БомбитеВиетнам - 8т бомба хвърляна от Сикорски хеликоптери е осигурявала и в дървесни масиви LZ(Landing Zone) - място за кацане на хеликоптериВиетнам - Първи бомби с ОДВЦАР БОМБА Вододна ядрена бомба хвърлена над Нова земя от СССР 50 МЕГАТОНА най-мощния боеприс ползванИрак - MOAB(Mother of all bombs) Майката на Всички Бомби 14 т бомба с ОДВ хвърляна от С-130 ХеркулесРусия - демонстрирана на полигон еквивалент на МОАБ но хвърляна от Ту-160 - Наречена Таткото на Бомбите
158
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 160, Е, палачинката винаги може да се обърне. Славяните сме си славяни. Българите сме и големи предатели. Но като войни сме ненадминати. САЩ са сбирщина от много нации. ***, която един ден ще изпита ужаса и на гражданската война. Мексиканците отдавна са им набрали. 159, разликата е тази, че руснаците са проливали кръв защитавайки се, а американците вече над 200 години не са имали война на тяхна територия, а са разпалвали войни другаде, където руснаците е трябвало да балансират.
157
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки четвърти смъртен случай при непълнолетните руснаци е причинен от злоупотреба с алкохол.
156
17
 
2
 
! Отговори
ЯСНО преди 7 години
Путин плаши с измислени врагове, защото Русия има 53 милиардера, а е на 65-то място в света по жизнено равнище Руснака трябва постоянно да е стресиран, за да не попита ГДЕ ДЕНЬГИ?...
155
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историят ни учи че когато Бълария вземе нечия страна, то това винаги е губещата страна.ЕС е почти разпанат е НАТО скоро ще разбере колко силен противник има в лицето на Русия най-голямата държава в света и Китай най-богатата държава в света.Войната вече е загубена.
154
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще разберем какъв ще и е отговорът.А за мощта ме съмнява че едната е по-мощтна от другата,защото каквото има едната го има и другата.Така че вече тука става дума за пристрастия.Да съгласен съм,но като гледам и тази въпросна държава също е част от новият световен ред и ми е малко смешно че ги защитаваш.Колкото е виновна едната,толкова е виновна и другата и двете държави са проляли толкова кръв и са избили толкова много народ.Така че моля те не ги оправдавай че ставаш смешен.
153
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Другаря! Там е работата, че едната (в случая САЩ) се мисли за недосегаема, и тероризира целия свят, размахвайки военната си мощ. Налага свои закони и определя новия световен ред. Предизвиква войни където и когато си поиска и сваля правителства. Тук въпросът е, до кога ще я търпи другата страна, която е дори с по-голяма мощ от нея. И за да и покаже че не се страхува от нея си взема набързо Крим. Помага на Асад въпреки забраната. И сега чака отговор, който явно няма да получи.
152
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата стоят така:В сухопътни войски руснаците са по-добри,но в авицията и флота там са американците.Вече за ракетите и Про-та само те си знаят,но си мисля че и на двете Пво и Про-то им ще се пропука по-някое време при евентуална война.И двете вече имат такива оръжия че ядрените им ракети пред тях са като детска играчка.Така че нека просто да се надяваме да не воюват една срещу друга,защото ние най-вече ще го усетим.
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кольо, ами че ние и без друго нищо не можем да направим, и за това си обсъждаме тук сдитуацията с надежда разумът да надделее, и да продължим да съществуваме!
150
2
 
4
 
! Отговори
Другаря преди 7 години
И двете държави са ненадминати във военно отношение и едва ли някога ще воюват помежду си,защото и едната и другата се страхуват.И много добре знаят че нищо няма да остане след тях при евентуална война.И затова винаги само ще си се съревновават и едната ще отстъпи за нещо,после др и така докато съществуват.Но по-темата и двете има със какво да се изненадат.
149
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПЛАМЕН. По-страшна е най-малката водородна бомба на руснаците. За нея няма да прочетеш никъде. Още от времето на студената война САЩ знаеха какво ги чака. Днес е усъвършенствана максимално. Нали се сещате какво е озонов прозорец? Отваря се за секунди от нея, и всичко попаднало под обсега на слънчевите лъчи загрява до 6 000 градуса по целзий. Въпрос на точни изчисления, и дейсва в светлата част на денонощието. Отдавна се знае кой е по-по най! По-добре ще е да не се започва нищо и от никого!
148
10
 
1
 
! Отговори
Капитана преди 7 години
И какво като я има тази бомба да не би да я използва.И защо си мислите че само те имат такава,това че Сащ не се хвалят с това не значи че нямат бомби,самолети,подводници или системи за противодействие за които даже и не сте чували.
147
1
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 7 години
Големи разбирачи бе,много ги разбирате тези системи.Само глупости говорите и това е те двете държави има с какво даси противодействат,тях не ги мислите,а започнете да си гледате живота че много сте се филмирали.
146
1
 
9
 
! Отговори
ПЛАМЕН преди 7 години
РУСИЯ ИМА НАЙ ГОЛЯМАТА ВОДОРОДНА БОМБА В СВЕТА, НАРИЧАТ Я ЦАРИЦАТА НА БОМБИТЕ. ПРОЧЕТЕТЕ В ИНТЕРНЕТА ЗА НЕЯ И ПОСЛЕ СИ ПИШЕТЕ ПАК.АКО СЕ ВЗРИВИ НЯКОГЯ/НЕДАЙ СИ БОЖЕ/УДАРНАТА ВЪЛНА ЩЕ ОБИКОЛИ 3 - ПЪТИ ЗЕМНОТО КАЛБО,НА ПРАКТИКА ЩЕ РАЗЦЕПИ ПЛАНЕТАТА.ПРОЧЕТЕТЕ ДА СЕ УВЕРИТЕ ЗА КАКВО СТАВА НА ВЪПРОС
145
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 147, няма голяма опасност. При залпов ракетен удар ЗРК С-400 може да се справи отлично. Ще има и щети, но помисли после какъв ще е отговорът? Искандер" са по-опасни. Вече има изпитания и на ЗРК С - 500 "Прометей". САЩ с "невидимите" F-22 и F35 вече ще плашат само гаргите!
144
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краварите не са чак толкова прости, че да си подписват сами смъртната присъда. Ще ядят Топол "М" без да могат да противодействат. Руснаците имат и нисколетящи, високо скоростни ракети с които ПВО не може да се справи. След втората световна, Американците бяха с по-добра авиация, а руснаците с по-добри ракети. Градовете-модернизирани катюши, решиха изхода на войната. Днес Сащ изостанаха заради надменността си и аругантното поведение, подценявайки Русия. Ситуацията в Крим и в Сирия го потвърждава.
143
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците никога не са били с по-добри оръжия от руснаците. Ако бяха, до сега да са нападнали Русия 100 пъти. Страх ги е много и бягат като дявол от тамян. За това и не се намесиха в Крим. Сещат се и за изчезналата безследно многобройна китайска армия в миналото. Сега се заканват на Асад, но руснаците си продължават в Сирия, и нещо не щат да се уплашат. САЩ не са вече световен хегемон, знаят го много добре, и това ще ги побърка. Днес няма страна в света, с по-голяма военна мощ от Русия.
142
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става ясно Познихир какво забърква Китай в казармата Русия !
141
0
 
7
 
! Отговори
НАКАЗАТЕЛЯ преди 7 години
Много сте наивни бе! Нищо не знаете а се пънете като палета един срещу друг. Истината е скрита за новото поколение след 90-те. Първият космонавт наистина е Юрий Гагарин. Или първият човек летял в космоса, направил обиколка около земята. Първите животни преди Гагарин са пробвали да пратят американците, а руснаците пратили кучето Лайка. върнало се мъртво, заради евтаназията, след като му свършил кислорода. Валентина Терешкова е първата жена летяла в космоса след Юрий Гагарин. Днес крият истината.
140
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 142в САЩ учителите вземат между 40 и 70 хил долара годишно.Полицаите между 26 и 90к годишно. 50к годишно е средна раб. заплата в САЩ.Разлика между 15к и 50к рубли е в пъти !