Ердоган с провокация за Западна Тракия или грешка в превода?

Гърция скочи срещу "неоосманските мечти на Ердоган"
Обновена: 18 окт 2016 19:38 | 18 окт 2016 19:32, Александър Попов
141
Ердоган с провокация за Западна Тракия или грешка в превода?
Снимка: Reuters

Изказвания на Реджеп Тайип Ердоган изправи на нокти политиците в Гърция, а гръцкото външно министерство предупреди турския президент да уважава международните споразумения.

Поводът бе информация, в която се казвало, че Ердоган е говорил в събота на среща на евразиатския ислямски съвет, където обявил, че "Турция не е само Турция... Освен за 79 млн. свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки". Той споменал и за Западна Тракия, като припомнил, че според т.нар. "Национален договор" от 1920 г. юридическият статут трябва да се определи въз основа на свободно проведен референдум в района".

Според същата дописка Ердоган бил казал, че "някои историци смятат, че границите по "Националния договор" включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови".

Това предизвика гневна реакция в Гърция и само за няколко часа последваха остри коментари.

Гръцкото правителство реагира незабавно и видя в думите на Ердоган неоосмански наратив и иредентизъм, както и оспорване на споразуменията, които са установили границите между двете държави.

"Отнасянето до историческите събития и граничните въпроси, уредени със споразумението от Лозана през 1923 г. е провокативно и подкопава регионалната стабилност. Тракия е гръцка, демократична и европейска. Всяка друга мисъл е немислима и опасна", пише в официално заявление на гръцкото външно министерство.

Последваха реакции и от партиите. Депутатът консерватор Дора Бакоянис предупреди Турция, че ако продължава да "разчита погрешно международните споразумения, то скоро ще се намери изолирана от Европа, към която иска да принадлежи".

Депутатът Андреас Ловердос описа коментарите на Ердоган като "националистичен делириум", а от партия "Потами" призоваха Европа да "призове турския президент към ред".

Оказа се обаче, че острите реакции са били излишни, тъй като изявленията на Ердоган за Западна Тракия са били предадени неправилно от агенция АНА-МПА.

Няколко часа по-късно гръцката агенция е пуснала коригиран текст и е потвърдила, че "изявленията на Ердоган за "Националния договор" са били предадени неправилно по невнимание".

Коригираната дописка цитира електронното издание на в. "Сабах" за съдържанието на "Националния договор", като в частта за Западна Тракия се посочва:

"И юридическият статут на Западна Тракия за мира, който ще се установи с Турция, ще трябва да бъде определен по подходящ начин в резултат на свободно проведен референдум. Някои историци смятат, че границите по "Националния договор" включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и Егейските острови“.

Въпреки разминаването, гръцките вестници и днес коментират казаното от Ердоган.

"Ердоган провокира за Тракия и Солун", пише в. „Елефтерос типос“, подчертавайки, че "турският президент бленува за неоосмански халифат от Солун и Балканите до Източна Европа, Близкия изток и Либия". В. "Катимерини" пък представя изявленията като "неоосмански мечти на Ердоган".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
15
 
! Отговори
бай уи преди 7 години
Боко не реагира.
58
2
 
12
 
! Отговори
До домуз османлията преди 7 години
Ще видиш империя, кат' си цунеш лакътя
57
4
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
На "снимката" се вижда един жалък алкохолик с чували под очите
56
3
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
А българското правителство защо си мълчи като окъкано? Ако си мислят, че ще ни оставят намира само защото си кротуваме - голяма грешкаЧ
55
3
 
3
 
! Отговори
ОСМАНЛЪ преди 7 години
До Яcтpeб ОсманлиятаПрав си братко
54
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гадно е да се родиш турчин, каква подигравка на съдбата. Да бъдеш озлобен комплексар, да не бъдеш уважаван от никой, цял живот да имаш чувството,че ,,краката ти миришат", сори турченца !
53
0
 
9
 
! Отговори
Тунджата преди 7 години
Ще има да бленува ердоган! Да не живеем преди 100 години !
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иначе баи Хюй-бабаит ,ама сега мълчи като нахаакано дете . Щом се отнася за Турция или ,,индо-египтяните ,,- табула раза
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Вече не се чудя, защо България е била "500 ВЕКА" под турско, като чета тебе и подобните ти.До Рали 1Добре е, че учиш история. Тогава научи, че "нашата Западна Тракия" и други земи на запад от нея не са били населени само с българи. На повечето места са живеели българи, гърци и турци. И че когато гърците навлизат много навътре в Анадола, Ленин е дал на Ататюрк много злато, картечници "Максим", винтовки "Мосин", револвери "Наган", милиони патрони и....саби. И военни съветници.
50
2
 
10
 
! Отговори
Учуден преди 7 години
Тоя *** няма ли да предяви искане и към териоторията на Германия, защото там се е преселила вече половин Турция? Ама не му стиска, а и да му стиска нема кой да го чуе.
49
3
 
8
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
До ДСРусия няма да ни спаси, не си създавай илиюзии. Турция може да бъде спряна по направлението към Европа само от нов Балкански съюз + Румъния и Вишеградската четворка.
48
6
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
Поведението на султан Ердоган е в пряк разрез с интересите на Русия. Интересно какво ще кажат руснаците за новото поведение на Ердоган. Едва ли ще са щастливи. предричам нов срив в отношенията Русия-Турция и нови преговори за Южен поток по линията Москва- София. Предричам скоро и агресивно поведение на Турция и към България и Гърция. Най вероятно и насъскване на мюсюлманите от целите балкани срещу държавите в които живеят. Очаквам и нов балкански съюз с албански и босненски нож в гърба.
47
4
 
10
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Няма такъв прости управници като нашите. Няма и няма и няма. УЖАС. Нужна е промяна бе хора. Дайте да пробваме с референдума. Остава ни да се поклоним на Русия, защото май само тя може да ни спаси.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В 58 - коментарът на Ха ха хааа, вместо звездички да се чете т-Ур-ци. Не знам защо и това вече се цензурира. Или някой *** неволно е сбъркал?
45
0
 
12
 
! Отговори
Успокой се преди 7 години
До АнонименИ гледай на нещата мащабно.И турците опряха до помощта на Русия. Дано наистина да им е дошъл умът в главата и да са разбрали, че трябва да се държат и да се крепят взаимно с онези, които са най-близо до тях, а не да разчитат на някой отвъд океана, който действа така, както диктуват онези от Уолстрийт. А интересите на банкерите от Уолстрийт се менят постоянно.
44
1
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха хаааааа преди 7 години
До Рали1Добре им го каза!И селджуци, и караманлии са огузи, които пък използват като символ ипсилона с двете хасти IYI.Хеееей, "***"! Помните ли онзи, който през 18-и век се провикна "О неразумний и юроде, поради що се срамиш да се наречеш..." - знаете какво.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато става въпрос за Ердоган,а и за бежанците от тази посока,Бай Ху. се превръща в кака П--ка.
42
1
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
А къде е гневнатареакция на нашето външно министерство, или Баце пак е с наколенки?Ясно, ама яда ви разкажа един виц, назаем от Интернет пространството:Пускам телевизора-Борисов и Цачева.Пускам радиото-Борисов и Цачева.Отварям вестник-Борисов и Цачева.Страх ме събира да отворя вече канал за възрастни...
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката ердоганя показва колко му е голям.
40
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В коментарите не мина без Русия! Абе игьоди, на мен ми писна! Турчолятя бленуват за халифат, вие гледате като телци! Само Русия може да ни помогне, когато ни полазят! Или страстно желаете анадолците?