Ердоган с провокация за Западна Тракия или грешка в превода?

Гърция скочи срещу "неоосманските мечти на Ердоган"
Обновена: 18 окт 2016 19:38 | 18 окт 2016 19:32, Александър Попов
141
Ердоган с провокация за Западна Тракия или грешка в превода?
Снимка: Reuters

Изказвания на Реджеп Тайип Ердоган изправи на нокти политиците в Гърция, а гръцкото външно министерство предупреди турския президент да уважава международните споразумения.

Поводът бе информация, в която се казвало, че Ердоган е говорил в събота на среща на евразиатския ислямски съвет, където обявил, че "Турция не е само Турция... Освен за 79 млн. свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки". Той споменал и за Западна Тракия, като припомнил, че според т.нар. "Национален договор" от 1920 г. юридическият статут трябва да се определи въз основа на свободно проведен референдум в района".

Според същата дописка Ердоган бил казал, че "някои историци смятат, че границите по "Националния договор" включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови".

Това предизвика гневна реакция в Гърция и само за няколко часа последваха остри коментари.

Гръцкото правителство реагира незабавно и видя в думите на Ердоган неоосмански наратив и иредентизъм, както и оспорване на споразуменията, които са установили границите между двете държави.

"Отнасянето до историческите събития и граничните въпроси, уредени със споразумението от Лозана през 1923 г. е провокативно и подкопава регионалната стабилност. Тракия е гръцка, демократична и европейска. Всяка друга мисъл е немислима и опасна", пише в официално заявление на гръцкото външно министерство.

Последваха реакции и от партиите. Депутатът консерватор Дора Бакоянис предупреди Турция, че ако продължава да "разчита погрешно международните споразумения, то скоро ще се намери изолирана от Европа, към която иска да принадлежи".

Депутатът Андреас Ловердос описа коментарите на Ердоган като "националистичен делириум", а от партия "Потами" призоваха Европа да "призове турския президент към ред".

Оказа се обаче, че острите реакции са били излишни, тъй като изявленията на Ердоган за Западна Тракия са били предадени неправилно от агенция АНА-МПА.

Няколко часа по-късно гръцката агенция е пуснала коригиран текст и е потвърдила, че "изявленията на Ердоган за "Националния договор" са били предадени неправилно по невнимание".

Коригираната дописка цитира електронното издание на в. "Сабах" за съдържанието на "Националния договор", като в частта за Западна Тракия се посочва:

"И юридическият статут на Западна Тракия за мира, който ще се установи с Турция, ще трябва да бъде определен по подходящ начин в резултат на свободно проведен референдум. Някои историци смятат, че границите по "Националния договор" включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и Егейските острови“.

Въпреки разминаването, гръцките вестници и днес коментират казаното от Ердоган.

"Ердоган провокира за Тракия и Солун", пише в. „Елефтерос типос“, подчертавайки, че "турският президент бленува за неоосмански халифат от Солун и Балканите до Източна Европа, Близкия изток и Либия". В. "Катимерини" пък представя изявленията като "неоосмански мечти на Ердоган".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
32
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Случайни неща в такива случаи няма опипва се почвата провокират се определени държави за да си провери готовността за реакция и не дай си боже за защита . В този случай за пореден път се потвърждава ,че нашите б.клуци никакви ги няма и добре ,че все пак има някакви международни порядки иначе жална ни майка.
38
13
 
1
 
! Отговори
Доган преди 7 години
И плюс всичко ердоган не разполага с армия
37
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, смешните гръчуля сами се провокират и сами се надъхват.
36
3
 
13
 
! Отговори
42 преди 7 години
Ердоган е ислямският Сталин и се изживява като ментор и духовен водач на ислямския свят. Само се чудя, кога типично по *** ще се скарат за тази роля със Саудитска Арабия...
35
3
 
2
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Сирийците ибега към европа и сега може ле ердоган да настане кюрдите на сирийска земя.пито платено
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата президент на кърджали а цецко президент на варна звучи много ГЕРБЕДЕМОКРАТСКО
33
2
 
11
 
! Отговори
по пет на нож преди 7 години
С декларации не става, нужен е нов, но този път здрав Балкански съюз....
32
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 7 години
Колко имаш по история!!!
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно нашето правителство няма много зор за Къджали и Варна? Къде е БГ реакцията, кифладжии недни?
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро не е имало конфликт на Балканите. Време е ЗРУ да създаде още някоя нова държава, че взе да става скучно нещо след Косово.
29
12
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
Гърция,изкуствено създадена върху земи,населени от българи -"Отон I баварски принц и първи крал на модерна Гърция,определен за такъв с протокол на Великите сили Русия,Великобритания и Франция,подписан в Лондон на 7.05.1832г.,чрез който Гърция е обявена за независимо кралство."Турция-прочетете за версиите за произхода на карамани и селжуци,наричани с позорното име"турци",тоест "гадове"!Всъщност"турци/турски етнос"няма.Понятието е събирателно за народностите от теритторията на бившата Османска им
28
6
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
"Национален договор" от 1920 г.Договорът от 1920 г. е ревизиран през 1923г.-Лозанския договор от 24 юли 1923 г.,с който се уреждат границите и териториите между Турция и Гърция!Любопитното е ,че с него се уреждат и границите между България и Турция,макар нашата страна да не е страна по него!Ердоган казал ли е нещо за най-голямото мидийско племе,разделено изкуствено между четири държави?Турция,Иран,Ирак и Сирия?Или за кюрдските въстания от 1925,1930 и 1938 г?22 млн.КЮРДИ живеят в Турция...
27
2
 
33
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Гърците скочиха ами нашите какво!? ЗАСПАХА!!! Както винаги!
26
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Донякъде има право. Все пак това са си били турски земи повече от 500 века.
25
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учете турски, че скоро ще ви трябва.
24
3
 
13
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Ердоган плямпа за да задържи електората не че това което иска е възможно но ако и наще политици вземаха пример от него евала щяхме да сме на друго ниво
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласувайте, гласувайте - скоро приятелят на Мутрата ще си поиска и Кърджали.
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За апетитите на Турция отдавна Сидеров предупреждаваше, ама го изкарах луд и той се спихна човекът, явно му омръзна да се бори с вятърни мелници. Иначе Джамбазки също казва много истини за политиката на Турция, кога ли ще му вдигнат мерника и на него...
21
5
 
7
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Тя българия вече е анексирана ве брат още преди 30 години приблиз.и то без бой
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами,като вижда,че му минават номерата...